icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test knoflooksaus en whisky-cocktailsaus

Test | Knoflooksaus en whisky-cocktailsaus zijn populaire smaakmakers. Een gourmet of barbecue zonder deze klassieke sauzen is niet compleet. Maar welk merk moet je op tafel zetten?
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  19 december 2017

knoflooksaus-cocktailsaus

Dit hebben we getest

We vergeleken 12 merken knoflooksaus en 11 merken whisky-cocktailsaus. We keken naar:

  • gezondheid (vet-, suiker- en zoutgehalte)
  • smaak
  • dierenwelzijn
  • etiketinformatie

De beste knoflooksaus en whisky-cocktailsaus

Plus knoflooksausknoflooksaus-plus-beste

  • Beste uit de Test
  • Prijs: €0,90 (250 ml)
  • Testoordeel: 7,5

Plus kwam als één van de lekkerste uit de smaaktest. Deze saus werd door het smaakpanel van 65 liefhebbers omschreven als ‘lekker romig’ en 'heeft een goeie knoflooksmaak’. Met 6 gram suiker per 100 ml bevat deze saus relatief weinig suiker.

Lidl Kania frisse knoflooksausknoflooksaus-kania-beste

  • Beste Koop
  • Prijs: €0,90 (300 ml)
  • Testoordeel: 6,9

Deze saus heeft een prima smaak en er is met mate suiker en zout toegevoegd. De proevers beschreven de smaak als ‘zacht en romig’ maar de saus blijkt wel wat dik te zijn. Opmerkelijk: hij bevat de minste knoflook van allemaal.

Plus whisky-cocktailsauswhiskeysaus-plus-beste

  • Beste uit de Test én Beste Koop
  • Prijs: €0,90 (250 ml)
  • Testoordeel: 7,5

Van alle sauzen uit de test bevat deze het minste suiker. Proevers vonden de saus ‘lekker pittig en romig’. 

Overige geteste merken

  • De overige knoflooksauzen die we testten zijn van de merken: Calvé, Trophy (Aldi), Jumbo, Bionova, Remia (knoflooksaus en verse knoflooksaus), Gouda's Glorie, Albert Heijn, Heinz en Oliehoorn. 
  • Ook testten we de volgende merken whisky-cocktailsauzen: Calvé, Albert Heijn, Yidriz, Bionova, Trophy (Aldi), Jumbo, Remia (whisky cocktailsaus en whisky cocktailsaus malt whisky), Kania (Lidl) en D&L.

Benieuwd hoe deze merken scoren? Lees het volledige artikel over sauzen (pdf, alleen voor abonnees op de Consumentengids).

Hoe gezond zijn de sauzen?

Alle sauzen bevatten een flinke schep suiker: tot wel 13%. Los van de smaakmakers lijken de sauzen erg op elkaar. De basis bestaat uit water, olie, azijn en meestal eigeel en mosterd. Een soort light mayonaise dus. De sauzen zijn best vet, maar gelukkig gaat het hier om olie waarin vooral gezonde onverzadigde vetten zitten. Gemiddeld bevat een lepel van de geteste sauzen zo’n 50 calorieën. Ter vergelijking: volvette mayo bevat het dubbele.

Saus-illustratie

Hoe gezond is knoflook?

Knoflook is niet alleen uniek vanwege de smaak, het staat ook bekend als gezond. Allicine is de belangrijkste actieve stof in knoflook. Er worden veel heilzame effecten aan toegeschreven. Zo zou het goed zijn voor hart- en bloedvaten en zou het ontstekingsremmend werken. Hier is geen gedegen wetenschappelijk bewijs voor. En hoe dan ook, het zou de sauzen niet veel gezonder maken omdat de hoeveelheid knoflook tegenvalt.

De smaakmakers: knoflook en whisky

Meestal gaat om slechts een vleugje knoflook of whisky. Onze proevers lijkt dit niets te deren, want de sauzen smaken tóch naar knoflook of whisky.

Whisky garnalen-met-cocktaildsaus

De whisky-cocktailsaus van Aldi smaakt het meest naar whisky, terwijl er maar 0,6% whisky in zit. Remia heeft met 2,7% het hoogste whisky gehalte, maar niet de sterkste whiskysmaak volgens de proevers. Dat fabrikanten weinig whisky toevoegen is niet heel verassend, het is namelijk een duur ingrediënt. Naast whisky worden ook andere smaakmakers gebruikt zoals worcestersaus.

Garnalencocktail maken met whiskysaus? Lees eerst waar je het best Hollandse garnalen kunt halen.

Knoflookknoflook-met-saus

De knoflooksaus van Calvé, met 4% knoflook, heeft de sterkste knoflooksmaak. Sterker dan concurrent Remia die veruit de meeste (7,2%) knoflook heeft toegevoegd. Meestal wordt er gedroogde knoflook gebruikt, soms verse (Remia, Gouda’s Glorie, Bionova). Vaak komt de smaak ook van toegevoegde (knoflook) aroma’s. Verder wordt er vaak nog bieslook of peterselie toegevoegd.

Tip: weg met de knoflookgeur. Kauwen op een rauwe appel, rauwe sla of muntblaadjes helpt tegen een knoflookadem. Melk drinken helpt ook, vooral als je dat tijdens het eten doet. Of dit lekker is, is een andere vraag.

Biologische sauzen van Bionova missen smaak

Het merk Bionova van Ekoplaza sloeg de plank tweemaal mis. Zowel bij de knoflook- als de whisky-cocktailsauzen eindigde het merk onderaan. Dit kwam vooral doordat de smaak zwaar onder de maat was. Zo bleek de cocktailsaus nauwelijks naar whisky te smaken. Ook was de saus te dun en niet lekker romig. De knoflooksaus had sowieso weinig smaak.

Dierenwelzijn: voornamelijk scharreleieren

Knoflook-en cocktailsaus bevatten meestal eigeel, vaak van scharrelkippen. Bionova (Ekoplaza) gebruikt als enige biologische eieren. Heinz Jumbo en Plus maken knoflooksaus zonder eigeel. Meer informatie over keurmerken op eieren vind je op de website van Wakker Dier.

Lees ook:

 

Het Kookplan

Nooit meer piekeren over wat je vanavond nou weer gaat eten, een onnodig bezoek aan de supermarkt vermijden en bovendien geld besparen. Dat kan met de succesformule van het boek 'Het Kookplan'.

In dit boek vind je:

  • 12 afwisselende weekmenu’s met bijna 100 recepten
  • Uitgeschreven boodschappenlijstjes voor alle maaltijden
  • Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Voor wie is dit boek bestemd?
'Het Kookplan' is er voor iedereen die gezond, efficiënt en bovendien lekker wil koken.

Bestellen

Het boek is te bestellen via de webwinkel.

Het-Kookplan-WW

Nieuw & interessant

  • Gezond-ijs-test
    Test  |  30 apr.

    Vanille-ijs: lightvarianten getest

    Caloriearm of eiwitrijk ijs klinkt gezond, maar hoe gezond is het en is het ook lekker? We lieten 27 panelleden 3 soorten vanille-ijs, van de merken Oppo, Koupe, en Breyers, beoordelen.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
  • mozzarella-still-test
    Test  |  27 mrt.

    Mozzarella: koemelk of buffelmelk?

    Wat is het verschil tussen mozzarella van buffelmelk en mozzarella van koemelk? Wij testten van 7 buffelmozzarella’s en 12 koemelkmozzarella’s hoe lekker en gezond ze zijn.
  • Gezondgids 1200x800

    Gezondgids met korting

    De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.