icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Hypotheek: hoeveel kan ik maximaal lenen?

De eerste stap op weg naar een nieuw droomhuis, begint met een gortdroge vraag: hoeveel kan ik lenen? Een goede berekening vooraf geeft duidelijkheid en voorkomt dat je in de verkeerde prijscategorie gaat zoeken.
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

hoeveel kan ik lenen

Berekentools

Op internet vind je veel tools waarmee je snel kunt uitrekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. In de meeste gevallen ben je na een paar vragen klaar. Andere tools zijn veel uitgebreider.

Ons advies is om te kiezen voor een uitgebreidere tool. Dat kost je iets meer tijd, maar de uitkomsten zijn veel nauwkeuriger. Vaak valt het maximumbedrag hierdoor hoger uit en blijken de maandlasten ook nog eens mee te vallen. Dat droomhuis dat je eerder voorbij zag komen is dan misschien ineens wél bereikbaar.

Je maakt een nauwkeurige berekening op de website van bijvoorbeeld:

Ikbenfrits is een onafhankelijke online hypotheekbemiddelaar. Ikbenfrits en de Consumentenbond werken regelmatig samen. Bijvoorbeeld bij ons onderzoek naar boeterentes. Knab Hypotheken is een online hypotheekbemiddelaar waar je zowel zelf (execution-only) als met advies berekeningen kunt maken en een hypotheek kunt afsluiten. Knab Hypotheken is een onderdeel van Aegon.

Factoren

De hoogte van een hypotheek is gebonden aan regels en afhankelijk van diverse factoren, zoals:

 • het (gezamenlijke) inkomen
 • beschikbare eigen middelen
 • aanwezige schulden: denk aan een studieschuld en ook het bezit van een creditcard of limiet op je betaalrekening is van invloed
 • een overwaarde of restschuld uit de verkoop van je vorige huis
 • geplande energiebesparende maatregelen
 • de gewenste rentevaste periode 

Hulp van ouders

Misschien willen je ouders wel bijspringen. Dat kan in de vorm van een schenking of lening. Ouders hebben de mogelijkheid om eenmalig €100.000 belastingvrij te schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. Het geld moet worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van het eigen huis of de aflossing op een hypotheek.

Een lening van je ouders is financieel gezien ook interessant, maar zorgt er niet voor dat je een duurder huis kunt kopen. De bank neemt de lening van de ouders namenlijk mee in de eigen hypotheekberekening.

Lees ook:

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • Financieel-adviseur
  Nieuws  |  19 okt.

  Adviseur moet ook op andere partijen wijzen

  Financieel adviseurs moeten klanten ook wijzen op mogelijkheden bij aanbieders waarmee zij niet samenwerken. De Consumentenbond is blij met deze conclusie, die valt af te leiden uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid.
 • independer-hypotheek-advies
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Hypotheekadvies Independer

  De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens eigen zeggen heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet.
 • hypotheek singles
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Hypotheek.Singles

  Hypotheekadvies met een apart tarief voor alleenstaanden. Advieskantoor A&H Finance biedt dit sinds januari 2017 aan onder de noemer Hypotheek.Singles. Volgens het advieskantoor kost een hypotheekadvies voor alleenstaanden minder tijd en kan het dus goedkoper. Klinkt goed! Maar hoeveel scheelt dit nu echt?