! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Routers en modems

Laatste update van de test: 21 november 2019

Een goede wifiverbinding is belangrijk. Daarom testen wij doorlopend routers en modems op snelheid, gebruiksgemak en beveiliging. Vergelijk de testresultaten.

Website van het jaar in categorie Vergelijking
Website van het jaar in categorie Vergelijking

Router kiezen: waar let je op?

Je router is het hart van je thuisnetwerk met als belangrijkste taak: overal in huis draadloos internet dat goed werkt. Heb je  wifiproblemen, dan is je router mogelijk aan vervanging toe. Hoe kies je een router en waar moet je op letten? Lees ons advies en vergelijk routers in onze vergelijker.

Dennis Pronk Expert Elektronica
 1. 1

  Wifi-modem uitbreiden met een router of een ander wifiproduct?

  Routers-koopadvies-types-3

  Wifi-modem

  Een wifi-modem (modemrouter) wordt doorgaans standaard meegeleverd bij je alles-in-1- of internetabonnement. Als je tevreden bent met je wifimodem, dan hoef je geen losse router te kopen. Jammer genoeg zijn er maar enkele wifimodems die in de buurt komen van de kwaliteit van een losse router. Bekijk de top 10 van wifi-modems

  Ben je ontevreden over je modem? Neem dan contact op met je internetprovider of koop een losse router. Koopadvies voor een losse router gaat verder bij stap 2.

  Routers-koopadvies-types-1

  Router

  De router is het centrale regelkastje van je netwerk. Hij bevat vrijwel altijd een wifizender voor een draadloos netwerk. Je sluit hem aan op je modem, zodat al je apparaten in huis toegang hebben tot internet. Zonder router zou maar 1 apparaat toegang hebben tot internet, namelijk het apparaat dat direct aangesloten is op het modem.

  Bekijk alle routers in onze vergelijker.

  Routers-koopadvies-types-2

  Access point, wifi-homeplug of repeater

  Andere alternatieven om je wifibereik te vergroten:

  • Een access point is een extra wifizender die je via een netwerkkabel aan je thuisnetwerk toevoegt.
  • Wifi-homeplugs (powerlineadapters) werken via het stroomnet van je huis.
  • Een repeater is de goedkoopste oplossing en misschien net genoeg om een afgelegen kamertje van wifi te voorzien.
  Inklappen
 2. 2

  Kies op basis van de routerklasse

  Routers-Koopadvies-Routerklasse-a

  Wifi-standaard (AC1900)

  Kijk naar de letters van de routerklasse voor het herkennen van de standaard. Voorbeelden:

  • N600: Als de klasse begint met de letter N dan is er ondersteuning voor wifi-standaard 802.11n
  • AC2600: Als de klasse begint met de letters AC dan is er ondersteuning voor de wifi-standaard 802.11ac

  Het is verstandig om voor een router te kiezen met ondersteuning voor 802.11ac, omdat de theoretische snelheid hoger ligt en de meeste apparaten in je huis ondersteuning hebben, zoals je smartphone, tablet of laptop. Mocht je toch nog apparaten hebben zonder 802.11ac, dan kunnen die gewoon verbinden met je 802.11ac-router. Alleen is de maximale snelheid op die apparaten niet mogelijk.

  Vergelijk routers op klasse in onze vergelijker.

  Routers-Koopadvies-Routerklasse-b

  Bandbreedte (AC1900)

  Kijk naar de cijfers van de routerklasse voor de theoretische bandbreedte. Enkele voorbeelden:

  • AC1200, de theoretische bandbreedte is 1200 mbit/s;
  • AC1750, de theoretische bandbreedte is 1750 mbit/s;
  • AC2600, de theoretische bandbreedte is 2600 mbit/s;
  • N300, de theoretische bandbreedte is 300 mbit/s;
  • N600, de theoretische bandbreedte is 600 mbit/s;

  Staar je niet blind op de theoretische bandbreedte. Er zijn routers verkrijgbaar met een bandbreedte van 5300 mbit/s. Voor het overgrote deel van de mensen raden we aan om te kiezen voor een een router met een minimale bandbreedte van 1200 mbit/s en een maximale bandbreedte van 2600 mbit/s. De 'sweet spot' ligt momenteel op 1750 - 1900 mbit/s.

  Een nieuwe pagina met meer informatie over de routerklasse is in de maak. De link vind je hier binnenkort. Vergelijk alvast routers op klasse in onze vergelijker.

  Inklappen
 3. 3

  Geef gasten toegang tot een afgeschermd netwerk

  Niet alle routers hebben ondersteuning voor een gastnetwerk. Het is een onderbelichte functie die zorgt voor een betere beveiliging van je wifinetwerk. Het gastnetwerk heeft zijn eigen naam en wachtwoord, deze deel je met je gasten die vervolgens toegang hebben tot internet en daarnaast niets anders.

  Als je je normale wifiwachtwoord deelt hebben gasten potentieel toegang tot je aangesloten computers, printers en andere apparaten met alle mogelijke (bedoelde of onbedoelde) gevolgen van dien, zoals:

  • het per ongeluk verwijderen van foto's, video's en andere bestanden
  • per ongeluk gebruikmaken van apparaten zoals de printer
  • toegang tot privégegevens

  Kortom, het is belangrijk dat je (nieuwe) router ondersteuning heeft voor een gastnetwerk. Zorg voor nog meer veiligheid door ons stappenplan wifi beveiligen te volgen.

  Routers-koopadvies-Guestnetwork
  Inklappen
 4. 4

  Schakel het wifisignaal automatisch uit

  Steeds meer routers hebben ondersteuning voor een tijdklok. 

  • Tijdklok voor wifi.
   Hiermee schakel je wifi automatisch in- en uit op basis van het door jou ingestelde tijdschema. Je kunt bijvoorbeeld wifi uitschakelen tijdens je werkuren of ’s nachts. Schakel je wifinetwerk automatisch uit wanneer je slaapt of afwezig bent. Handig, want dan kan niemand er gebruik van maken. Dat is veiliger en je bespaart op je energiekosten.
  • Tijdklok voor gekoppelde apparaten.
   Blokkeer toegang tot internet voor bepaalde apparaten op basis van het door jou ingestelde tijdschema. Apparaten zijn te selecteren op basis van het MAC-adres of het IP-adres.
  Koopadvies-router-tijdklok
  Inklappen
 5. 5

  MU-MIMO?

  MU-MIMO zien we steeds vaker als verkoopargument op de verpakking van een router staan. Het maakt in theorie een veel hogere snelheid mogelijk, maar het heeft pas nut als al de apparaten die met je router verbonden zijn de techniek ondersteunen. Hoe lang dit nog zal duren weten we niet. Daarom is ons advies om de afwezigheid van MU-MIMO niet als dealbreaker te zien. Als MU-MIMO wordt ondersteund is het mooi meegenomen, maar niet meer dan dat.

  Koopadvies-Routers-Mu-Mimo
  Inklappen
 6. 6

  Storingsvrijer wifi

  Routers met ondersteuning voor DFS (Dynamic Frequency Selection) hebben minder last van wifi-verstoringen op de 5 GHz-band. Dat komt omdat er meer frequenties beschikbaar zijn en die frequenties worden minder vaak gebruikt.

  De ‘DFS-frequenties’ worden ook gebruikt door radarsystemen van vliegvelden, havens en dergelijke. Zodra deze radarsignalen worden gedetecteerd zorgt DFS ervoor dat de router naar een vrije frequentie schakelt. Mogelijk is DFS minder nuttig als je in de buurt van een druk vliegveld woont, hier hebben we geen ervaring mee.

  Routers met DFS hebben de voorkeur. Routers met DFS zijn te herkennen aan het grote aantal in te stellen frequenties op de 5 GHz-band. Routers zonder deze techniek hebben maar 4 keuzes.

  Routers-koopadvies-storingsvrijer
  Inklappen
 7. 7

  Multiroom-wifi (Mesh)

  Multiroom-wifi of mesh is een veelbelovende nieuwe techniek om overal in huis wifi te krijgen door middel van meerdere apparaten die draadloos met elkaar communiceren. Plaats er verscheidene door je hele huis voor een goede wifi-dekking. Dat klinkt ideaal, maar de producten met mesh zijn nog erg prijzig. Mesh is aanwezig op een deel van de meer dan 100 geteste routers.

  Om ervaring te krijgen met mesh hebben we verschillende routers met meshondersteuning geprobeerd. Dit deden we zowel thuis als op kantoor. Hoe bevielen ze? Lees onze productreviews over de Google Wifi en Netgear Orbi.

  Mesh is trouwens een techniek die niet alleen voor routers is bedoeld. Ook andere wifi-apparaten zoals homeplugs of access points zijn soms voorzien van mesh.

  Routers-koopadvies-multiroom
  Inklappen
 8. 8

  Accessoires voor je router

  Er zijn verschillende accessoires voor je router te koop. Met sommige accessoires breid je de dekking van je draadloze netwerk uit. Terwijl andere accessoires de functionaliteit van je router vergroten.

  Dekking uitbreiden

  Functionaliteiten uitbreiden

  Routers-koopadvies-types-4
  Inklappen
 9. 9

  Updates voor je router

  Het is belangrijk dat fabrikanten regelmatig updates uitbrengen. Ze zijn nodig om beveiligingslekken te dichten, foutjes te repareren of nieuwe functies toe te voegen.

  We houden voor alle geteste routers de laatst uitgebrachte firmware-versie bij en we zien zien grote verschillen. Zo hebben sommige routers voor het laatst een update gehad in 2013, terwijl andere bijna elke maand een update ontvangen.

  Neem dit mee in je aankoopbeslissing en geef voorkeur aan apparaten met recente firmware. Vergelijk routers, gebruik het filter 'Actualiteit software' en kies een router die up-to-date is.

  Koopadvies-routers-firmware-update
  Inklappen

Nieuw & interessant

 • routers eersteindruk ziggo extra wifi punt
  Eerste indruk | 29 jul.

  Ziggo Wifibooster via internetkabel (Ziggo-C7)

  Op zolder geen internet? Een draadloos signaal, zoals je eigen wifinetwerk, heeft een beperkt bereik. Ziggo claimt dat zijn wifibooster via internetkabel een goede en simpele oplossing is. Wij probeerden hem uit.
 • EERSTE INDRUK KPN Wifi
  Eerste indruk | 4 mrt.

  KPN SuperWifi

  KPN belooft met ‘SuperWifi’ snel en stabiel internet in alle hoeken van het huis, zonder kabels te hoeven trekken. Daarvoor moeten 2 (of 3) wifi-schotels zorgen. Hoe werkt dat in de praktijk?
 • Linksys velop mesh router_04
  Eerste indruk | 22 nov.

  Linksysrouter meldt beweging in huis

  Linksys voegt bewegingsdetectie toe aan zijn mesh wifirouters. Loopt iemand door je huis dan registreert de router dat de wifisignalen verstoord worden en stuurt hij een bericht naar je telefoon.
 • 15 nov.

  Ubiquiti Amplifi Instant

  Het merk Ubiquiti heeft de Amplifi Instant op de markt gebracht. De Amplifi Instant is zowel los als in een duo set met router en steunpunt verkrijgbaar. Wij probeerden een setje enkele weken thuis uit. Lees verder voor onze ervaringen.
 • routers hoe wij testen
  15 okt.

  Hoe wij routers testen

  Wij testen doorlopend routers van verschillende merken. Hoe vergelijken we verschillende routers en hoe komen we tot onze testresultaten?

Hulp nodig of vragen?

Wat moet je doen als je router kapot is of als je problemen hebt met je internetverbinding? En met welke router heb jij de beste ervaringen? Stel je vraag of deel je ervaring op het forum.

 

Bekijk het forum