icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo draag je je kind ergonomisch en veilig

'Zorg ervoor dat het kindje in een babydrager in de juiste positie zit. Dan is er geen bewijs dat het dragen kwaad kan voor de heupen', zegt kinderfysiotherapeut drs. Maaike Pelsma. Die positie is ook van belang voor de veiligheid van het kind.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

draagzak

Als je je kindje op de juiste manier draagt, is dit niet slecht voor de heupen van de baby. Maaike Pelsma, kinderfysiotherapeut en klinisch epidemioloog in het Radboudumc in Nijmegen: 'Uit onderzoek blijkt dat in Afrikaanse landen, waar baby's veel worden gedragen, er veel minder vaak heupdysplasie (heupafwijking waarbij het heupgewricht niet goed is ontwikkeld, red.) voorkomt dan in westerse landen.'

Een goede (baby)drager voldoet aan de volgende criteria

 • Het kind wordt in verticale houding gehouden, zo strak mogelijk tegen de drager.
 • De rug en heupen worden goed ondersteund.
 • Bij jonge kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten, wordt de nek voldoende ondersteund. 
 • De ademweg is vrij, zorg voor voldoende ruimte tussen kin en borst. 
 • Het kindje mag zowel op de buik als rug gedragen worden, maar dan wel met de buik (van de baby) tegen de buik of rug van de drager aan. 
 • Het kind zit met opgetrokken knietjes die hoger komen dan de heupen: de zogenoemde kikker-houding, M-houding en gespreide hurkzit.  
 • Als de baby nog heel jong is kunnen de beentjes wat meer voor de buik worden gedragen. Hoe ouder het kindje is, hoe breder de benen gedragen worden, dus meer om degene heen die het kind draagt.
 • Als het kind op de buik wordt gedragen, moet het hoofdje zo hoog komen dat de drager het kind gemakkelijk een kusje kan geven

Zo niet dragen

 • Een draagzak waarbij het kindje aan de voorkant wordt gedragen, met de rug naar de drager toe. Pelsma: 'Zo'n manier van dragen is niet goed voor de heupen en rug van het kindje.' 
 • In zogenoemde slings, waarin het kindje horizontaal wordt gedragen. Pelsma: 'Er is dan een verhoogd risico dat het kind in ademnood komt, als de kin richting borst gaat. Omdat het kind dan in een doek ligt, is het risico op verstikking nog wat groter.' In Amerika en Canada zijn sinds enkele jaren bepaalde types draagdoeken, waarbij het kind horizontaal wordt gedragen, verboden. Reden was dat er baby's waren overleden door verstikking. 
 • Als je kind slaapt. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid stelt dat een babydrager geen veilige slaapplek is. Adviseur Ondine Engelse: 'De combinatie van te veel warmte en zuurstoftekort geeft een verhoogd risico op wiegendood. Valt het kindje toch in slaap, dan kun je je kindje het best in een veilig bedje leggen.' Buitenshuis kan dit wellicht niet altijd. Haar advies: 'Zorg er dan voor dat je baby het niet te warm krijgt en dat je goed zicht hebt op je baby. En wees extra alert bij baby's tot 4 maanden.'

Op internet worden felle discussies gevoerd over draagzakken met een verhard rugpand die volgens sommigen niet ergonomisch zouden zijn. Ook de Vereniging van Draagdoekconsulenten geeft de voorkeur aan een drager met een zacht rugpand.

Pelsma stelt dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor is dat een harder rugpand minder goed is voor de baby dan een zacht rugpand. 'Het gaat erom dat de babydrager voldoende ondersteuning biedt.'

Goed dragen

Waarop kun je letten bij de verschillende soorten dragers?

 • Een draagdoek is een prima manier om je kind te dragen, als die op de goede manier geknoopt wordt. Tip: op YouTube staan diverse filmpjes hoe je een draagdoek knoopt. Wie meer persoonlijke begeleiding en uitleg wil, kan een draagdoekconsulent raadplegen (kosten circa €35 per uur). 
 • Een rekbare doek is voor jonge baby's goed te gebruiken totdat het kind maximaal een half jaar of circa 9 á 10 kg is. Zodra het doek door het gewicht te veel uitrekt, is de rekbare doek niet meer geschikt voor je baby.  
 • Een kindje kun je ook in een draagzak op de goede manier dragen, mits de maat goed is en goed afgesteld. Pelsma: 'Gebruiken meerdere personen de draagzak? Dan is het risico groter dat die niet altijd goed wordt afgesteld.' 
 • Een voorgevormde draagdoek, een zogenoemde mei tai, is ook prima, als die goed passend is en goed geknoopt wordt.

Naar buiten

Het kan ingewikkeld zijn om met je kind in een draagzak naar buiten te gaan als het koud is. Als je je baby over je jas heen draagt, moet je je baby warm genoeg aankleden. Ook is het contact tussen jou en je baby minder intensief.

Maar onder je eigen jas past je baby vaak niet en bovendien moet je er ook weer goed op letten dat je baby het niet te warm krijgt.

Er zijn speciale jassen of vesten die een extra tussenstuk hebben om ruimte te maken voor die draagzak. Ook handig als je zwanger bent voor je buik. Die tussenstukken kunnen soms ook op de rug gezet worden. Het tussenstuk kan je er later weer uithalen als je je kind niet meer draagt, zodat je langer plezier hebt van die jas. Je kunt zoeken op draagjas of zwangerschapsjas.

Er zijn ook (fleece)covers te krijgen die je tussen je eigen jas in draagt. Jouw eigen jas laat je dan open. 

Wat je ook kiest: let er wel op dat de jas, of de cover niet te hoog sluit. Het gezichtje moet altijd vrij blijven. Ook moet er geen druk op de rug van de baby zijn. En let erop dat je kind het niet te koud, maar ook zeker niet te warm heeft.

Niet continu dragen

Pelsma benadrukt ten slotte dat het zeker niet goed is om je kind continu te dragen. 'Het is erg belangrijk voor de motorische ontwikkeling van een kind dat het leert bewegen, ook tegen de zwaartekracht in, en dat er variatie zit in de bewegingen.

Dat je je kind bijvoorbeeld ook op buik, rug en zij legt. Dan heeft hij, in tegenstelling tot in een drager, bovendien volledige bewegingsvrijheid.'

Niet met een draagzak fietsen

Het kan verleidelijk zijn om te fietsen met je kind in een draagzak. Doe dit niet. De draagzak biedt geen enkele bescherming bij een val. Je baby kan er zelfs uit vallen of jij kunt tijdens een val op je kind belanden.

Lees wat je wel kunt doen als je wilt fietsen met een baby

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap in mailbox.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • Kinderwagen-iCandy-Orange-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  26 okt.

  iCandy Orange

  De iCandy Orange is een combinatie-kinderwagen. Is het een gebruiksvriendelijke kinderwagen?
 • Waarschuwing-Recaro-Optia
  Nieuws  |  28 jul.

  Terugroepactie autostoeltje Recaro Optia

  Recaro, fabrikant van onder meer autokinderzitjes, roept het Recaro Optia autostoeltje terug. De terugroepactie volgt op een test van de Consumentenbond waarbij het zitje los schoot van het onderstel en met kind en al door de auto vloog.
 • zonwerende-kinder-kleding
  Nieuws  |  20 jul.

  Uv-beschermende kinderzwemkleding voldoet aan de eisen

  Voor kleine kinderen kun je speciale uv-beschermde (zwem)kleding kopen. Beschermt dat voldoende?
 • autostoeltje-botsproef
  Nieuws  |  17 jul.

  Test autostoeltjes: 2 afraders

  Tijdens onze autostoeltjestest is het al aan het begin misgegaan bij 2 zitjes. Ze krijgen daardoor het predicaat 'Afrader'. Het is nog onduidelijk of de fabrikanten Recaro en Jane actie gaan ondernemen.