! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Tips om duurzaam boodschappen te doen

De productie, het transport en de consumptie van voedsel heeft veel invloed op dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden voor telers en het milieu. Het helpt om bewust met eten om te gaan en dus duurzaam boodschappen te doen. Wij geven je een aantal tips.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:2 februari 2021

duurzaam-boodschappen

Duurzaam boodschappen doen helpt en is helemaal niet zo moeilijk. Een paar tips om dit voor elkaar te krijgen:

 1. Kies vaker plantaardig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor peulvruchten, noten, nieuwe eiwitbronnen en kant-en-klare vleesvervangers. Let wel op dat het zoutgehalte van die vleesvervangers maximaal 1,1 gram per 100 gram is. Dit staat in de voedingswaardetabel op de verpakking. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn iets minder duurzaam.
 2. Kies voor verse seizoensgroente en -fruit. Het Voedingscentrum heeft een pagina waarop staat welke groente en fruit soorten in het seizoen zijn.
 3. Drink water uit de kraan. Kraanwater is veel minder milieubelastend dan verpakt water, zoals in een plastic of glazen fles.
 4. Verminder verpakkingsafval. Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar belasten ook het milieu. Soms kun je hetzelfde product met én zonder verpakking kopen. Het kan per merk verschillen óf en hoe goed je de verpakking kunt recyclen. Bekijk ook onze tips om verpakkingsafval te verminderen.
 5. Let op de ingrediënten van je eten. Rijst is bijvoorbeeld minder duurzaam dan aardappelen en pasta. Dit komt onder andere doordat de methaanuitstoot van natte rijstvelden. Methaangas draagt bij aan het broeikaseffect.
  Ook aan palmolie kleven nogal wat nadelen. Voor de productie daarvan zijn veel regenwouden gekapt. De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) probeert de palmolieproductie te verduurzamen. Als fabrikanten RSPO-gecertificeerde palmolie gebruiken, kan dat op de verpakking staan.
 6. Let op duurzaamheidskeurmerken. Voor dierlijke producten kun je letten op het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe meer er rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Biologische producten waarborgen ook het dierenwelzijn. Voor andere producten zijn Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, Europees biologisch, Eko en Demeter de topkeurmerken. Bekijk ook de keurmerkenwijzer van MilieuCentraal.
 7. Eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit is niet alleen gezond, maar ook duurzamer. Wil je weten hoe jij je voedselafdruk kunt verkleinen? Doe dan de test van het Voedingscentrum.
 8. Ga niet alleen op het uiterlijk af. Probeer vaker groente en fruit mee te nemen dat er qua vorm en kleur niet perfect uit ziet. De kwaliteit is prima en het smaakt net zo goed. Als iedereen het laat liggen wordt het weggegooid. En dat is natuurlijk zonde. Discussieer hierover mee op ons Forum
 9. Verspil zo weinig mogelijk voedsel. Je kunt thuis letten op het juist bewaren van voedsel om voedselverspilling tegen te gaan.

Smaakt naar meer?

De Consumentengids is hét tijdschrift voor kritische consumenten. Ontdek welke producten en diensten goed uit onze tests komen. En wat je rechten zijn als consument.

Lees meer artikelen

consumentengids-inhoudsopgave

Lees ook:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

 • zeewier
  15 feb.

  Voedingshypes

  Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan?
 • Schap nutriscore 1200x800
  Nieuws | 15 feb.

  Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen

  In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken.
 • voedings-app-winkel
  12 feb.

  5 populaire voedingsapps

  Gezonder eten met je smartphone. Er zijn allerlei apps die dat beloven. Wij onderzochten 5 populaire voedingsapps op gebruiksgemak, kwaliteit en privacy.
 • Nieuwe trends in voeding
  11 feb.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.