icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

Nieuws|Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dit maximum geldt ook voor andere van glutaminezuur afgeleide stoffen (E620 – E625). Dat is opvallend, want tot voorheen waren voor deze toevoegingen geen ADI’s vastgesteld.

Antje Houmes

Antje Houmes Gepubliceerd op:25 juli 2017

e-nummers-worst

Schadelijke effecten

De EFSA (European Food Safety Authority) stelt het maximum vast op 30 mg per kg lichaamsgewicht. Kinderen zitten hier - door hun lage gewicht - sneller aan dan volwassenen.

De EFSA komt tot dit advies nadat alle onderzoeken naar de schadelijke effecten van glutamaten nog eens goed gëevalueerd werden. Op basis hiervan werd geen schadelijke effect voor de darmen, erfelijk materiaal (het ontstaan van tumoren), of vruchtbaarheid vastgesteld. Wel bleek de stof mogelijk een negatief effect te hebben op de ontwikkelingen van het zenuwstelsel, ook wel het 'MSG symptoom complex' genoemd.

Dosering

Hoeveel je precies binnenkrijgt aan glutamaten is echter lastig te bepalen omdat de stof niet alleen wordt toegevoegd als smaakversterker, maar van nature ook in tal van voedingsmiddelen voorkomt. Denk aan tomaten, sojasaus en oude kaas. De stof zorgt voor een hartige smaak.

De EFSA noemt wel een aantal categorieën die kunnen bijdragen aan te hoge innames. Dat zijn ‘fijne bakkerijproducten’ zoals biscuits, knäckebröd, matzes, toast, cake en soepen/bouillons.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van natriumglutamaat lopen erg uiteen. Veelgenoemde klachten zijn hoofdpijn, loopneuzen, astma-aanvallen, zweten en hartkloppingen.

Advies EFSA

Bij het advies voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is rekening gehouden met een onzekerheidsfactor. Dat wil zeggen dat de vastgestelde ADI veel lager ligt dan de dosis die mogelijk schadelijk zou kunnen zijn volgens onderzoek. De EFSA adviseert niet alleen om de maximale limieten te herzien maar ook om de grenswaarden voor arseen en lood in glutamaten te verlagen.

Bron: VMT 

Lees ook:

Nieuw & interessant