icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wifiboosters

Blijft het wifibereik te beperkt in bepaalde kamers? En heb je geen zin om een lange netwerkkabel door je huis te leggen? Een alternatief is een setje homeplugs, een repeater, een accesspoint of multiroom wifi (mesh). Ontdek wat deze wifiverbeteraars je te bieden hebben.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 september 2018

Artikel homeplug repeater of accespoint

Wifi-homeplug

Een goede manier om je internet te versnellen is een setje homeplugs. Eenvoudige homeplugs heb je vanaf circa €50. Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Ze zijn meestal simpel te installeren.

sneller wifi homeplug Devolo aarde

Je steekt de ene adapter bij de router in een stopcontact en verbindt deze via een netwerkkabel met de router. De andere adapter plaats je op een andere verdieping. Verbind vervolgens je apparaten via een netwerkkabel of wifi met je homeplug.

Handig zijn homeplugs met een geïntegreerde wifizender (gemiddeld zo'n €100 per set). Want nu kun je op de zolderverdieping niet alleen je desktopcomputer aansluiten, maar ook je smartphone of tablet. Inmiddels hebben we een aantal van deze homeplugs met wifi getest.

Bekijk ook ons dossier Wifi-homeplugs.

Repeater

Stel dat een kamer met matige wifi-ontvangst grenst aan een kamer waar de ontvangst nog goed is. In dat geval kun je daar een repeater of wifirange-extender plaatsen. Het is in feite een steunzender. Hij pikt het signaal op van je draadloze netwerk en stuurt het versterkt door via een tweede wifinetwerk.

Fritz wlan repeaterWe deden een praktijktest met een range extender en de installatie blijkt niet moeilijk. Wel hebben alle range extenders een fundamentele beperking. Ze halveren ruwweg de draadloze snelheid van de router. Ze staan namelijk vaak ver van de router en ze kunnen meestal niet tegelijk ontvangen en versturen. Deze oplossing is daarom geschikt voor gewoon internetgebruik, maar niet om grote bestanden snel binnen te halen. De snelheid volstaat om tv te kijken via 'uitzending gemist' en de tv-apps van de digitale tv-providers.

Access point

Een andere manier om je wifinetwerk te verbeteren is het installeren van een accesspoint. Een access point geeft internet door via een netwerkkabel. Via internet kun je voordelig lange netwerkkabels kopen. Deze kabels kun je doortrekken naar kamers met beperkt wifibereik. Het ene uiteinde steek je in je (modem)router en het andere einde steek je in een wifi-accesspoint. Deze kan het internetsignaal vervolgens draadloos of bedraad doorgeven aan alle internetbehoevende apparaten. Vergeet niet een wifiwachtwoord in te stellen. In veel gevallen werkt de wifizender uit de doos zonder beveiliging.

Multiroom wifi (mesh)

tp-link-deco-m5-mesh-close-resetEen nieuwe manier om je hele huis van wifi te voorzien is multiroom wifi dat is gebaseerd op de zogeheten mesh-technologie. Multiroom wifi bestaat ideaal gezien uit meerdere wifipunten. Het zorgt ervoor dat de data binnen het netwerk via de meest gunstige route van wifipunt A, naar wifipunt B gaat. Dit hoeft dus niet per definitie rechtstreeks.

Multiroom wifi zorgt er ook voor dat je apparaten verbonden zijn met het meest geschikte wifipunt. Zo zal je smartphone op de begane grond zich met een ander wifipunt verbinden dan wanneer deze zich op zolder bevindt.

Meer weten over een mesh-netwerk? Lees onze eerste indruk van:

Nieuw & interessant

 • ziggo-speedtest
  Eerste indruk  |  10 jan.

  Ziggo Power Promise

  Ziggo adverteert volop met de ‘Ziggo Power Promise’: overal in huis perfecte wifi. Wij namen de proef op de som.
 • kpn-experia-wifi-laptop-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  10 jan.

  KPN Wifi Tuner

  Met de Wifi Tuner kun je als KPN-abonnee je wifi in huis verbeteren. Wij geven onze eerste indruk.
 • wifi-signaal
  8 jan.

  Wifi-service van providers

  Je mag een goed functionerend modem voor je wifi-netwerk van je provider verwachten. Welke service bieden providers bij problemen?
 • google-wifi-router
  Eerste indruk  |  14 dec.

  Google Wifi

  Google brengt Google Wifi in Nederland op de markt. Het is een 'mesh- of multiroomwifi' waarmee het wifisignaal door je gehele huis of kantoor overal even sterk zou moeten zijn. Bij een eerste praktijkproef lijkt het allemaal prima te werken.