icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv met een ingebouwde tuner

Om digitale televisie te ontvangen, heb je niet altijd een losse decoder nodig. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde tuner geschikt voor digitale tv via de ether en de kabel. Sommige televisies hebben ook een ingebouwde tuner voor digitale tv via satelliet. Hoe werkt dat?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  15 januari 2018


Digitale tv via de ether

In bijna alle nieuwe televisies zit een ingebouwde DVB-T tuner waarmee je digitale televisie via de ether ontvangt. Je hebt dan alleen nog een aangesloten kamerantenne nodig om de publieke omroepen en de regionale omroep in jouw regio gratis te ontvangen.

Met een speciale insteekkaart die het tv-signaal kan ontsleutelen, kun je ook de andere zenders ontvangen zoals RTL4 en Veronica. In deze insteekkaart (ook wel CAM - Conditional Access Module - genoemd) plaats je de smartcard die bij jouw abonnement hoort. Vervolgens plaats je de insteekkaart in de televisie. Dit werkt bij alle televisies met een DVB-T tuner. KPN Digitenne is de grootste aanbieder van digitale tv via de ether.

Digitale tv via de kabel 

Om digitale televisie via de kabel via de DVB-C tuner te ontvangen heb je ook vaak een CI+-module (een insteekkaart) en een smartcard nodig. De smartcard steek je in de module, en de module plaats je in de televisie.

Ziggo kent twee varianten van hun digitale tv-abonnement. In het basisabonnement Kabel TV worden 25 zenders (waarvan 4 in hd) zonder codering doorgestuurd en is een CI+-module niet nodig, alleen een tv met ingebouwde digitale kabeltuner. Ziggo-abonnees met een uitgebreider pakket of betaalzenders hebben wel een CI+-module nodig. Op de website van Ziggo staat een lijst met goedgekeurde televisies waarmee de module samenwerkt. Je krijgt de CI+-module in bruikleen bij je abonnement. Het is ook mogelijk om een tweede CI+-module te krijgen voor €2 per maand.

Bij Caiway is de module ook alleen nodig als je extra zenders buiten het basispakket wilt bekijken. De zenders in het basispakket (allemaal ook in hd indien beschikbaar) worden zonder codering doorgestuurd en er hoeft dus geen signaal ontsleuteld te worden. De ingebouwde digitale kabeltuner in de tv is voldoende om de zenders in het basispakket te ontvangen.

Digitale tv via de satelliet

Er zijn ook tv’s met DVB-S tuner op de markt, geschikt voor ontvangst van digitale televisie via de satelliet. In Nederland wordt dit aangeboden door CanalDigitaal. Ook hier heb je een CI-module en smartcard nodig. Dit is een andere insteekkaart dan voor kabeltelevisie of televisie via de ether en kan besteld worden via CanalDigitaal.

Voor- en nadelen van een ingebouwde tuner

Het grote voordeel van het gebruik van een ingebouwde tuner is dat je geen losse decoder hebt: je hebt maar één afstandsbediening en geen extra apparaat dat energie gebruikt. Een ingebouwde decoder werkt helaas niet bij glasvezel en dsl (providers als KPN, Tele2 en Online.nl), je hebt een losse decoder nodig voor digitale tv.

Het grootste nadeel is dat opnemen van digitale tv minder makkelijk is. Het is niet mogelijk om tegelijkertijd de ene zender op te nemen en naar een andere te kijken. Lees meer over het opnemen van digitale tv.

Ook is het niet mogelijk om interactieve tv  te gebruiken als je de ingebouwde tuner van je tv gebruikt. Je kunt geen gemiste tv-programma’s terugkijken of films huren via je provider. Dit kan bij een smart tv wel via apps.

Lees meer:

Test alles-in-één-providers