icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek aanpassen en besparen

Een hypotheek loopt meestal niet ongewijzigd 30 jaar door. Het rentepercentage wijzigt als de rentevaste periode is afgelopen. En misschien vraag je een tweede hypotheek aan als je gaat verbouwen. Hoe dan ook, er zijn allerlei aanpassingen aan je hypotheek mogelijk waarmee je geld kunt besparen.  
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  3 juli 2017


Regel een lagere hypotheekrente bij je eigen bank

hypotheek_aanpassenHoe werkt dat, een lagere hypotheekrente bij je eigen bank? En levert een lagere rente altijd voordeel op? De Consumentenbond legt de mogelijkheden uit om te profiteren van de huidige lage hypotheekrente bij je eigen bank én geeft antwoord op de vraag wanneer je beter wél kunt overstappen naar een andere bank.

Zo regel je een lagere rente bij je eigen bank.

Doe 't zelf-check: besparen op je hypotheek

Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek door oversluiten of rentemiddelen? Doe in 10 minuten de gratis online Doe ‘t zelf-check.
Op basis van de door jou ingevulde gegevens berekenen we of oversluiten of rentemiddelen voordelig is. Helemaal gratis en je hebt direct resultaat!

De 'Doe 't zelf-check' ontwikkelden we samen met Ikbenfrits.nl.

huiskopen-rente

Bij een lager risico hoort een lagere hypotheekrente

Het risico dat je je hypotheek niet kunt terugbetalen, wordt lager als de waarde van je woning stijgt of als je aflost. Bij een lager risico hoort meestal een lagere hypotheekrente, maar niet alle banken passen jouw hypotheekrente automatisch aan.

Check je rente-opslag met ons stappenplan om na te gaan hoe hoog jouw rente-opslag is en of die omlaag kan.

Besparen door extra aflossen op je hypotheek

Als je extra aflost op je hypotheeklening kun je geld besparen. Je betaalt niet alleen minder hypotheekrente, maar misschien gaat je rentepercentage ook nog omlaag. Toch is aflossen niet altijd verstandig.

Lees of extra aflossen op je hypotheek verstandig is in jouw situatie.

Maandlasten omlaag door het storten van extra premie

Heb je een spaarhypotheek, dan kun je je maandlasten verlagen door extra premie te storten in je spaarpolis. Je kunt niet onbeperkt extra storten, want zo’n polis is gebonden aan fiscale regels. We leggen uit hoeveel je kunt storten, wat de voordelen en nadelen zijn van zo’n extra storting en in welk geval je toch beter kunt aflossen op je hypotheek.

We leggen uit waarop je moet letten bij extra premie storten in je spaarhypotheek.

Rentemiddelen: zo werkt dat

besparen huidige hypotheekDoor de hoge rente op je hypotheek te middelen met de huidige hypotheekrente gaan je maandlasten meestal omlaag. Rentemiddelen lijkt gunstig, maar is het op lange termijn meestal niet.

Lees wanneer rentemiddelen wel of geen voordeel oplevert.

Hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Heb je die verzekering jaren geleden afgesloten, dan kun je besparen door 'm op te zeggen of over te stappen naar een andere verzekeraar.

Zo kun je besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

Betaal een lagere rente na overlijden van je partner

Na het overlijden van je partner lopen de hypotheekbetalingen door. Tenminste, als er geen uitkering is uit een overlijdensrisicoverzekering. Als je zelf actie onderneemt, kun je de lasten verlagen.

Lees hoe je de hypotheekrente verlaagt na overlijden van je partner.

Hypotheek wijzigen: wanneer advies nodig?

De hypotheekbank stuurt je vaak door naar een tussenpersoon als je iets wilt wijzigen aan je hypotheek. Dit kost geld (advieskosten) en is niet altijd nodig.

We zetten uiteen welke hypotheekwijzigingen je mét en zonder adviseur kunt doen.

De looptijd van je aflossingsvrije hypotheek verlengen

Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar. Los je zelf niets af, dan is het contract afgelopen maar de hypotheekschuld blijft bestaan. Je kunt je hypotheek bij je eigen bank verlengen of overstappen naar een andere bank.

Voor- en nadelen van manieren om de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek te verlengen.

Hypotheek aanpassen of niet voor een verbouwing?

verbouwen-hypotheekEen verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Kies je voor een tweede hypotheek een had je nog geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zoek dan uit of dit nu alsnog mogelijk is want dit levert voordeel op.

Lees hoe je je verbouwing het best financiert.

Een nieuwe renteperiode kiezen

Als de renteperiode van je hypotheek afloopt, moet je een nieuwe rentetermijn kiezen. Welke looptijd is slim? En zijn er meer opties? Je kunt op dat moment ook kijken of je rente-opslag eraf kan en je kunt zonder boete oversluiten naar een andere bank.

Lees welke opties er zijn als je rentevaste periode afloopt.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • Debeste_1200x800
  15 aug.

  Kosten aanpassingen per hypotheek

  Bekijk de kosten die hypotheekverstrekkers rekenen voor aanpassingen aan een hypotheek. Tussen de geldverstrekkers zijn grote verschillen.
 • hypotheek-senioren-laptop-formulier-bank
  Nieuws  |  9 jul.

  Banken gaan soepel om met aflossingsvrije hypotheek

  Loopt je aflossingsvrije hypotheek af? Voor de meeste banken is dat geen probleem. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.