icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Hoeveel zonnebrand moet ik smeren?

Jezelf insmeren met zonnebrand is belangrijk, maar waarschijnlijk gebruik je minder dan nodig is om niet te verbrangen. Hoeveel spray of crème moet je gebruiken om voldoende beschermd te zijn?

Gepubliceerd op:23 juli 2019

Sunspray-arm

Hoeveelheid zonnebrand

Gebruik zo'n 15 ml per lichaamsdeel: rug, buik, beide armen, beide benen en gezicht, hals, nek. Vergeet ook je oren en je voeten niet.

Een klodder ter grootte van een kleine aardbei is 15 ml. Met een fles van 200 ml smeer je je een keer of 6 in. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen.

Insmeren herhalen

Herhaal het insmeren iedere 2 uur en ook na het zwemmen of als je veel hebt gezwten. Dat geldt ook als je een waterproof-zonnebrandmiddel gebruikt.

Waterproof-zonnebrandmiddelen

Ook met een 'waterproof'-zonnebrand is het beter om je opnieuw in te smeren na het zwemmen. Zulke zonnebrandmiddelen blijken hun naam namelijk niet helemaal waar te maken.

Fabrikanten mogen 'waterbestendig' op de verpakking zetten, als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Na het zwemmen ben je dus niet meer goed beschermd.

Tips: verstandig zonnen

 • Geniet van de zon, maar voorkom verbranding.
 • Bouw het aantal uren in de zon langzaam op, zodat je huid aan de zon kan wennen.
 • Bescherm de huid niet alleen tijdens een stranddag. Ook met sporten, tuinieren en wandelen is zonbescherming nodig.
 • Vermijd de zon bij voorkeur tussen 12.00 en 15.00 uur.
 • Ogen zijn ook kwetsbaar voor de felle zon. Bescherm deze goed om staar- of lasogen te voorkomen. Koop voor kinderen een kinderzonnebril.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  16 sep.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  23 jul.

  Hoe wij zonnebrand testen

  Onze zonnebrand-tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 
 • zonnebrand-jongen
  24 jul.

  Test zonnebrandsprays kinderen

  Voor de zomer van 2019 testten wij 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.