icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam eten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzaam te eten: eten met respect voor milieu, mens en dier. Wat houdt dat precies in en wat komt daar allemaal bij kijken? We leggen de verschillende aspecten voor je uit.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:18 september 2018

Artikel duurzaam boodschappen doen

Productie

Voedsel wordt op verschillende manieren geproduceerd en vervoerd. Dat kan veel invloed hebben op het milieu. Zo veroorzaakt de productie van voedsel broeikasgassen die de aarde opwarmen. Dit komt door de energie die nodig is om gewassen te telen en te oogsten en fabrieksmatig te verwerken.

Bij vlees komt daar de huisvesting van het vee bij. De productie van veevoer kost veel energie. Ook komen hier veel bestrijdingsmiddelen, kunstmest en medicijnen bij kijken. Minder of geen vlees eten heeft daarom een positieve invloed op de milieubelasting.

Transport

Het transport van voedingsmiddelen kost ook energie. Dit loopt op bij vervoer per vliegtuig. Over het algemeen kost het meer energie naarmate producten van verder moeten komen. Hoe minder energie je nodig hebt, hoe minder het milieu wordt belast. Door lokale producten te gebruiken of eten en te letten op seizoensgroente en -fruit houd je hier rekening mee.

Eerlijke handel en goede werkomgeving

Bij de productie van ons voedsel komt helaas nog slavernij, kinderarbeid en onderbetaling voor. Ook kunnen arbeiders blootgesteld worden aan bestrijdingsmiddelen tijdens hun werk. Deze oneerlijke of ongezonde omstandigheden komen vooral voor bij tropische voedingsmiddelen uit ontwikkelingslanden, zoals bij koffie, cacao en bananen. Je kunt letten op verschillende keurmerken die het bestaansrecht van telers en goede arbeidsomstandigheden waarborgen.

Dierenwelzijn

Niet alle dieren die uiteindelijk op ons bord belanden zijn even goed behandeld. Zo kunnen ze te dicht op elkaar leven zonder de mogelijkheid om vrij te bewegen. Betere dierenwelzijn betekent vaak een comfortabelere leefomgeving en minder pijn en leed voor dieren. Ook hiervoor zijn keurmerken.

Voedselverspilling

Van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt een groot deel verspild. Dat is zonde voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt thuis al heel wat doen om voedselverspilling tegen te gaan.

Lees ook:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Nieuw & interessant

  • gluten vrij
    11 sep.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
  • videostill to good to go
    6 sep.

    App tegen voedselverspilling: Too Good to Go

    Er wordt jaarlijks veel eten weggegooid. Oprichters van de app ‘Too Good to Go’ besloten hier iets tegen te doen. In de app bieden hotels, restaurants en supermarkten eten aan dat niet is verkocht.
  • brood
    6 sep.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor in deze tijd. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
  • tafeltje-dekje-andijviestampot-gehaktbal-jus
    Nieuws  |  28 aug.

    Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

    Veel kant-en-klaar-maaltijden die aan huis bezorgd worden zijn te zout en bevatten te weinig groente. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook de smaak houdt niet over, vinden experts.