! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Blogserie zonne-energie

Mensen met een interessante kijk op zonne-energie bloggen voor de Consumentenbond over nieuwe ontwikkelingen en belangrijke aandachtspunten op het gebied van zonnepanelen. In ons forum kun je over de blogs meediscussiëren of vragen stellen.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:13 maart 2017

diverse daken zonnepanelen

gewone-mensen-zonnepanelenBlog: De salderingsregeling en het draagvlak bij de burger

Peter Desmet vergelijkt de de impact en kosten van de salderingsregeling voor consumenten met de SDE+-subsidieregeling voor grootverbruikers en bedrijven. De eerste betrekt gewone mensen bij de energietransitie. De tweede komt vooral ten gunste van grote bedrijven.

 

energiebronnenBlog: De zon als onuitputtelijke energiebron

Jaap Baarsma vergelijkt de hoeveelheid energie die de zon jaarlijks naar Nederland stuurt met onze energiebehoefte. Lees zijn blog met een verrassende conclusie.

 

zonnedakBlog: Energieneutraal wonen met zonnedak

Wico Ankersmit van Bouw- en Woningtoezicht Nederland liet zijn eigen woning energieneutraal maken en vertelt stap voor stap wat er bij het aanleggen van een compleet 'zonnedak' komt kijken.

 

boot dordrecht haven zonnepanelenBlog: Omvormers, ten onrechte anoniem

Mick de Jong van Vereniging Eigen Huis legt uit dat de passende omvormer cruciaal is voor de optimale werking van zonnepanelen. 
 

 

daken windmolens zonnepanelenBlog: Oudere zonnepanelen, vervangen of niet?

Wilma Berends van Natuur en Milieu bekijkt wat slimmer is: oude zonnepanelen vervangen door nieuwe of je geld besteden aan andere manieren van energiebesparing?

 

zonnige lucht zonnepanelenBlog: Zonnepanelen: terugverdientijd of veel plezier?

Zonde als je bij zonnepanelen alleen denkt aan de terugverdientijd. Volgens onze eigen energie-expert Peter van der Wilt zijn zonnepanelen, zeker met monitoring erbij, ook gewoon leuk!

 

batterijen zonnepanelenBlog: 'Een accu bij iedere set zonnepanelen? Is dat nuttig?'

Marcel van der Steen, eigenaar van OliNo Energy BV, ondersteunt mensen met technische issues en prikkelt hen om zichzelf goed te informeren, kritisch te blijven en dan een gefundeerde keuze te maken

 

huishoudens zonnepanelenBlog: Eindelijk heb ik mijn zonnepanelen gezien!

Ariette Dommering, manager onderzoek bij Milieu Centraal, vertelt dat het nog een uitdaging is om de totale capaciteit aan zonnepanelen in Nederland te berekenen

 

installatie zonnepaneelBlog: De lat ligt hoog bij installatie zonnepanelen

Theo Elfrink, energiespecialist van Vereniging Eigen Huis, gaat in op het veilig installeren van zonnepanelen, naar aanleiding van de inspecties die hij zelf uitvoert.

 

tesla powerwallBlog: Onafhankelijker van het elektriciteitsnet met de thuisbatterij?

Maarten Staats, werkzaam bij duurzame-energie-adviesbureau Ecofys, vertelt over de mogelijkheden en beperkingen van een thuisbatterij om je zonnestroom op te slaan voor later gebruik.

 

zonnepanlen parkBlog: Voor de zon is volop ruimte

Jorien de Lege, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace, gaat in op de ontwikkeling van grootschalige zonneparken in Nederland en hoe consumenten daarvan kunnen profiteren.

 

Zonnepanelen blog Bart MossinkBlog: Onderzoek je leverancier voordat je zonnepanelen koopt 

Bart Mossink, oprichter van online platform Zonnepanelen.net, benadrukt het belang van een grondige selectie van de leverancier als je zonnepanelen gaat kopen. Met checklist voor een betrouwbare leverancier. 

 

zonnepanelen wasmachineBlog: Wasmachine laten draaien op je eigen zonnestroom

Energiewetenschapper Maarten Staats van adviesbureau Merosch heeft het over zijn thema 'Demand Side Response': hoe realistisch is het om een groot deel van je zonnestroom direct zelf te gebruiken, en wat levert dat op?

 

zonnepanelen volume verleidingBlog: Zonnestroom, volume door verleiding

Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de UvA en koninklijk onderscheiden voor zijn buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van zonne-energie, stelt dat in de toekomst zonnepanelen visueel aantrekkelijker moeten worden.

 

Lees ook: