icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wifiboosters

Blijft het wifibereik te beperkt in bepaalde kamers? En heb je geen zin om een lange netwerkkabel door je huis te leggen? Een alternatief is een setje homeplugs, een repeater, een accesspoint of multiroom wifi (mesh). Ontdek wat deze wifiverbeteraars je te bieden hebben.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 september 2018

Artikel homeplug repeater of accespoint

Wifi-homeplug

Een goede manier om je internet te versnellen is een setje homeplugs. Eenvoudige homeplugs heb je vanaf circa €50. Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Ze zijn meestal simpel te installeren.Je steekt de ene adapter bij de router in een stopcontact en verbindt deze via een netwerkkabel met de router. De andere adapter plaats je op een andere verdieping. Verbind vervolgens je apparaten via een netwerkkabel of wifi met je homeplug.Homplugs

Handig zijn homeplugs met een geïntegreerde wifizender (gemiddeld zo'n €100 per set). Want nu kun je op de zolderverdieping niet alleen je desktopcomputer aansluiten, maar ook je smartphone of tablet. Inmiddels hebben we een aantal van deze homeplugs met wifi getest.

Bekijk ook ons dossier Wifi-homeplugs.

Repeater

Stel dat een kamer met matige wifi-ontvangst grenst aan een kamer waar de ontvangst nog goed is. In dat geval kun je daar een repeater of wifirange-extender plaatsen. Het is in feite een steunzender. Hij pikt het signaal op van je draadloze netwerk en stuurt het versterkt door via een tweede wifinetwerk.Repeaters

We deden een praktijktest met een range extender en de installatie blijkt niet moeilijk. Wel hebben alle range extenders een fundamentele beperking. Ze halveren ruwweg de draadloze snelheid van de router. Ze staan namelijk vaak ver van de router en ze kunnen meestal niet tegelijk ontvangen en versturen. Deze oplossing is daarom geschikt voor gewoon internetgebruik, maar niet om grote bestanden snel binnen te halen. De snelheid volstaat om tv te kijken via 'uitzending gemist' en de tv-apps van de digitale tv-providers.

Access point

Een andere manier om je wifinetwerk te verbeteren is het installeren van een accesspoint. Een access point geeft internet door via een netwerkkabel. Via internet kun je voordelig lange netwerkkabels kopen. AccessDeze kabels kun je doortrekken naar kamers met beperkt wifibereik. Het ene uiteinde steek je in je (modem)router en het andere einde steek je in een wifi-accesspoint. Deze kan het internetsignaal vervolgens draadloos of bedraad doorgeven aan alle internetbehoevende apparaten. Vergeet niet een wifiwachtwoord in te stellen. In veel gevallen werkt de wifizender uit de doos zonder beveiliging.

Multiroom wifi (mesh)

Een nieuwe manier om je hele huis van wifi te voorzien is multiroom wifi dat is gebaseerd op de zogeheten mesh-technologie. Multiroom wifi bestaat ideaal gezien uit meerdere wifipunten. Het zorgt ervoor dat de data binnen het netwerk via de meest gunstige route van wifipunt A, naar wifipunt B gaat. Dit hoeft dus niet per definitie rechtstreeks.Mesh

Multiroom wifi zorgt er ook voor dat je apparaten verbonden zijn met het meest geschikte wifipunt. Zo zal je smartphone op de begane grond zich met een ander wifipunt verbinden dan wanneer deze zich op zolder bevindt.

Meer weten over een mesh-netwerk? Lees onze eerste indruk van:

Nieuw & interessant

 • kpn-experia-wifi-eersteindruk
  Eerste indruk  |  19 mrt.

  KPN Experia Wifi

  Heb je slecht bereik met je KPN Experia Box v8, v9 of v10(A)? Kijk dan of je in aanmerking komt voor KPN's gratis wifiversterkers. Wij probeerden 2 apparaten.
 • wifi-signaal
  8 mrt.

  Wifiservice van providers

  Je mag een goed functionerend modem voor je wifinetwerk van je provider verwachten. Welke service bieden providers bij problemen?
 • tele2-slim-wifi
  Eerste indruk  |  4 mrt.

  Tele2 Slimme wifi

  Tele2 verhuurt voor €5 per maand een set van drie wifi-versterkers aan klanten die thuis geen optimale wifi-verbinding hebben.
 • Router-update
  22 feb.

  Routers en wifi-modems: firmware recent?

  Firmware is software die je router of modem bestuurt. Hiermee leveren fabrikanten onder andere beveiligingsoplossingen. Maar hoe recent is de firmware van de verschillende fabrikanten?