icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tweezijdige voorwaarden uitgelegd

In tweezijdige algemene voorwaarden staan goede afspraken voor consumenten. Daarom zijn we trots dat we met verschillende brancheorganisaties tweezijdige algemene voorwaarden hebben afgesproken.

Wat zijn tweezijdige algemene voorwaarden?

Samen met brancheorganisaties (pdf) spreken wij algemene voorwaarden af. Denk aan de BOVAG, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Stichting Keurmerk. Samen met hen en tientallen andere brancheorganisaties hebben we meer dan 100 tweezijdige algemene voorwaarden afgesproken. In deze voorwaarden houden wij rekening met de belangen van consumenten én ondernemers. Daarom heten deze algemene voorwaarden tweezijdige voorwaarden.

Waarom tweezijdige algemene voorwaarden?

In tweezijdige voorwaarden staan betere voorwaarden voor consumenten dan in gewone algemene voorwaarden. Die zijn namelijk alleen door een ondernemer opgesteld. En zijn vooral in zijn belang, niet per se in jouw belang als consument. Er staat vooral in wat jij als consument moet doen.

Wanneer wij betrokken zijn bij tweezijdige voorwaarden zorgen we ervoor dat alle rechten die consumenten hebben er goed in staan. Alle ondernemers die lid zijn van de branchevereniging moeten zich aan de tweezijdige voorwaarden houden. Deze voorwaarden gelden daardoor op heel veel overeenkomsten tussen ondernemers en consumenten. 

Ook verplichten we de ondernemer om zich aan te sluiten bij de Stichting Geschillencommissie. Zo kun je als consument naar de Geschillencommissie met je klacht en hoef je niet naar de rechter. De brancheorganisatie van de ondernemer garandeert dat hij zich aan de uitspraak van de Geschillencommissie houdt.

Waar vind ik de tweezijdige algemene voorwaarden?

Alle tweezijdige algemene voorwaarden staan op de website van de Sociaal Economische Raad (SER) .

Meer weten?

Heb je vragen opmerkingen over tweezijdige algemene voorwaarden of suggesties? Stuur dan een e-mail naar tweezijdigevoorwaarden@consumentenbond.nl.