icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst bij SNS en de Rabobank (BasisPakket). Maar let op: het hangt van je pingedrag en het aantal passen af of dat ook voor jou geldt. Je kunt wellicht ook geld besparen door een en/of-rekening af te sluiten voor jou en je partner. Dat is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.
Ingrid Zuurmond
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

sArtikel_overstappenvanbank

Goedkoopste bank

De meeste mensen zijn het goedkoopst uit met SNS Betalen van SNS en het BasisPakket van de Rabobank. In sommige gevallen kunnen ook andere betaalrekeningen of -pakketten een goedkope optie zijn, zoals het OranjePakket van ING, Plus Betalen van de RegioBank of Knab Plus.

Maar let op: het hangt af van ondermeer je pingedrag buiten eurolanden en het aantal betaalpassen en creditcards of dat ook voor jou geldt. Zo is veel vakantie buiten de eurozone van invloed op de uiteindelijke kosten.

De Consumentenbond onderzocht aan de hand van 6 gezinssituaties welke pakketten er goed uitkomen. We letten onder meer op:

  • de kosten van de betaalrekeningen en -pakketten;
  • de rente bij roodstaan;
  • de creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening;
  • de koersopslag buiten de eurozone met een betaalpas en een creditcard.

Let op: wil je een rekening openen voor je kind of ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Uitkomsten per situatie

  • Tweeverdieners met ieder een eigen betaalpas en creditcard, die ook regelmatig buiten eurolanden betalen met een pinpas of creditcard, zijn het voordeligst uit met SNS Betalen van SNS, Knab Plus en het BasisPakket van de Rabobank.
  • Een stel dat alleen binnen de EU reist en samen 1 creditcard heeft, is het beste af met SNS Betalen, ABN Amro BetaalGemak Extra en het Rabobank BasisPakket.
  • Wie genoeg heeft aan een betaalrekening met 1 betaalpas en zijn bankzaken via internet regelt, is het goedkoopst uit met ABN Amro BetaalGemak Standaard, het ING OranjePakket en Rabobank DirectPakket.
  • Voor degene die juist bankiert zonder internet is het ING BasisPakket (voor bestaande klanten), ING KiesVrij (voor nieuwe klanten) of Plus Betalen van de RegioBank vaak het goedkoopst.
  • De losse betaalrekening en BetaalGemak Max van ABN Amro, het RiantPakket van de Rabobank, het RoyaalPakket van ING, de Triods Internetbetaalrekening, Knab Premium en Bunq Premium behoren vaak tot de duurste mogelijkheden.

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen of vergelijk direct de tarieven van de verschillende banken.

En/of-rekening

Je kunt ook veel geld besparen door een rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen. Wie besluit een en/of-rekening af te sluiten en voortaan een creditcard te delen, bespaart vaak nog meer.

Bij de bankrekening van Triodos Bank en ASN Bank zijn de vaste kosten voor 1 rekeninghouder. Bij het ING OranjePakket is een tweede betaalpas verplicht bij een gezamenlijke rekening. Je betaalt daar ook extra voor.

Bij ABN Amro, Rabobank, RegioBank en SNS is het wel mogelijk een gezamenlijkrekening te hebben met 1 betaalpas. Handig als je de rekenng bijvoorbeeld alleen gebruikt om gezamenlijke lasten - zoals de hypotheek - te laten afschrijven. Het Rabobank DirectPakket en het ABN Amro BetaalGemak Standaard zijn dan een voordelige mogelijkheid.

Tip: duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een tweede betaalpas en een (tweede) creditcard bij de prijs inbegrepen. En de creditcard is vaak een zogenaamde 'goldcard'. Je hebt dan bijvoorbeeld een hogere bestedingslimiet en je aankopen zijn langer verzekerd.

Vergelijk zelf de kosten en het aanbod van de banken.

Lees ook: Waar kun je het beste internetbankieren?

Vergelijk betaalrekeningen