icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sim only of telefoon met abonnement

Je abonnement loopt af en je bent inmiddels wel aan een nieuwe telefoon toe. Maar wat moet je kiezen en wat is het voordeligst? Een abonnement met telefoon? Of het toestel los kopen en combineren met een sim-only-abonnement?  Wij zochten het voor je uit.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:11 maart 2020

Sim only of mobiel abbo

De beste deal voor je nieuwe mobiel?

In september 2019 deden we prijzenonderzoek naar abonnementen en telefoons. We bekeken wat het kost om een iPhone 8 te kopen in combinatie met een abonnement: 2 GB data, zo weinig mogelijk belminuten en 2 jaar looptijd. Hetzelfde deden we voor een combinatie met een Samsung A50. Deze gegevens vergeleken we met het goedkoopste sim-only abonnement en de goedkoopste smartphones.  

Conclusie

Over het algemeen ben je voordeliger uit met een losse smartphone en een sim-only abonnement. Opvallend: bij de provider ben je vaak veel meer kwijt voor een los toestel dan bij een belwinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 50%. Bedenk wel dat prijzen en aanbiedingen continu veranderen in deze markt.

Wat zijn je wensen en eisen?

Soms lijkt een aanbieding zo geweldig dat je het liefst meteen wilt toeslaan. Toch is het belangrijk eerst het volgende voor jezelf op een rij te krijgen:

Waar vind je combinatiedeals?

Webshops als gsmweb.nl en belsimpel.nl bieden vaak de goedkoopste combinatiedeals. Zij krijgen een vergoeding voor iedere abonnee die ze leveren aan een provider, dus stunten ze met prijzen. Ook betaal je op deze sites vaak minder voor een smartphone als je kiest voor een duurder abonnement.

Dat laatste geldt overigens niet als je een combinatiedeal wilt afsluiten via de webshop van de provider zelf. Die rekent namelijk dezelfde kosten voor het toestel, ongeacht contractduur (1 of 2 jaar) of hoe groot je bundel is.

Vergelijk prijzen van smartphones

meerdere-smarthponesHoe aantrekkelijk de combinatiedeal ook is, soms betaal je voor een losse mobiel toch een stuk minder bij een winkel of webshop. Vergelijk smartphones en ontdek wat de beste prijs is voor jouw nieuwe telefoon.

Stap voor de zekerheid nog altijd even een winkel in om daar de prijs te checken. Dit kan je soms onverwachts een flinke besparing opleveren, zo blijkt uit ons onderzoek.

Vergelijk abonnementen

Simyo, Simpel en Youfone bieden geen combinatiedeals, maar wel goedkope sim-only-abonnementen. Vergelijk mobiele abonnementen en kies een abonnement dat is afgestemd op jouw wensen. Met een bundel voor een zeer laag maandbedrag bespaar je per slot van rekening ook op je telefoniekosten.

Liever meer keuze in smartphones?

Met een sim-only-abonnement heb je meer keuze dan bij een combinatiedeal. Wordt jouw favoriete smartphone niet aangeboden bij het specifieke abonnement dat je graag wilt, dan gaat het feest niet door. Je eigen wensen en voorkeuren zijn dan ook ondergeschikt aan het aanbod van providers en telecomwinkels bij combinatiedeals.

Bovendien hoef je met sim-only ook niet te wachten tot je abonnement is afgelopen als je een nieuwe smartphone wilt kopen. Zie je dus vandaag een goedkope smartphone, dan kun je meteen toeslaan. Voor een combinatiedeal moet je maar net toe zijn aan een abonnement.

Denk aan de BKR-registratie

Een nieuwe smartphone bij je abonnement betekent tegenwoordig ook een verplichte BKR-registratie en inkomenstoets, omdat dit als lening wordt beschouwd. Hierdoor kan bijvoorbeeld de maximale hypotheek die een bank je wil verstrekken duizenden euro's lager uitvallen. Wil je dit voorkomen? Zorg dan dat je toestelbijdrage maximaal €10 per maand is bij een 2-jarig contract of maximaal €20 bij een 1-jarig contract. Of betaal het toestel in één keer.

Lees ook

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.