icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente vooruitbetalen levert belastingvoordeel op

Hypotheekrente een half jaar vooruitbetalen kan honderden euro’s voordeel opleveren. Voor wie geldt dit en hoe regel je het?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:16 januari 2018

belastingaangifte-hypotheekrente-vooruitbetalen

Geldt dit voor mij?

Dalend inkomen

Het is fiscaal interessant om hypotheekrente vooruit te betalen als je de rente dit jaar kunt aftrekken tegen een hoger tarief dan volgend jaar. Dat is vaak zo als je volgend jaar minder gaat verdienen, als je (partner) dit of volgend jaar de AOW-leeftijd bereikt, of als je dit of volgend jaar een (fiscale) partner verliest die een hoger inkomen heeft dan jij.

Voorbeeld 1

Stel je verdient in 2018 €80.000. Je belastingtarief is dan 51,95% en je maximale hypotheekrenteaftrek 49,5%. Je hebt besloten vanaf 2019 een dag minder te gaan werken. Je inkomen wordt dan €64.000. Je belastingtarief en je hypotheekrenteaftrek dalen daardoor tot 36,93%. Een vooruitbetaling van €3000 rente levert je €377 extra belastingvoordeel op. Dat is (49,5% min 36,93%=) 12,57% van €3000. Plus (afhankelijk van je bezit) wellicht enkele tientjes vermogensrendementsheffing.

Hoog inkomen

Je kunt ook hypotheekrente vooruitbetalen omdat de maximale aftrek daalt van 49,5% in 2018 naar 50% in 2019, maar dat ligt minder voor de hand. Een vooruitbetaling van €3000, levert slechts €15 belastingvoordeel op. Plus eventueel een besparing van enkele tientjes vermogensrendementsheffing.

Veel vermogen

Als je zoveel vermogen hebt dat je er belasting over betaalt, kun je ook met het zuivere doel vermogensrendementsheffing te besparen rente vooruitbetalen. Omdat de belasting over het vermogen 0,61% tot 1,61% bedraagt in 2018, gaat het hierbij waarschijnlijk om enkele tientjes.

Hoe regel je het?

Maximaal 6 maanden

Betaal niet meer dan de eerste 6 maanden van het volgende jaar vooruit. Als je dat wel doet, is het hele vooruitbetaalde bedrag niet aftrekbaar in het jaar van betaling. Dus ook de vooruitbetaalde rente over de eerste 6 maanden van volgend jaar niet.

Meewerkende banken

SNS, Nationale Nederlanden, Lloyds Bank, ASN en SNS werkten eind 2017 mee als je rente vooruit wilde betalen. Delta Lloyd ook, behalve bij annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Bel je bank om te vragen hoe je de hypotheekrente vooruit moet betalen. Moet je bijvoorbeeld zelf een automatische overschrijving stopzetten? Bovendien moet de bank het vooruitbetalen ‘contractueel’ vastleggen, omdat je de vooruitbetaalde rente anders niet mag aftrekken in het jaar dat je hem vooruit betaalt.

Tegenstribbelende banken

Sommige banken en verzekeraars steken er een stokje voor dat je de rente vooruitbetaalt. Zij vinden het bewerkelijk om vooruitbetalingen van rente administratief te verwerken. De Rabobank is daarvoor in juli 2017 op de vingers getikt door het Kifid. Volgens deze geschillencommissie voor financiële dienstverlening mogen consumenten de rente best een half jaar vooruitbetalen als de rente maar min of meer vaststaat. Dus niet bij een variabele rente of als de rentevaste periode in de vooruitbetaalde periode afloopt. De Rabobank gaat nog in beroep tegen de uitspraak. Het Kifid verwacht de uitspraak uiterlijk in april 2018.

Formele klacht indienen

Wil je bank of verzekeraar niet meewerken aan het vooruitbetalen van rente terwijl jij daar voordeel van zou hebben? Dien dan een formele klacht in. Als de bank of verzekeraar dan nog niet meebuigt, kun je naar het Kifid stappen. Dat is gratis. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je het bedrag echt vooruit had betaald als de bank zich daar niet tegen had verzet. Wanneer de Commissie van Beroep bevestigt dat vooruitbetalen mag, is de kans groot dat de bank uiteindelijk ook jouw belastingnadeel moet compenseren.

Controleer je jaaroverzichten

Als je de rente pas in de laatste helft van december vooruitbetaalt, bestaat de kans dat de vooruitbetaalde rente niet meer wordt meegenomen in het jaaroverzicht dat je van je bank ontvangt. Je mist dan de beoogde belastingvoordelen als je er niet aan denkt om het rentesaldo handmatig aan te passen in de belastingaangifte. De Belastingdienst heeft de hypotheekrente namelijk meestal al vooraf ingevuld conform het bedrag dat vermeld is in het jaaroverzicht. Uiteraard moet je als je het saldo handmatig naar boven bijstelt omdat de vooruitbetaalde rente nog niet is verwerkt, ook het saldo in de aangifte over het jaar daarna handmatig aanpassen (naar beneden).

Anti-misbruikwetgeving

Vooruitbetalen met een dikke overwaarde loont niet meer

Als je een flinke overwaarde op je huis had, kon je vaak (extra) profiteren van de Wet Hillen door rente vooruit te betalen.

Rekenvoorbeeld 2

Stel, je betaalt €3500 rente per jaar en de fiscale bijtelling voor de eigen woning is toevallig ook €3500 (dat is zo bij een huis met een WOZ-waarde van €500.000).  Er is dan precies €0 aftrek voor de eigen woning. Wie om het jaar €1750 vooruit betaalt, krijgt om het jaar wel €1750 renteaftrek.

De wetgever vond dit schuiven met rentebetalingen blijkbaar onwenselijk en heeft hier enkele jaren geleden een stokje voor gestoken met een antimisbruikregeling. Sindsdien krijg je in het jaar van vooruitbetalen wel extra renteaftrek, maar wordt dit voordeel gecompenseerd via de belastingaangifte over het jaar daarna door een vermindering van de Hillen-aftrek.

In de aangifte over dat jaar wordt uitgevraagd of je de hypotheekrente die betrekking heeft op dit jaar deels in een ander jaar hebt betaald. Zo ja, dan weet de Belastingdienst dat ze je mogen korten op de Hillen-aftrek. Bij elkaar opgeteld schiet je hierdoor voor de aftrekpost voor de eigen woning niets meer op met een vooruitbetaling. Je haalt het belastingvoordeel wel iets naar voren en een (eventuele) besparing van vermogensrendementsheffing blijft ook in stand.

Lees ook:

 

Artikelen binnen Hypotheek aanpassen en besparen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • rentemiddelen-bijkomendekosten
  19 sep.

  Rentemiddeling: bijkomende kosten

  Rentemiddelen kost geld. Bij een aantal banken betaal je niet alleen een boeterente of renteopslag. De bank kan eisen dat de renteaanpassing alleen plaatsvindt na bemiddeling van een adviseur.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  12 sep.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.