icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

NPO Start

Eerste indruk|De NPO heeft zijn apps en website een opfrisbeurt gegeven en probeert zo de Netflix van de lage landen te worden. Tegen betaling kun je nu zonder reclames in HD kijken. Is dat het geld waard?

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Gepubliceerd op:11 juli 2017

NPO eerste indruk

screenshot-NPOConclusie

De meeste mensen zullen prima uit de voeten kunnen met de gratis diensten van de NPO. De betaaldienst is alleen interessant voor consumenten die heel veel terugkijken. Op een smart-tv is de kwaliteit aanzienlijk beter, maar op een smartphone of (kleine) tablet zal de lagere beeldkwaliteit voor veel mensen volstaan.

Kijken zonder reclames is fijn, maar als je af en toe een programma terugkijkt heb je hier ook niet heel veel last van. Bij de betaalde dienst is de kwaliteit van live televisie helaas niet omhoog gegaan, een gemiste kans.

NPO start en NPO start plus

NPO start is de vervanger van NPO gemist en ‘uitzending gemist’. Via NPO start kun je gratis programma’s van de publieke omroep terugkijken. Daarnaast kun je ook live tv- en radiozenders van de publieke omroep ontvangen.

Voor €2,95 per maand krijg je een hogere HD-kwaliteit bij het terugkijken en krijg je geen reclames meer te zien. Daarnaast kun je programma’s langer terugkijken.

Beter beeld?

Terwijl andere streamingdiensten vaak zeer hoge kwaliteit kunnen aanbieden is de beeldkwaliteit van ‘uitzending gemist’ en NPO gemist altijd vrij laag geweest. Gelukkig is de kwaliteit vorig jaar verhoogd. Nieuwe uitzendingen hebben hierdoor een acceptabele beeldkwaliteit voor smartphone en tablets.

De HD-kwaliteit die de betaalde dienst biedt is vooral een uitkomst op grote schermen en televisies. Helaas is de kwaliteit van live televisie niet verhoogd, ook niet bij de betaalde dienst.

 

Beeldkwaliteit Programma's terugkijken Live TV
NPO Start SD (576p) SD (576p)
NPO Start plus HD (1080p) SD (576p)

 

Kwaliteit NPO Start - SD - 576pKwaliteit NPO Start plus - HD - 1080p
NPO-SD-en-HD

Geen reclames en meer afleveringen

Met NPO Start plus krijg je geen reclames meer te zien. Gebruik je de gratis dienst, dan zie je wel reclames aan het begin van een programma. Die duren vaak tussen de 30 seconden en 1 minuut. 

Start plus geeft ook toegang tot meer (oudere) uitzendingen. Vooral bij (buitenlandse) series kun je verder terugkijken. In de gratis versie kun je kijken naar afleveringen die de afgelopen 2 weken op tv zijn geweest, maar de afleveringen die eerder te zien waren zijn dan niet meer gratis.

Op de site kun je zien welke uitzendingen je wel kunt bekijken met een betaalaccount. De meeste programmma's zijn zowel gratis als betaald te bekijken. Zo zijn het programma 'Wie is de mol' en de serie 'Penoza' ook gewoon volledig gratis te bekijken. Voor de buitenlandse serie 'Falco' heb je voor alle afleveringen wel NPO start plus nodig.

Screenshot_20170710-113706Iedereen zijn eigen profiel

Net zoals bij Netflix is het mogelijk om verschillende profielen bij een account aan te maken. Zo kan elke gebruiker zelf zijn eigen programma’s volgen en uitzendingen verder kijken.

Door programma’s te volgen zie je makkelijk welke uitzendingen er nieuw zijn van de programma’s die jij interessant vindt. ‘Kijk verder’ zorgt ervoor dat je programma’s kan starten op het moment waar jij gebleven was, ook op andere apparaten.

Het is ook mogelijk om profielen voor kinderen te maken. Met zo’n account heb je geen toegang tot programma’s die niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Dat kan handig zijn, maar is nog niet heel goed uitgewerkt. Je ziet met een kinderaccount nog steeds alle programma’s waar je geen toegang toe hebt. Daar moet je je dus doorheen worstelen om de programma’s te zoeken die wel te bekijken zijn.

Overigens is het aanmaken van een account niet nodig. Je kunt ook zonder account programma’s terugkijken.

Smart tv

De nieuwe NPO-app is volgens de NPO beschikbaar op smart tv’s van Samsung, LG, Panasonic en Philips, die zijn uitgebracht in 2014 of later. Op een grote tv komt de HD kwaliteit van de betaaldienst goed tot zijn recht. Nieuw is de toevoeging van live televisie in deze app. Dat kan handig zijn als je geen televisieabonnement hebt afgesloten, anders heb je er niet veel aan.

Voor gebruikers met een oudere smart tv is deze app een doorn in het oog. Door de komst van nieuwe functies wil de NPO de oude app niet meer ondersteunen. Met een smart tv ouder dan 2013 kun je daardoor geen uitzendingen meer terug kijken. Fabrikanten geven helaas geen garantie voor apps op smart-tv's.

Praat mee in onze community en laat het weten als er apps zijn verdwenen op jouw smart tv.

Chromecast en Airplay

De NPO Start app ondersteunt Google Chromecast en Apple Airplay. Mocht je geen gebruik meer kunnen maken van de app op je smart tv, dan kun je een Chromecast of Apple TV gebruiken om zo toch programma's op je tv terug te kijken. Een ander alternatief is de Humax Tv+ H3 mediaspeler.

Update 25 juli: Na een update van de app (uitgebracht op 21 juli) zijn er problemen ontstaan met het streamen via een Google Chromecast. De stream loopt na enkele minuten vast. De NPO geeft aan bekend te zijn met het probleem. Ze werken aan een oplossing. 

Wat moet je verder nog weten

 • een groot deel van de programma’s is niet terug te kijken in het buitenland, ook niet met een NPO Start Plus account. Dat kan dan alleen via een omweg, zie daarvoor Nederlandse live-tv kijken in het buitenland
 • 1 Start Plus account kan door 2 mensen tegelijk gebruikt worden
 • wil je ook programma’s van SBS en RTL kijken zonder reclames, kijk dan naar het abonnement voor NLZiet
 • we hebben NPO Start getest op een Android 7.1 smartphone, een iPad uit 2017 en een Samsung tv uit 2016. In de eerste indruk hebben we de app niet geprobeerd met oudere hardware
 • veel gebruikers ervaren problemen met de nieuwe app en laten dit weten via de iOS en Google Play Store. NPO werkt in ieder geval aan een aantal van de genoemde problemen

 

Nieuw & interessant

 • youtubekids-tablet
  Eerste indruk  |  8 feb.

  YouTube Kids

  De kindervariant van Google's populaire videoplatform is in Nederland beschikbaar: YouTube Kids. Is YouTube Kids écht kindvriendelijk?
 • Nvidia_Streaming-Mediaplayer
  Eerste indruk  |  29 jan.

  Nvidia Shield Android TV

  Sinds 17 maart 2016 is de Nvidia Shield TV officieel te koop in Nederland. Wij hebben de 16 GB-versie geprobeerd.
 • televisie-4k
  23 jan.

  7 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. 7 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.
 • Spraakassistenten
  17 jan.

  Spraakassistenten

  Spraakassistenten luisteren naar je, beantwoorden je vragen en voeren je opdrachten uit. Ontdek wat je hebt aan assistenten als Google Assistent en Apple Siri.