! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel zonnebrand moet ik smeren?

Jezelf insmeren met zonnebrand is belangrijk, maar waarschijnlijk gebruik je minder dan nodig is om niet te verbranden. Hoeveel spray of crème moet je gebruiken om voldoende beschermd te zijn?

Gepubliceerd op:23 juli 2019

Sunspray-arm

Hoeveelheid zonnebrand

Verreweg de meeste mensen smeren veel te weinig zonnebrand voor een optimale bescherming. Een volwassene die zich van top tot teen insmeert moet daarvoor per smeerbeurt 6-7 theelepels gebruiken. Dat komt neer op 33 ml per smeerbeurt. Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen.

Insmeren herhalen

Herhaal het insmeren iedere 2 uur en ook na het zwemmen of als je veel hebt gezweet. Dat geldt ook als je een waterproof-zonnebrandmiddel gebruikt.

Waterproof-zonnebrandmiddelen

Ook met een 'waterproof'-zonnebrand is het beter om je opnieuw in te smeren na het zwemmen. Zulke zonnebrandmiddelen blijken hun naam namelijk niet helemaal waar te maken.

Fabrikanten mogen 'waterbestendig' op de verpakking zetten, als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Na het zwemmen ben je dus niet meer goed beschermd.

Tips: verstandig zonnen

 • Geniet van de zon, maar voorkom verbranding.
 • Bouw het aantal uren in de zon langzaam op, zodat je huid aan de zon kan wennen.
 • Bescherm de huid niet alleen tijdens een stranddag. Ook met sporten, tuinieren en wandelen is zonbescherming nodig.
 • Vermijd de zon bij voorkeur tussen 12.00 en 15.00 uur.
 • Ogen zijn ook kwetsbaar voor de felle zon. Bescherm deze goed om staar- of lasogen te voorkomen. Koop voor kinderen een kinderzonnebril.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  16 sep.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  7 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  Onze zonnebrand-tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 
 • zonnebrand-jongen
  8 mei.

  Test zonnebrand kinderen

  Wij hebben 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+ getest. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.