icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je magnetron

Je hebt een magnetron gekocht, maar hoe kun je het apparaat nu het beste gebruiken? Welk wattage heb je nodig voor welk gerecht? Wij geven je graag een aantal tips over het gebruik en de veiligheid.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Wattages op de magnetron

Elke magnetron kun je instellen op verschillende wattages. Maar welk wattage gebruik je nu waarvoor?

 • 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis.
 • 800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
 • 600 W: langer koken van compacte gerechten, zoals braadstuk en gehaktbrood, maar ook meer ‘gevoelige’ gerechten die gelijkmatig gaar moeten worden, zoals cake.
 • 400 W: ontdooien en voor het bereiden van compacte gerechten die wat meer tijd nodig hebben om gaar te worden dan wanneer het in de oven wordt klaargemaakt, zoals rundvleesschotels.
 • 200 W: gelijkmatig ontdooien, sudderen van rijst of pasta en zacht maken van boter.

Gelijkmatig een gerecht opwarmen lukt magnetrons niet altijd goed. Het beste werkt een laag vermogen en een iets langere opwarmtijd. Laat het eten even staan zodat de warmte zich goed kan verdelen. Of roer je eten of drankje even door.

Gebruikstips_wattagesopmagnetron

2
Magnetron schoonmaken

Buitenkant

De buitenkant van de magnetron maak je schoon met wat water en afwasmiddel of allesreiniger. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan het glas en de buitenkant beschadigen. Probeer vetvlekken zo snel mogelijk te verwijderen voordat het je magnetron aantast.

Binnenkant

De binnenkant kun je het beste schoonmaken wanneer de magnetron net is afgekoeld. Gebruik hiervoor een warme, vochtige doek en eventueel een reinigingsmiddel. Ovenreiniger mag je alleen gebruiken als de magnetron erg vuil is. Zorg ervoor dat je magnetron niet meer warm is en gebruik het niet op een zelfreinigende achterwand. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, schuurmiddelen of schuursponsjes. Daarnaast is het belangrijk dat je de magnetron na het schoonmaken goed droogmaakt.

Overige schoonmaaktips

 • Om vieze luchtjes tegen te gaan doe je een paar druppels citroensap en wat water in een kopje. Zet het kopje vervolgens in de magnetron en zet deze een paar minuten op vol vermogen aan.
 • De rekjes en het draaiplateau kun je uit de magnetron halen en schoonmaken met warm water en afwasmiddel. Kijk in de gebruiksaanwijzing of sommige onderdelen ook in de vaatwasser mogen.
Gebruikstips_magnetronschoonmaken

3
Niet in de magnetron

Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt. Dit zijn:

 • Porselein; niet hittebestendig.
 • Keramiek; ook niet hittebestendig genoeg. 
 • Brandbaar materiaal zoals papier, textiel en hout. Dit kan ontvlammen als het te heet wordt. 
 • Luchtdicht verpakte levensmiddelen. Als de lucht er niet uit kan, kan de verpakking ontploffen. 
 • Warmhoud-verpakkingen. Deze isoleren en dat is niet de bedoeling. 
 • Metaal, inclusief verchroomde oppervlakten en metalen sluitstrips. Metaal en chroom gaat vonken in de magnetron. 
 • Melamine. Als etenswaren met veel zuren erin die verhit zijn tot boven de 70 °C in aanraking komen met serviesgoed van melamine, kan het eten melamine gaan opnemen zodat het in je lichaam terechtkomt.   
Gebruikstips_nietindemagnetron

4
Veiligheid

De magnetrons die in Nederland worden verkocht voldoen aan de veiligheidseisen. Let op dat sommige combimagnetrons heet kunnen worden aan de buitenkant. Plaats het apparaat bij voorkeur op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen. Daarnaast geven de Gezondheidsraad en de World Health Organisation nog een aantal adviezen:

 • De deur moet goed sluiten. Als de magnetron aan staat, mag de deur niet open kunnen. Het apparaat moet automatisch uitschakelen als de deur toch per ongeluk wordt geopend. Controleer of de deur goed sluit door er een papiertje tussen te steken en de deur te sluiten. Blijft deze niet goed zitten? Dan moet de sluiting worden nagekeken door een expert.
 • De rubberen deurafdichting moet schoon en schadevrij zijn.
 • Niet alleen het voedsel dat je in de magnetron stopt wordt snel warm. Het servies kan ook snel warm worden. Kijk dus uit dat je geen brandwonden oploopt als je het gerecht uit de magnetron haalt.
Gebruikstips_gezondheidenveiligheid

Test magnetrons

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Wil je meer weten over een specifieke magnetron? Of over wat er wel en niet in de magnetron kan? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum