icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam eten

Je eet duurzaam wanneer je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu. We geven je tips om milieu- en diervriendelijk te eten en bewust boodschappen te doen.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  22 maart 2018

Artikel keurmerken voedsel

Eerlijke handel

Slavernij, kinderarbeid en onderbetaling zijn helaas nog niet uit de wereld. Je kunt rekening houden met de arbeidsomstandigheden door bewust boodschappen te doen. Koop bijvoorbeeld eerlijke producten met een keurmerk. Dat loont vooral bij tropische producten uit ontwikkelingslanden zoals koffie, chocolade en tropisch fruit. Betrouwbare keurmerken zijn Fairtrade, Utz en Rainforest Alliance.

Dierenwelzijn

Er zijn ook keurmerken voor dierenwelzijn. Die staan op vlees en zuivel en geven aan dat er bij de productie rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Een van die keurmerken is het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe meer er rekening is gehouden met het welzijn van de dieren. Uiteraard is het minder of geen vlees eten ook een manier om rekening te houden met dierenwelzijn.

Milieuvriendelijk eten

Minder of geen vlees eten, heeft niet alleen invloed op het dierenwelzijn, maar ook op de milieubelasting van voedsel. Vlees en zuivel hebben namelijk een flinke impact op het milieu. Er is veel veevoer nodig en bij de productie komen broeikasgassen vrij. Vaker plantaardig eten is daarom een goed idee. Denk aan peulvruchten of andere plantaardige vleesvervangers. Let wel op het zoutgehalte van kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkt. Een plantaardig menu hoeft niet saai te zijn! Er komen steeds meer nieuwe eiwitbronnen op de markt.

Wie eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is niet alleen gezond, maar ook duurzamer bezig. Minder vlees eten is goed voor je eigen gezondheid, én voor het milieu.  Wil je weten waar jij extra op kunt letten, doe dan de test van het Voedingscentrum.

Nieuw & interessant

illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...