icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Hypotheek aanpassen en besparen

Een hypotheek loopt meestal niet ongewijzigd 30 jaar door. Het rentepercentage wijzigt als de rentevaste periode is afgelopen. En misschien vraag je een tweede hypotheek aan als je gaat verbouwen. Hoe dan ook, er zijn allerlei aanpassingen aan je hypotheek mogelijk waarmee je geld kunt besparen.  
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

hypotheek_aanpassen

Regel een lagere hypotheekrente bij je eigen bank

Hoe werkt dat, een lagere hypotheekrente bij je eigen bank? En levert een lagere rente altijd voordeel op? De Consumentenbond legt de mogelijkheden uit om te profiteren van de huidige lage hypotheekrente bij je eigen bank én geeft antwoord op de vraag wanneer je beter wél kunt overstappen naar een andere bank.

Zo regel je een lagere rente bij je eigen bank.

Bij een lager risico hoort een lagere hypotheekrente

Het risico dat je je hypotheek niet kunt terugbetalen, wordt lager als de waarde van je woning stijgt of als je aflost. Bij een lager risico hoort meestal een lagere hypotheekrente, maar niet alle banken passen jouw hypotheekrente automatisch aan.

Check je rente-opslag met ons stappenplan om na te gaan hoe hoog jouw rente-opslag is en of die omlaag kan.

Besparen door extra aflossen op je hypotheek

Als je extra aflost op je hypotheeklening kun je geld besparen. Je betaalt niet alleen minder hypotheekrente, maar misschien gaat je rentepercentage ook nog omlaag. Toch is aflossen niet altijd verstandig.

Lees of extra aflossen op je hypotheek verstandig is in jouw situatie.

Maandlasten omlaag door het storten van extra premie

Heb je een spaarhypotheek, dan kun je je maandlasten verlagen door extra premie te storten in je spaarpolis. Je kunt niet onbeperkt extra storten, want zo’n polis is gebonden aan fiscale regels. We leggen uit hoeveel je kunt storten, wat de voordelen en nadelen zijn van zo’n extra storting en in welk geval je toch beter kunt aflossen op je hypotheek.

We leggen uit waarop je moet letten bij extra premie storten in je spaarhypotheek.

Rentemiddelen: zo werkt dat

besparen huidige hypotheekDoor de hoge rente op je hypotheek te middelen met de huidige hypotheekrente gaan je maandlasten meestal omlaag. Rentemiddelen lijkt gunstig, maar is het op lange termijn meestal niet.

Lees wanneer rentemiddelen wel of geen voordeel oplevert.

Doe 't zelf-check: besparen op je hypotheek

Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek door oversluiten of rentemiddelen? Doe in 10 minuten de gratis online Doe ‘t zelf-check.
Op basis van de door jou ingevulde gegevens berekenen we of oversluiten of rentemiddelen voordelig is. Helemaal gratis en je hebt direct resultaat!

De 'Doe 't zelf-check' ontwikkelden we samen met Ikbenfrits.nl.

huiskopen-rente

Hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Heb je die verzekering jaren geleden afgesloten, dan kun je besparen door 'm op te zeggen of over te stappen naar een andere verzekeraar.

Zo kun je besparen op je overlijdensrisicoverzekering.

Betaal een lagere rente na overlijden van je partner

Na het overlijden van je partner lopen de hypotheekbetalingen door. Tenminste, als er geen uitkering is uit een overlijdensrisicoverzekering. Als je zelf actie onderneemt, kun je de lasten verlagen.

Lees hoe je de hypotheekrente verlaagt na overlijden van je partner.

Hypotheek wijzigen: wanneer advies nodig?

De hypotheekbank stuurt je vaak door naar een tussenpersoon als je iets wilt wijzigen aan je hypotheek. Dit kost geld (advieskosten) en is niet altijd nodig.

We zetten uiteen welke hypotheekwijzigingen je mét en zonder adviseur kunt doen.

De looptijd van je aflossingsvrije hypotheek verlengen

Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar. Los je zelf niets af, dan is het contract afgelopen maar de hypotheekschuld blijft bestaan. Je kunt je hypotheek bij je eigen bank verlengen of overstappen naar een andere bank.

Voor- en nadelen van manieren om de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek te verlengen.

Hypotheek aanpassen of niet voor een verbouwing?

verbouwen-hypotheekEen verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Kies je voor een tweede hypotheek een had je nog geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG), zoek dan uit of dit nu alsnog mogelijk is want dit levert voordeel op.

Lees hoe je je verbouwing het best financiert.

Een nieuwe renteperiode kiezen

Als de renteperiode van je hypotheek afloopt, moet je een nieuwe rentetermijn kiezen. Welke looptijd is slim? En zijn er meer opties? Je kunt op dat moment ook kijken of je rente-opslag eraf kan en je kunt zonder boete oversluiten naar een andere bank.

Lees welke opties er zijn als je rentevaste periode afloopt.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • Nieuws_rijhuizen
  7 aug.

  Rentemiddelen bij hypotheekverstrekkers

  Een overzicht van hypotheekverstrekkers die rentemiddeling aanbieden. Hoe hoger het testoordeel, hoe gunstiger de boeteregeling.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • kapitaal verzekering hypotheek
  Test  |  2 aug.

  Hypotheekboetes te hoog en intransparant

  Vrijwel alle hypotheekverstrekkers berekenden te hoge boetes en moeten klanten compenseren vanaf 14 juli 2016. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een aantal banken het wel erg bont maakten; consumenten maken hierbij kans op geld terug bij boetes vóór die datum.