icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eco-Score op voeding: wat is het?

Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien.

Erika van Zinderen Bakker , Redacteur Duurzaamheid Gepubliceerd op: 21 mei 2021

etiket-lezen

Milieuscore

Eco-Score lijkt op het Energielabel en Nutri-Score. Het label geeft voedingsmiddelen een milieuscore van A tot E. Die letters worden toegekend op basis van een levenscyclusanalyse en 4 indicatoren:

  • de productiewijze (bijvoorbeeld biologisch) 
  • de herkomst van de ingrediënten
  • de verpakking
  • bedreigde soorten

Eco-Score

België en Duitsland

In België en Duitsland zijn al supermarkten die werken met dit klantvriendelijke systeem.

Bij de Belgische supermarktketen Colruyt kunnen klanten in een app de Eco-Score van zo’n 2500  producten van het eigen merk bekijken. Colruyt wil het label in de toekomst ook op de verpakkingen gaan zetten.

Ook Lidl experimenteert in enkele filialen in Nederland met Eco-Score. 

Uniform keuzelogo

Onze Belgische zusterorganisatie Test-Aankoop juicht het Eco-Score-initiatief toe. Test-Aankoop wil dat de Europese Commissie vaart zet achter de invoering van een uniforme Europese Eco-Score. Ook wij vinden het goed dat er wordt gewerkt aan keuzelogo’s voor duurzaamheid. Naast invloed op je gezondheid, heeft je voeding impact op de wereld om je heen. Het is goed als een logo dat beter inzichtelijk kan maken. 

Verschillende systemen

Duurzaamheid is niet makkelijk in getallen te vangen. Daarom vinden we het wel belangrijk om eerst verschillende systemen goed te vergelijken, voordat er een nieuw logo wordt geïntroduceerd. Daarnaast moet een logo direct begrijpelijk zijn voor het winkelend publiek en de betrouwbaarheid moet natuurlijk in orde zijn.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Duurzamere keuze bij eten en drinken

Minder dierlijke en meer plantaardige producten kopen. Groente en fruit van het seizoen kiezen. En je niet gek laten maken door allerlei groene kletspraatjes. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes.
Vaak kun je er zelfs geld mee besparen.