icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wij wijzen je de weg bij klachten over de zorg

Als je een klacht hebt over de zorg, helpt het vaak al als je de klacht met de hulpverlener bespreekt. Maar in sommige gevallen is dat niet genoeg. Dan is het goed om te weten dat er meer mogelijkheden zijn. Onderstaand schema helpt je daarbij. 

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:22 februari 2018


Sinds 1 januari 2017 geldt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Deze wet regelt op welke manier zorgaanbieders hun klachtenregeling moeten vormgeven. In onderstaand schema vind je de verschillende mogelijkheden. Sommige opties zijn altijd aanwezig omdat de wet dit voorschrijft, zoals de klachtenfunctionaris of de geschillencommissie. Andere opties zal je niet overal vinden, deze zijn facultatief. Jouw zorgaanbieder kan je meer vertellen over de klachtenregeling die voor hem of haar geldt.

Een belangrijk advies voordat je het schema bekijkt: mocht je zeer ernstige (lichamelijke) schade hebben opgelopen en is het nemen van juridische stappen zeer waarschijnlijk, overweeg dan om direct in contact te komen met een gespecialiseerde (letselschade)advocaat, voordat je zelf (binnen de zorginstelling) stappen gaat zetten.

Klagen-in-de-zorg

Landelijk Meldpunt Zorg

Het Landelijk Meldpunt Zorg heeft een interactieve klachtenwijzer voor klachten in de zorg ontwikkeld. Na beantwoording van enkele vragen vertelt de klachtenwijzer waar je met jouw type klacht het beste heen kunt.  

Meer informatie:

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.