icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra tips inboedel & opstalverzekering

Krijg korting dankzij inbraakpreventie, eenvoudig je verzekering opzeggen en wat te doen als je je huissleutel kwijt bent? Wij geven een aantal handige tips.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  17 augustus 2017

Artikel_algemenetips

Tip 1: Inboedel- en opstalverzekering opzeggen

Wisselen van verzekering is niet ingewikkeld. Je verzekeraar moet je op tijd laten weten per wanneer de verzekering automatisch wordt verlengd. Ook moet hij aangeven tot welke datum je nog kunt opzeggen.

Regels bij verlenging

Laat je de verzekering automatisch verlengen, dan gelden na die looptijd nieuwe regels: je kunt de verzekering dan elk moment opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Inboedel- en opstalverzekeringen die je nu afsluit, hebben standaard een looptijd van 1 jaar (tenzij je zelf kiest voor een looptijd van 5 jaar).

Na een jaar kun je de verzekering elk moment opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.

Goedkoop overstappen

Naar welke verzekeraar kun je het beste overstappen? Bekijk het in een oogopslag.

Tip 2: Korting door inbraakpreventie

Als je in je huis maatregelen neemt tegen inbraak, krijg je bij een aantal inboedelverzekeraars korting op de premie en/of een betere dekking. Om in aanmerking te komen voor de verzekeringsvoordelen, moet je je huis zodanig aanpassen dat het voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm (voor elektronische beveiliging).

Sommige inboedelverzekeringen hebben aanvullende of eigen eisen.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Om het Politie Keurmerk Veilig Wonen te verkrijgen kun je, als je handig bent, veel zelf doen. Denk daarbij aan:

  • beveiliging van ramen, deuren, bergingen en schuren met gecertificeerd hang- en sluitwerk;
  • goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur;
  • rookmelders bij de slaapkamers.

Reken wat de aanpassingskosten betreft in ieder geval op minimaal een paar honderd euro, afhankelijk van de grootte en bouw van je huis en van wat je allemaal moet vervangen.

Richtprijzen

Hieronder wat richtprijzen van sloten die voldoen aan SKG-eisen voor hang- en sluitwerk:

  • Een enkelvoudig hoofdinsteekslot: van €50 tot €100 (meerpuntssluitingen zijn uiteraard duurder).
  • Een (peninsteek of cilinder) bijzetslot: van €25 tot €60.
  • Veiligheidsbeslag; van €50 tot €100 (geadviseerd wordt veiligheidsbeslag met (cilinder)kerntrekbeveiliging).
  • Sluitkommen voor hoofdinsteeksloten: €10 à €15.
  • Anti-inbraakstrippen: €50 à €100.
  • Sloten voor draai/val/kiepramen: van €75 tot €155.
  • Doorklimbeveiliging: van €30 tot €70.

De exacte eisen voor het PKVW kun je nalezen op www.politiekeurmerk.nl.

Doe dat eerst voordat je gaat klussen. Het nieuwe hang- en sluitwerk moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Voldoet het daar niet aan, dan krijg je het keurmerk ook niet.

Vergeet niet om een certificaat van het PKVW aan te vragen nadat je deze aanpassingen hebt gedaan. Het certificaat heb je nodig om de korting aan te vragen bij je inboedelverzekeraar.

Als je het niet ziet zitten om zelf te gaan klussen, dan kun je ook een PKVW-erkend bedrijf vragen dit voor je te doen. Een certificaat van het politiekeurmerk is 10 jaar geldig, daarna moet je je huis opnieuw laten keuren.

Borg-norm

Voor de Borg-norm moet meer gebeuren dan voor het Politiekeurmerk. Je hebt dan in ieder geval een alarmsysteem nodig. Dat alarmsysteem moet Borg-gecertificeerd zijn en geïnstalleerd worden door een erkend bedrijf.

Deze alarmsystemen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Een rondje op internet leerde ons dat ze al snel minimaal rond de €800 kosten.

Doe-het-zelf alarmsystemen

Als je de premiekortingen en andere voordelen niet interessant vindt, maar je huis wel graag wilt beveiligen met een alarmsysteem, dan kun je al voor rond de €60 een basisalarm kopen bij een bouwmarkt.

De prijzen van de meer gangbare alarmsystemen liggen wat hoger, tussen de €100 en €150.

Tip 3: Huissleutel kwijt?

Huissleutel kwijt? Meld het snel bij je inboedelverzekeraar. Die zal - zeker als de sleutel is gestolen - de kosten van een nieuw slot vaak vergoeden.

Sommige verzekeraars kennen geen dekking bij verlies, maar geven aan dat er sprake is van een grijs gebied. ‘De grens tussen diefstal en verlies is lastig’, laat ASR bijvoorbeeld weten. ‘Beste is in alle gevallen aangifte te doen van vermissing/diefstal van de sleutels en even contact op te nemen met de verzekeraar om te overleggen wat je het beste kunt doen.’

Sloten snel vervangen 

De dekking is doorgaans tot een bepaald maximumbedrag, variërend van €250 tot €1000. Met deze bedragen moet de slotenmaker uit de voeten kunnen. Diverse verzekeraars eisen bij sleuteldiefstal, of als de vinder je adres zou kunnen achterhalen, dat de sloten binnen 24 uur worden vervangen. Dit om de kans op inbraak/insluiping zo klein mogelijk te maken, uiteraard ook in hun eigen belang.

Let op: bij klassieke cilindersloten kun je vaak de cilinders (laten) vervangen. Hierdoor hoef je alleen nieuwe sleutels aan te schaffen en dat scheelt behoorlijk in de kosten, zéker als er meerdere gelijksluitende cilindersloten zijn geplaatst.

Ook op de opstalverzekering

Een aantal verzekeraars dekt de kosten van een nieuw slot ook - al dan niet gedeeltelijk - op de opstalverzekering. Vanzelfsprekend wordt er echter maar één keer uitgekeerd. Bij ABN Amro, EAG Assuradeuren, ING, London, Polis Direct en Verzekeruzelf.nl zijn deze kosten op geen enkele woonverzekering gedekt.

Test inboedel- en opstalverzekeringen