icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid

gluten vrij

Wat zijn gluten?

Gluten (eiwitten in tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut) zitten bijna overal in. Dus niet alleen in brood en koekjes, maar ook in bijvoorbeeld soepen, sauzen, snoep, ijs en bier.

Wij zochten uit of glutenvrije producten ook gezonder zijn of niet. Bij deze 5 merken is dat niet het geval. Alleen als je echt ziek wordt van gluten (1% van de Nederlanders) moet je glutenvrij eten. In andere gevallen kun je je afvragen of het eten van glutenvrij gemaakte producten wel zo gezond is, zoals blijkt uit onderstaande voorbeelden. 

Peijnenburg glutenvrij

peijenburg_glutenvrijDeze ontbijtkoek bevat in plaats van roggemeel maïszetmeel, aardappelzetmeel, lupinemeel en rijstebloem. Maar dat niet alleen: per 100 gram zitten er 30 kilocalorieën méér in, 2 extra suikerklontjes en bijna 1 gram minder voedingsvezels dan in de reguliere variant.

Wasa gluten- och laktosfritt

gezondgids-wasa_glutenvrijDrie keer duurder dan de volkoren knäckebröd (pdf) maar wel tweederde minder vezels, 50 kilocalorieën meer, 6 keer zo veel verzadigd vet en 1 gram meer suiker. Daarnaast is het 2 keer zo zout en zitten er veel meer ingrediënten in dan in de volkoren versie.


Koopmans pannenkoeken glutenvrij

koopmans_glutenvrijVergeleken met de 6-granenpannenkoekenmix bevat de glutenvrije mix 7 keer minder voedingsvezels. Als je uitgaat van 3 pannenkoeken per maaltijd, dan krijg je met de glutenvrije mix 0,6 gram voedingsvezels binnen tegen 4,5 gram met de 6-granenmix. Jammer dat ook hierin weer 2 keer meer zout zit; in de gewone mix wordt een zoutvervanger gebruikt.

Albert Heijn Vrij van gluten stroopwafels

ah_stroopwafels_glutenvrijDeze stroopwafels zijn 2 keer duurder dan de gewone én je krijgt er nog eens minder wafels voor. Ze bevatten 10 kilocalorieën meer dan gewone stroopwafels omdat er meer suiker in zit. 

Eat Natural met boekweit glutenvrij

eat_natural_boekweitWij vergeleken het met Eat Natural Noten en zaden en kwamen meer suiker en verzadigd vet tegen en minder voedingsvezels. Er zit gepofte rijst en boekweit in. Hoewel boekweit van nature glutenvrij is, is een product met boekweit helemaal ‘schoon’ als er expliciet een glutenvrij logo op staat.

Het Voedingscentrum ziet boekweit als een aanvulling op brood en graanproducten, niet als vervanger omdat het niet dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als graanproducten. 

Glutenvrij logo

Voor glutenvrije producten is er een logo dat onder strenge voorwaarden kan worden afgegeven door de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Gezonde glutenvrije alternatieven

  • Zilvervliesrijst
  • Aardappelen
  • Peulvruchten
  • Groenten 
  • Noten
  • Fruit
  • Granen als: gierst, teff, amarant, mais en sorghum
  • Haver waar het glutenvrij logo op staat
  • Glutenvrij volkorenbrood
  • Glutenvrije volkorenpasta
  • Glutenvrije volkoren crackers (pdf)
  • Zuivel zoals melk, yoghurt, kwark en Hollandse kazen
  • Eieren
  • Onbewerkte visproducten, onbewerkt vlees en onbewerkte kip (let op: paneermeel en kruidenmengsels kunnen gluten bevatten)
  • Vleesvervangers als tofu, tempé en soja
  • Olie als bereidingsvet

Lees het hele artikel over glutenvrije producten (pdf) in de Gezondgids van augustus 2017.

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • sushi-rol
    Test  |  15 aug.

    Bezorg-sushi

    In 2015 bleek dat sushi in all-you-can-eat restaurants vaak niet vers was en onhygiënisch bereid werd. Maar hoe zit het bij bezorg-sushi? Tijd voor een nieuwe test.
  • hazelnootpasta-broodje
    Nieuws  |  9 aug.

    Minder suiker en verzadigd vet in BlueBand hazelnootpasta’s

    Veel mensen denken aan Nutella als je hazelnootpasta zegt. Maar ook BlueBand heeft zijn smeerbare assortiment uitgebreid met 2 hazelnootpasta’s: een variant met 80% minder suiker en een variant met minder verzadigd vet.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  4 aug.

    Glutenvrije producten niet altijd gezonder

    Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
      9 reacties
  • eieren
    Nieuws  |  1 aug.

    Waarschuwing voor eieren met teveel fipronil

    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt om eieren met een te hoog gehalte van de schadelijke stof fipronil niet te eten. Je kunt deze eieren herkennen aan de code die op het ei is gestempeld.
      14 reacties