icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stoomstrijkijzer ontkalken

Kalk is de grote boosdoener van veel strijkijzerproblemen. Daarbij is voorkomen beter dan genezen. Er zijn verschillende methodes waarop stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren omgaan met kalk. 
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Artikel_problemenmetjestrijkijzer

Kalkaanslag in het strijkijzer

Kalkafzetting ontstaat wanneer je water met kalk verhit. Kalkdeeltjes lossen moeilijker op bij hoge temperaturen. Hoe harder het water, hoe meer verkalking. Kalkaanslag kan leiden tot allerlei problemen met je strijkijzer. Het beste kun je voorkomen dat het kalk ophoopt in het apparaat.

Daarnaast heb alle apparaten een voorziening om kalkafzetting tegen te gaan. Dat vertraagt in meer of mindere mate de afzetting van kalk.

Kalkaanslag voorkomen

Het voorkomen van kalkaanslag is beter dan achteraf hardnekkig te moeten ontkalken. Spoel het strijkijzer daarom per 10 strijkbeurten even door met kraanwater.

Heb je heel hard leidingwater, overweeg dan het water te mengen met gedestilleerd water. Het is daarbij handig als je de watertank van je stijkijzer kunt verwijderen.

Stoomstrijkijzer ontkalken

In de handleiding van het apparaat staat een indicatie hoe vaak je hem moet ontkalken: meestal zo’n 1 keer per maand. Stoomgeneratoren geven meestal aan wanneer het tijd is om onderhoud te plegen. Het onderhoud hangt af van de antikalkmethode van het apparaat. Volg altijd de methode zoals beschreven in de handleiding. 

Over het algemeen kun je stoomstrijkijzers ontkalken door grofweg:

  1. Het waterreservoir te vullen
  2. Het ijzer op te warmen
  3. Het apparaat leeg te stomen boven een wasbak, waarbij kalkdeeltjes meekomen. 

Daarnaast zijn er verschillende antikalkmethodes. Kijk in de vergelijker welke antikalkmethode een strijkijzer heeft.

Ontkalkingsknop

Op sommige strijkijzers zit een speciale reinigingsknop. Het wordt ook wel Calc-Clean De-Calc of zelfreiniging genoemd. Druk deze knop in en schud de kalk en troep boven de gootsteen uit de gaatjes in de strijkzool. Als je leidingwater harder is, kun je deze functie wat vaker gebruiken.

Thermische schok

Het ontkalken via een ontkalkingsknop gaat veelal door middel van een thermische schok. 

Met een thermische schok, schok je de kalkdeeltjes in de zool los. De strijkzool warmt op, terwijl het water in het reservoir koud blijft. Als het mechanisme wordt geactiveerd, gaat het koude water door de gaatjes van de warme zool en brokkelt de kalk af.

Hierna kun je het stoomstrijkijzer wel weer gewoon gebruiken, maar er is wel kans dat er losgekomen kalkdeeltjes op je strijkgoed terecht komen. Strijk hier vooral niet overheen, maar verwijder ze van je wasgoed. Of strijk eerst even een oude lap om die deeltjes kwijt te raken.

Antikalkstaafje

Zowel strijkijzers als generatoren hebben een antikalkstaafje. Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten. Kijk in de handleiding van je strijkijzer hoe vaak je dit moet doen.

Antikalkpatronen

Sommige stoomgeneratoren gebruiken speciale patronen om kalkvorming te voorkomen. Het worden ook wel cassettes of cartridges genoemd. Door de chemische werking verzachten ze het leidingwater. Het apparaat geeft aan wanneer de patronen zijn uitgewerkt en je ze moet vervangen. Dit betekent extra kosten, wat kan oplopen van een paar euro tot wel €25 per jaar.

 

Lees ook:

Test stoomstrijkijzers