! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Grote verschillen in duurzaamheid zonnepaneelfabrikanten

Amerikaans onderzoek naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van zonnepaneelfabrikanten laat grote verschillen zien. De fabrikanten gaan anders om met milieu, veiligheid en mensenrechten.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op:24 december 2015

Artikel zonne energie opwekken

Onderzoek

Het Amerikaanse Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC) onderzoekt jaarlijks zoveel mogelijk fabrikanten van zonnepanelen. Met zijn onderzoek wil SVTC de transparantie over milieu-, veiligheid- en mensenrechtenzaken bij de productie van zonnepanelen vergroten. Als je zonnepanelen koopt, kan de ranglijst van SVTC je helpen bij het kiezen voor een bepaald merk.

Verantwoordelijkheid

Volgens de onderzoekers van SVTC nemen sommige fabrikanten weinig verantwoordelijkheid voor hun impact op milieu, lokale gemeenschappen en arbeiders. Anderen hebben op dit gebied een veel beter beleid en zijn daar ook transparant over.

Ranglijst

De top-3 van de ranglijst van SVTC (2015) bestaat uit de producenten SunPower (Verenigde Staten), SolarWorld (Duitsland) en Trina (China). Deze fabrikanten namen de meeste verantwoordelijkheid en waren daar transparant over. Van deze top-3 heeft de Consumentenbond SolarWord en Trina ook kunnen onderzoeken op productiekwaliteit (met positief resultaat). 

Bekijk de volledige ranglijst (in het Engels) op de site van Solar Scorecard.

Lees ook: