icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Betalen en Knab Plus. Maar let op: het hangt van je pingedrag en het aantal passen af of dat ook voor jou geldt. Je kunt misschien ook geld besparen door een en/of-rekening af te sluiten voor jou en je partner. Dat is meestal goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 oktober 2018

sArtikel_overstappenvanbank

Goedkoopste bank

De meeste mensen zijn het goedkoopst uit met SNS Betalen van SNS en Knab Plus. In sommige gevallen kunnen ook andere betaalrekeningen of -pakketten een goedkope optie zijn, zoals BetaalGemak Standaard van ABN Amro, de ASN Bankrekening, het OranjePakket van ING en RegioBank Plus Betalen.

Let op. Of dit ook voor jou geldt, hangt onder meer af van je pingedrag buiten eurolanden en het aantal betaalpassen en creditcards. Veel vakanties buiten de eurozone zijn van invloed op de uiteindelijke kosten.

Wij onderzochten welke pakketten goed scoren aan de hand van 7 gezinssituaties. We letten onder meer op:

 • De kosten van de betaalrekeningen en -pakketten.
 • De rente bij rood staan.
 • De creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening.
 • De koersopslag buiten de eurozone met een betaalpas en een creditcard.

Let op. Wil je een rekening openen voor je kind, ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Uitkomsten per situatie

Wij berekenen de kosten van een betaalrekening op basis van 7 profielen en bekijken per profiel wat de 3 goedkoopste en 3 duurste opties zijn:

 • Profiel 1: een gezin waarbij de partners ieder een eigen betaalpas en creditcard hebben en ook regelmatig buiten eurolanden betalen met een pinpas of creditcard. Zij zijn het voordeligst uit met Knab Plus, het TotaalPakket van de Rabobank en SNS Betalen van SNS.
   
 • Profiel 2: een stel waarbij ieder een betaalpas heeft en dat één creditcard heeft en regelmatig buiten de Eurozone op vakantie gaat. Zij zijn het goedkoopst uit met Knab Plus, RegioBank Plus Betalen en SNS Betalen.
   
 • Profiel 3: voor degene die juist bankiert zonder internet is het BetaalGemak Standaard van ABN Amro, het ING OranjePakket of Plus Betalen van de RegioBank vaak het goedkoopst.
   
 • Profiel 4: een echtpaar met ieder een betaalpas en creditcard, weleens een reis naar een niet-Euroland maakt, maar nooit rood staat en maandelijks een papieren afschrift wilt ontvangen. Zij zijn het goedkoopste uit met de ASN Bankrekening, Knab Plus en SNS Betalen.
   
 • Profiel 5: een stel dat alleen binnen de EU reist en samen 1 creditcard heeft, is het beste af met ABN Amro BetaalGemak Extra, het ING OranjePakket, het Rabobank BasisPakket en SNS Betalen.
   
 • Profiel 6: wie genoeg heeft aan een betaalrekening met 1 betaalpas en zijn bankzaken via internet regelt, is het goedkoopst uit met ABN Amro BetaalGemak Standaard, ING OranjePakket en Rabobank DirectPakket.
   
 • Profiel 7: een alleenstaande met een betaalpas, een creditcard, die regelmatig reist buiten de Eurozone en weleens rood staat is het voordeligst uit met de ASN Bankrekening, Knab Plus en SNS Betalen.

BetaalGemak Max van ABN Amro, Bunq Premium,  het ING RoyaalPakket en de Triods Internetbetaalrekening behoren vaak tot de duurste mogelijkheden.

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen of vergelijk direct de tarieven van de verschillende banken.

En/of-rekening

Je kunt ook veel geld besparen door een rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen. Wie besluit een en/of-rekening af te sluiten en voortaan een creditcard te delen, bespaart vaak nog meer.

Bij de bankrekening van Triodos Bank en ASN Bank zijn de vaste kosten voor 1 rekeninghouder. Bij het ING OranjePakket is een tweede betaalpas verplicht bij een gezamenlijke rekening. Je betaalt daar ook extra voor.

Bij ABN Amro, Rabobank, RegioBank en SNS is het wel mogelijk een gezamenlijke rekening te hebben met 1 betaalpas. Handig als je de rekening bijvoorbeeld alleen gebruikt om gezamenlijke lasten - zoals de hypotheek - te laten afschrijven. Het Rabobank DirectPakket en het ABN Amro BetaalGemak Standaard zijn dan een voordelige mogelijkheid.

Tip: duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een tweede betaalpas en een (tweede) creditcard bij de prijs inbegrepen. En de creditcard is vaak een zogenaamde 'goldcard'. Je hebt dan bijvoorbeeld een hogere bestedingslimiet en je aankopen zijn langer verzekerd.

Lees ook: