icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Grote verschillen in duurzaamheid zonnepaneelfabrikanten

Amerikaans onderzoek naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van zonnepaneelfabrikanten laat grote verschillen zien. De fabrikanten gaan anders om met milieu, veiligheid en mensenrechten.
Peter van der Wilt_S

Peter van der Wilt   Expert energieBijgewerkt op:6 mei 2022

Artikel zonne energie opwekken

Onderzoek

Het Amerikaanse Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC) onderzoekt elke paar jaar zoveel mogelijk fabrikanten van zonnepanelen. Met zijn onderzoek wil SVTC de transparantie over milieu-, veiligheid- en mensenrechtenzaken bij de productie van zonnepanelen vergroten. Ga je zonnepanelen kopen? Dan kan de ranglijst van SVTC je helpen bij het kiezen voor een bepaald merk.

Verantwoordelijkheid

Volgens de onderzoekers van SVTC nemen sommige fabrikanten weinig verantwoordelijkheid voor hun impact op milieu, lokale gemeenschappen en arbeiders. Anderen hebben op dit gebied een veel beter beleid en zijn daar ook transparant over.

Ranglijst

De top-3 van de ranglijst van SVTC (2019) bestaat uit de producenten:

  • Jinko
  • Trina
  • SunPower

Deze fabrikanten namen de meeste verantwoordelijkheid en waren daar transparant over.  

Bekijk de volledige ranglijst (in het Engels) op de site van Solar Scorecard.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.