icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Energiezuinig koken

Op jaarbasis kost koken op gas gemiddeld €44 per huishouden en op een elektrische kookplaat ruim €120, afhankelijk van het gebruikte systeem. Lees de  tips om het energiegebruik te beperken. 

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:20 maart 2018

01_energiezuinigkoken01-1200x800

Tips om energiezuinig te koken

Elektrische kookplaat

  • Van de elektrische kookplaten is inductie het minst belastend voor het milieu. Inductie gebruikt 20% minder energie dan een keramische of halogeenkookplaat.
  • Koken op een elektrische inductiekookplaat zorgt nu nog voor ongeveer evenveel CO2-uitstoot als koken op aardgas. Maar omdat stroom met de tijd steeds duurzamer geproduceerd wordt, zorgt koken op een inductieplaat op termijn voor steeds minder CO2-uitstoot.
  • Gebruik bij een elektrische kookplaat een pan met een vlakke bodem.
  • Heb je een kooksysteem dat traag reageert, zoals klassiek elektrisch of halogeen? Zet de warmtebron niet pas op het laatste moment lager, maar leer efficiënt gebruik maken van de lang aanhoudende hitte na uitschakelen.

Koken op gas

  • Een gaskookplaat is het zuinigst als de afstand tussen de pan en brander klein is.
  • Let op de vlamrichting. Hoe verticaler, des te efficiënter de vlam wordt gebruikt. Dit controleer je door een speld of luciferhoutje in het vlamgootje te leggen.

Energielabel

  • Kies een apparaat dat qua formaat past bij jouw gebruik en let bij aankoop op een zo laag mogelijk elektriciteitsverbruik. Kies een fornuis met een goed energielabel.

Gebruik de juiste pan

  • Kook op maat en gebruik de juiste pan voor de brander of kookzone.
  • Met een snelkookpan is voedsel veel sneller klaar. Dat komt door de stoomdruk die ontwikkeld wordt, waardoor het kookpunt op een hogere temperatuur ligt.
  • Let erop dat de hittebron niet groter is dan de pan die erop staat. Dan gaat er geen hitte verloren langs de pan. 

Tijdens het koken

  • Als je iets aan de kook wilt brengen, maakt het niet zoveel uit of je het deksel op de pan hebt. Maar als het water eenmaal kookt, gebruik dan de deksel. Koken met deksel zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft, zodat de warmtebron op een lagere stand kan.
  • Doe het voedsel direct in de pan, dus als het water nog niet kookt. Dan warmt het al mee met het opwarmen van het water. Als iets eenmaal kookt, kan de brander lager worden gezet of soms zelfs helemaal uit. Koken op vol vermogen zorgt er niet voor dat het eten sneller gaar is.
  • Pasta wordt ook gaar als je de hittebron uitzet zodra het water weer aan de kook is gebracht en je de deksel op de pan laat. Het garen duurt dan wel wat langer.
  • Kook je iets dat lang moet sudderen of garen? Plaats de hete pan met deksel en al in een doos met nauwsluitend (hittebestendig!) isolatiemateriaal, zoals krantenproppen of hooi (leg een theedoek tussen het hooi en de pan), en laat het eten zo langzaam garen.  
  • Roerbakken is erg energiezuinig.
  • De oven niet voorverwarmen bespaart energie, omdat hij dan niet onnodig aan staat. Je moet wel even inschatten hoe lang de baktijd moet worden. Bijvoorbeeld een diepvriespizza kan er ook meteen in terwijl de oven opwarmt. Dat scheelt tijd en dus energie.
  • Bij heel gevoelige recepten, zoals soufflé, is het wel nodig voor te verwarmen. Cake, brood en andere gerechten die moeten rijzen, doen het ook een stuk beter als de oven is voorverwarmd.

Nieuw & interessant

  • Nieuws  |  14 mrt.

    Inductiekoken op bestaande groepen

    Overstappen van koken op een gaskookplaat naar inductie? Het is niet altijd nodig om groepen met hoog vermogen bij te laten plaatsen. Veel inductieplaten kunnen op 2 groepen van 16 Ampère.
  • anti-aanbak-pan-keuken
    Test  |  17 mei.

    Test anti-aanbakpannen

    We testten 20 koekenpannen met verschillende soorten anti-aanbaklagen. Lang niet alle anti-aanbakpannen doen hun naam eer aan.
  • HHB cb thumbnail 2

    Let op!

    Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.

    Nieuws  |  22 feb.

    Huishoudbeurs 2018

    Ook dit jaar waren we weer op de Huishoudbeurs. We zagen nieuwe producten van Tefal en Black + Dekker. Wist jij al dat Blokker sinds kort eigen was- en reinigingsmiddelen heeft?

    Bekijk de video

  • keuken kopen

    Onderhandelen met de keukenverkoper

    Als klant krijg je bij het kopen van een keuken te maken met een flink aantal verkooptrucs. Je daartegen wapenen is moeilijk, maar niet onmogelijk. We geven je een aantal tips om toch controle te houden bij de aankoop.