icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tv met een ingebouwde tuner

Je kunt ook digitale televisie kijken zonder decoder. Veel moderne televisies hebben een ingebouwde tuner voor digitale tv via de ether en de kabel. Sommige televisies hebben ook een ingebouwde tuner voor digitale tv via satelliet. Hoe werkt dat en zijn er ook nadelen?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  12 juli 2018


Digitale tv via de ether

In bijna alle nieuwe televisies zit een ingebouwde DVB-T tuner. Hiermee ontvang je digitale televisie via de ether. Met een losse kamerantenne kijk je dan gratis naar de publieke omroepen en de regionale omroep in jouw regio.

Met een speciale insteekkaart die het tv-signaal ontsleutelt, kun je ook andere zenders ontvangen. In deze insteekkaart (ook wel CAM - Conditional Access Module - genoemd) steek je de smartcard die bij jouw abonnement hoort. Vervolgens plaats je de insteekkaart in de televisie. Dit werkt bij alle televisies met een DVB-T tuner. KPN Digitenne is de grootste aanbieder van digitale tv via de ether.

Digitale tv via de kabel 

Voor digitale televisie via de kabel gebruik je een ingebouwde de DVB-C tuner. Hiervoor heb je ook vaak een CI+-module (een insteekkaart) en een smartcard nodig. De smartcard steek je in de module, en de module plaats je in de televisie.

Ziggo kent twee varianten van hun digitale tv-abonnement. In het basisabonnement Kabel TV worden 25 zenders (waarvan 4 in hd) zonder codering doorgestuurd. Hiervoor heb je geen CI+-module nodig. Alleen een tv met ingebouwde digitale kabeltuner.

Ziggo-abonnees met een uitgebreider pakket of betaalzenders hebben wel een CI+-module nodig. Op de website van Ziggo staat een lijst met goedgekeurde televisies waarmee de module samenwerkt. Je krijgt de CI+-module in bruikleen bij je abonnement. Het is ook mogelijk om een tweede CI+-module te krijgen voor €2 per maand.

Bij Caiway is de module ook alleen nodig als je extra zenders buiten het basispakket wilt bekijken. Caiway stuurt de zenders in het basispakket (allemaal in hd indien beschikbaar) zonder codering door. Je televisie hoeft dus geen signaal te ontsleutelen. De ingebouwde digitale kabeltuner in de tv is voldoende om de zenders in het basispakket te ontvangen.

Digitale tv via de satelliet

Er zijn ook tv’s met DVB-S tuner op de markt, geschikt voor ontvangst van digitale televisie via de satelliet. In Nederland wordt dit aangeboden door CanalDigitaal en JOYNE. Ook hier heb je een CI-module en smartcard nodig. Dit is een andere insteekkaart dan voor kabeltelevisie of televisie via de ether. CanalDigitaal biedt deze zelf aan, bij JOYNE is deze alleen te koop bij hun partners die te vinden zijn op hun website. 

Voor- en nadelen van een ingebouwde tuner

Het grote voordeel is dat je geen losse decoder nodig hebt. Je hebt dus ook maar één afstandsbediening en geen extra apparaat dat energie gebruikt. Een ingebouwde decoder werkt helaas niet bij glasvezel en dsl (providers als KPN, Tele2 en Online.nl). Daar heb je dus altijd een losse decoder nodig voor digitale tv.

Het grootste nadeel is dat opnemen minder makkelijk is. Het is niet mogelijk om tegelijkertijd de ene zender op te nemen en naar een andere te kijken. Lees meer over het opnemen van digitale tv.

Ook is het niet mogelijk om interactieve tv  te gebruiken als je de ingebouwde tuner van je tv gebruikt. Je kunt geen gemiste tv-programma’s terugkijken of films huren via je provider. Dit kan bij een smart tv wel via apps.

Lees meer:

Test alles-in-één-providers