icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Eco-Score op voeding: wat is het?

Eco-Score is een in Frankrijk ontwikkeld duurzaamheidslogo. Dit voedselkeuzelogo laat de totale milieuscore van een product zien.
Redacteur Duurzaamheid

Erika van Zinderen Bakker , Redacteur Duurzaamheid Gepubliceerd op: 21 mei 2021

etiket-lezen

Milieuscore

Eco-Score lijkt op het Energielabel en Nutri-Score. Het label geeft voedingsmiddelen een milieuscore van A tot E. Een product krijgt een score op basis van een levenscyclus-analyse en 4 indicatoren:

  • De productiewijze (bijvoorbeeld biologisch).
  • De herkomst van de ingrediënten.
  • De verpakking.
  • Bedreigde soorten.

Eco-Score

Waar vind je de Eco-Score?

In België en Duitsland zijn al supermarkten die werken met dit klantvriendelijke systeem.

Bij de Belgische supermarktketen Colruyt kunnen klanten in een app de Eco-Score van zo’n 2500  producten van het eigen merk bekijken. Colruyt wil het label in de toekomst ook op de verpakkingen gaan zetten.

Ook Lidl experimenteert in enkele filialen in Nederland met Eco-Score. 

Eenduidig en onafhankelijk logo

Onze Belgische zusterorganisatie Test-Aankoop juicht het Eco-Score-initiatief toe. Test-Aankoop wil dat de Europese Commissie vaart zet achter de invoering van een uniforme Europese Eco-Score. Ook wij vinden het goed dat er wordt gewerkt aan keuzelogo’s voor duurzaamheid. Naast invloed op je gezondheid, heeft je voeding impact op de wereld om je heen. Het is goed als een logo dat beter inzichtelijk kan maken. 

We pleiten voor een eenduidig en onafhankelijk logo. Het is verwarrend voor consumenten wanneer iedere producent of supermarkt een eigen methodiek met bijbehorend logo invoert.

Wij deden in september 2021 onderzoek naar duurzaamheidsinformatie in de supermarkt (pdf). 57% van de ondervraagden geeft aan het belangrijk te vinden om meer te weten over de milieubelasting van een product of voedingsmiddel. En 59% vindt dat een duurzaamheidlabel helpt om een goede keuze hierin te maken.

Verschillende systemen

Duurzaamheid is niet makkelijk in getallen te vangen. Daarom vinden we het wel belangrijk om eerst verschillende systemen goed te vergelijken, voordat er een nieuw logo wordt geïntroduceerd. Daarnaast moet een logo direct begrijpelijk zijn voor het winkelend publiek en de betrouwbaarheid moet natuurlijk in orde zijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Duurzamere keuze

Duurzame opties moeten voor elke consument beschikbaar en betaalbaar zijn, vinden wij. Daarom gebruiken we steeds meer informatie over duurzaamheidaspecten in onze testen en in de adviezen die we geven.