icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wifiboosters

Blijft het wifibereik te beperkt in bepaalde kamers? En heb je geen zin om een lange netwerkkabel door je huis te leggen? Een alternatief is een setje homeplugs, een repeater, een accesspoint of multiroom wifi (mesh). Ontdek wat deze wifiverbeteraars je te bieden hebben.
Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  16 maart 2018

Artikel homeplug repeater of accespoint

Wifi-homeplug

Een goede manier om je internet te versnellen is een setje homeplugs. Eenvoudige homeplugs heb je vanaf circa €50. Deze netwerkadapters gebruiken je elektriciteitsnet als computernetwerk. Ze zijn meestal simpel te installeren.

sneller wifi homeplug Devolo aarde

Je steekt de ene adapter bij de router in een stopcontact en verbindt deze via een netwerkkabel met de router. De andere adapter plaats je op een andere verdieping. Verbind vervolgens je apparaten via een netwerkkabel of wifi met je homeplug.

Handig zijn homeplugs met een geïntegreerde wifizender (gemiddeld zo'n €100 per set). Want nu kun je op de zolderverdieping niet alleen je desktopcomputer aansluiten, maar ook je smartphone of tablet. Inmiddels hebben we een aantal van deze homeplugs met wifi getest.

Bekijk ook ons dossier Wifi-homeplugs.

Repeater

Stel dat een kamer met matige wifi-ontvangst grenst aan een kamer waar de ontvangst nog goed is. In dat geval kun je daar een repeater of wifirange-extender plaatsen. Het is in feite een steunzender. Hij pikt het signaal op van je draadloze netwerk en stuurt het versterkt door via een tweede wifinetwerk.

Fritz wlan repeaterWe deden een praktijktest met een range extender en de installatie blijkt niet moeilijk. Wel hebben alle range extenders een fundamentele beperking. Ze halveren ruwweg de draadloze snelheid van de router. Ze staan namelijk vaak ver van de router en ze kunnen meestal niet tegelijk ontvangen en versturen. Deze oplossing is daarom geschikt voor gewoon internetgebruik, maar niet om grote bestanden snel binnen te halen. De snelheid volstaat om tv te kijken via 'uitzending gemist' en de tv-apps van de digitale tv-providers.

Accesspoint

Een andere manier om je wifinetwerk te verbeteren is het installeren van een accesspoint. Een wifi-accesspoint geeft internet door via een netwerkkabel. Via internet kun je voordelig lange netwerkkabels kopen. Deze kabels kun je doortrekken naar kamers met beperkt wifibereik. Het ene uiteinde steek je in je (modem)router en het andere einde steek je in een wifi-accesspoint. Deze kan het internetsignaal vervolgens draadloos of bedraad doorgeven aan alle internetbehoevende apparaten. Vergeet niet een wifiwachtwoord in te stellen. In veel gevallen werkt de wifizender uit de doos zonder beveiliging.

Bekijk onze quicktest van 11 accesspoints.

Multiroom wifi (mesh)

tp-link-deco-m5-mesh-close-resetEen nieuwe manier om je hele huis van wifi te voorzien is multiroom wifi dat is gebaseerd op de zogeheten mesh-technologie. Multiroom wifi bestaat ideaal gezien uit meerdere wifipunten. Het zorgt ervoor dat de data binnen het netwerk via de meest gunstige route van wifipunt A, naar wifipunt B gaat. Dit hoeft dus niet per definitie rechtstreeks.

Multiroom wifi zorgt er ook voor dat je apparaten verbonden zijn met het meest geschikte wifipunt. Zo zal je smartphone op de begane grond zich met een ander wifipunt verbinden dan wanneer deze zich op zolder bevindt.

Meer weten over een mesh-netwerk? Lees onze eerste indruk van:

Nieuw & interessant

 • routers eind 2015 routers getest b
  Nieuws  |  16 jul.

  Test wifi-routers juli 2018

  We hebben 7 routers getest van merken als Asus, Apple, Eminent, Netgear en TP-Link. Bekijk gratis een deel van de resultaten.
 • wifi-router
  Nieuws  |  4 apr.

  8 routers getest en nieuwe berekening testoordeel

  In april publiceren we 8 versgeteste routers in onze vergelijker. Ook introduceren we een nieuwe berekening voor de testoordelen. Er is een nieuwe Beste Koop en Beste uit de Test.
 • router-fritzbox
  Nieuws  |  15 mrt.

  Deel XS4All klanten met AVM Fritz!Box 7581 heeft storing

  Een groep XS4All klanten, waar de AVM Fritz!Box 7581-modem is geplaatst, meldt storing op de vaste telefonielijn.
 • ziggo-speedtest
  Eerste indruk  |  20 feb.

  Ziggo Power Promise

  Ziggo adverteert volop met de ‘Ziggo Power Promise’: overal in huis perfecte wifi. Wij namen de proef op de som.