icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek aanpassen en besparen

Een hypotheek sluit je vaak voor 30 jaar af. Het rentepercentage wijzigt als de rentevaste periode is afgelopen. En misschien vraag je een tweede hypotheek aan als je gaat verbouwen. Hoe dan ook, er zijn allerlei aanpassingen aan je hypotheek mogelijk waarmee je geld kunt besparen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 september 2018


Doe de bespaarcheck: besparen op je hypotheek

huiskopen-renteSnel weten of je kunt besparen op je hypotheek door oversluiten of rentemiddelen? Doe in 10 minuten de Doe 't zelf-check en je krijgt meteen het resultaat te zien. Op basis van de door jou ingevulde gegevens berekenen we of oversluiten of rentemiddelen voordelig is. 

De 'Doe 't zelf-check' ontwikkelden we samen met Ikbenfrits.nl. Lees ook hoe wij hypotheken testen.

Lagere hypotheeklasten

Wie lagere hypotheeklasten wil, heeft een aantal opties. Wanneer je rentevaste periode (bijna) afloopt, kun je bij je eigen bank of bij een andere bank een nieuwe rentevaste periode kiezen. Is het einde van je rentevastperiode nog niet in zicht, lees dan verder voor de mogelijkheden om je hypotheeklasten te verlagen. 

Debeste_1200x800

1. Lagere hypotheekrente bij je eigen bank

Er zijn een aantal mogelijkheden om je hypotheeklasten bij jouw bank te verlagen. Welke optie voor jou het meeste oplevert, hangt bijvoorbeeld af van de hypotheekvorm die je hebt en hoe lang de rente nog vast staat. Je kunt dit het beste bespreken met een adviseur

Bij jouw hypotheekverstrekker kun je:

 • Overstappen naar de huidige, lage rente door je rentevaste periode open te breken. Je betaalt hiervoor wel een boetebedrag.
 • Rentemiddelen: ook hiervoor betaal je een boete, maar die wordt 'uitgesmeerd' over de nieuwe rentevaste periode. Dit lijkt voordelig, maar meestal zijn andere opties gunstiger.
 • Extra premie storten, wanneer je een spaarhypotheek hebt.
 • Extra aflossen: als je huis een (stuk) meer waard is dan je hypotheekschuld, kan je hypotheekrente vaak omlaag.
 • Je rente aan laten passen bij gestegen woningwaarde of na aflossing.
 • Alsnog NHG (Nationale Hypotheek Garantie) aanvragen als je hypotheekbedrag nu lager is dan €265.000.

Tip: bij het afsluiten van je hypotheek ben je vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar die verplichting kan vervallen tijdens de looptijd van je hypotheek. Lees onze opzeg- en overstaptips voor je overlijdensrisicoverzekering.

2. Overstappen van hypotheekverstrekker voor lagere hypotheekrente 

Zit je bij een dure bank, dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor een lagere hypotheekrente bij een andere hypotheekverstrekker. Het renteverschil tussen je huidige en nieuwe hypotheek moet dan wel opwegen tegen de extra kosten die je hiervoor maakt, zoals een boeterente, maar ook notaris- en advieskosten. Als je bij je huidige hypotheekbank blijft, heb je minder oversluitkosten.  

Hypotheek wijzigen

verbouwen-hypotheekEen huis koop je meestal voor een langere periode. In de tussentijd kan veel gebeuren waardoor een aanpassing van je hypotheek nuttig of nodig is. Maar ook wanneer je gaat verhuizen of te maken krijgt met een scheiding of overlijden (van je partner), is het goed om te weten wat mogelijk en nodig is om je hypotheek aan te passen.

Waar moet je op letten als je hypotheek wijzigt doordat:

Hypotheekadviseur nodig?

Bij een wijziging van je hypotheek stuurt de bank je vaak naar een tussenpersoon. Bij sommige aanpassingen is dat logisch, omdat ze grote fiscale en financiële gevolgen kunnen hebben. Maar loopt je rentevaste periode af en weet je al wat je wilt, dan maak je onnodige kosten als je een adviseur inschakelt.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  8 okt.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • rentemiddelen-bijkomendekosten
  19 sep.

  Rentemiddeling: bijkomende kosten

  Rentemiddelen kost geld. Bij een aantal banken betaal je niet alleen een boeterente of renteopslag. De bank kan eisen dat de renteaanpassing alleen plaatsvindt na bemiddeling van een adviseur.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.