icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonne-energie: Zelf duurzame energie opwekken

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen om zelf duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen zorgen voor stroom en zonneboilers voor warm water. Lees onze tips over zonne-energie.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Zonnepanelen-sfeerbeeld

Stroom uit zonne-energie

Artikel zonne energie opwekkenMet zonnepanelen wek je stroom op uit zonne-energie. De panelen worden ook wel zonnecellen of PV-cellen genoemd. Hoe werken ze, wanneer is je dak geschikt, en aan welke praktische zaken moet je denken? Lees meer over zonnepanelen. Met zonnepanelen lever je elektriciteit aan het net, maar zul je ook nog elektriciteit van het net afnemen. Dit wordt met elkaar verrekend. Lees meer over het terugleveren van stroom.

Warm water uit zonne-energie

Artikel_Zonneboilers1Een zonneboiler zorgt voor warm water op basis van zonne-energie. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak van je woning, die via een buizenstelsel is aangesloten op een voorraadvat met water. Dit water wordt dankzij de zonne-energie verwarmd. Het water kun je gebruiken voor het verwarmen van water voor kraan of douche, en soms voor het verwarmen van je woning. Je kunt een zonneboiler zelf installeren, toch huren de meeste consumenten een vakman in. Subsidie op zonneboilers maakt ze  behoorlijk rendabel. Een bouwvergunning is vaak niet nodig.

Bekijk meer informatie over zonneboilers.

Vergelijk energieleveranciers

Met je eigen zonnepanelen kun je vaak makkelijk je hele stroomverbruik zelf opwekken. Maar niet altijd op de momenten dat je het nodig hebt. En thuisaccu's om de stroom in op te slaan zijn voorlopig erg duur, en te klein om langere zonloze periodes mee te overbruggen. Daarom blijft een contract bij een energieleverancier ook nodig. Wil je weten hoe energieleveranciers scoren op prijs en duurzaamheid? Dat bekijk je in de Energievergelijker of ga direct naar de beste energieleveranciers.

Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen? Stap dan over via het Energiecollectief.

Meer weten over duurzame energie? Lees meer over: