icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is 5G en wat kun je ermee?

KPN, T-Mobile en Vodafone bieden 5G-abonnementen. Veel nieuwe smartphones hebben een 5G-modem. De belofte: supersnel mobiel internet. Wat zijn de voordelen en moet je al mee? 
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:16 mei 2023

5G beeld

Wat is 5G?

5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. In theorie wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.

Kies voor een abonnement met 5G

Wat kun je met 5G?

Supersnel internet is handig om even snel een film te downloaden. Verder is er nog geen baanbrekende toepassing die zo veel snelheid nodig heeft. Bij 5G is er minder vertraging (‘latency’) bij het verbinden met het netwerk. Een webpagina laadt daardoor sneller en een liedje op Spotify begint eerder te spelen. Bij gamen en augmented reality zorgt dat voor een vloeiender spelervaring.

Wat heb je nodig voor 5G?

Voor 5G-internet heb je een smartphone nodig met een ingebouwd 5G-modem. Zo’n toestel ondersteunt hogere datasnelheden. Voor de hogere downloadsnelheden hoef je nu nog niet te kiezen voor 5G. Wel kun je mogelijk al profiteren van de betere dekking die het 5G-netwerk biedt. Veel nieuwe telefoons kunnen al overweg met 5G.

Vergelijk smartphones met 5G-modem

Welke providers bieden 5G aan?

Op de netwerken van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo staat 5G internet nu aan. Bij elke provider kun je een abonnement nemen met 5G. De beschikbaarheid hangt af van de dekking in jouw omgeving. 

Eind juni 2020 vond de frequentieveiling plaats van lagere 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 MHz). Providers gebruiken die ook voor het verbeteren van hun 4G-netwerk. In 2023 vindt er een veiling plaats van de hogere en snellere 3,5 GHz-band.

Waar is 5G nu al beschikbaar?

Bij T-Mobile staat 5G in grote delen van Nederland aan. T-Mobile geeft aan dat 90% van de Nederlanders woont in een gebied waar 5G-dekking is. 

KPN werkt aan een landelijk dekkend 5G netwerk. Op de netwerkkaart van KPN is te zien dat 5G in de Randstad nu nog beter beschikbaar is dan daarbuiten. 

VodafoneZiggo geeft aan dat 5G nu voor meer dan 80% van de bevolking beschikbaar is. Volgens de netwerkkaart is het bereik in het westen van het land een stuk beter dan in het oosten.

Hoe zit het met de straling bij het 5G-netwerk?

Er zijn zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid. De vrees is dat de straling van de antennes in het 5G-netwerk schadelijk is. Voor een goed bereik breiden providers hun netwerk uit met heel veel nieuwe zendmasten. Dat zorgt voor angst voor de negatieve effecten van straling.

Wetenschappelijk onderzoek naar straling heeft tot nu toe geen schadelijke effecten op de gezondheid aangetoond. Een studie van het RIVM geeft aan dat gemeten straling van 5G netwerken onder de gangbare limieten ligt. 

Kan 5G mijn thuisnetwerk vervangen?

Ja, 5G kan een alternatief worden voor vast internet thuis. 4G is nu vaak al een stuk sneller dan een vaste adsl-verbinding. T-Mobile en KPN bieden al 4G-abonnementen voor thuisgebruik met onbeperkt datagebruik. Via een modem met een speciaal simkaartje vang je het 4G-internetsignaal van buiten op en kun je het internet bedraad of via wifi binnenshuis verder verspreiden.

Deze oplossing is vooral bedoeld als je woont in een gebied waar vast internet erg traag is. Er zijn al modems die een 5G-signaal kunnen omzetten naar wifi. Maar er zijn nog geen abonnementen die zich goed lenen voor thuisgebruik.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.