icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maakt tiramisu echt blij?

Test|Tiramisu is een typisch Italiaans toetje, en betekent letterlijk ‘trek me omhoog’. Je kunt het ook opvatten als: maak me blij! En dat is gelukt. Ons smaakpanel proefde 9 soorten supermarktiramisu. De proevers likten hun vingers erbij af en er is één duidelijke winnaar bij.

Linda de Gouw

Linda de Gouw , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:13 december 2016

tiramisu

De test

Wij lieten 9 tiramisu’s uit de supermarkt proeven door een panel van ruim 40 consumenten en door 5 expertproevers, vaak werkzaam in de horeca. We hebben de voedingswaarde van de toetjes niet getest. Maar elk toetje bevat volgens de verpakking rond de 200 kilocalorieën. De speciale kersttiramisu’s zijn niet getest. Die lagen te laat in de winkel om meegenomen te kunnen worden in deze test.

Winnaar

De tiramisu van Lidl (Milbona) vindt men het lekkerst. De consumenten en de experts zijn het hierover eens. Vooral de romigheid valt op. Maar ook de koffie- en alcoholsmaak zijn goed op orde. Terwijl bij veel andere merken de alcoholsmaak te overheersend is.

tiramisu milbona

Verliezer

Een stuk minder lekker vindt men de tiramisu van Melkan, te koop bij bijvoorbeeld Dirk en Hoogvliet, en Albert Heijn. De smaak, maar met name de structuur en het mondgevoel scoren minpunten. De koek van de tiramisu van Albert Heijn is zompig en bevat veel ‘room’, maar dat valt niet goed. ‘Slijmerig en chemisch’, luidt het oordeel van meerdere proevers.

Lees hier het uitgebreide testartikel. 

tiramisu melkantiramisu AH

Ingrediënten van het oorspronkelijke recept

Tiramisu wordt oorspronkelijk gemaakt van lange vingers, een romig mengsel met koffie en drank en cacao of chocola. Supermarkttiramisu bevat alleen veel meer ingrediënten (toevoegingen) dan het originele recept. Daardoor is het langer houdbaar en kan het ook zo goedkoop zijn. Want voor nog geen euro heb je al een bakje tiramisu.

Luxe supermarkt varianten

De feesttiramisu die je rond de feestdagen kunt kopen, lijkt een stuk exclusiever dan de gewone tiramisubakjes. Zo prijst Albert Heijn de feesttiramisu aan met ‘super fresco’. De lange vingers worden ineens ‘savoiardi’, in het Italiaasns. Aldi gebruikt ‘verse mascarpone’ en de feesttiramisu van Lidl is ‘ambachtelijk bereid volgens authentiek Italiaans recept’. Klinkt veelbelovend, maar helaas hebben we deze toetjes niet kunnen testen. Daarvoor lagen de toetjes te laat in de winkel.

Praat mee | Heb jij al een feesttiramisu uit de supermarkt geproefd?

Feit of Fabel

In tiramisu zit geen aroma
Fabel. In bijna alle supermarkttiramisu zitten aroma’s. Van het bekende vanille-aroma tot rietsuiker- of marsalawijnaroma. Ooit van gehoord?

Tiramisu is geschikt voor vegetariërs
Fabel. Niet altijd, in sommige bakjes uit de supermarkt zit varkensgelatine.

Tiramisu bevat altijd espresso
Fabel. Supermarkttiramisu bevat vaak oploskoffie, waarbij het water eruitgehaald is. In originele recepten staat espresso of (sterke) koffie. 

Zonder lange vingers mag tiramisu geen tiramisu heten
Fabel. Dat mag wel, want voor tiramisu gelden geen regels. Het is namelijk geen beschermde naam.

Als je zwanger bent, kun je geen tiramisu eten
Fabel. Oorspronkelijk wordt tiramisu met rauwe eieren gemaakt. Supermarkttiramisu bevat gepasteuriseerd ei, en steeds meer tiramisu uit restaurants ook. Vraag het voor de zekerheid even na in restaurants. En kies voor een tiramisu zonder alcohol. 

In supermarkttiramisu zitten geen lange vingers
Feit. De meeste supermarkttiramisu bevat ‘luchtige cake’ of biscuit. Sommige fabrikanten zeggen dat cake geschikter. Het zou de koffie en alcohol beter opnemen. Een andere fabrikant zegt dat de regels voor lange vingers te streng zijn.

In tiramisu uit de supermarkt zit geen chocola
Feit. De tiramisu uit de supermarkten bevatten heel soms cacaopoeder, maar vaak een soort nepchocola. Dat is een mengseltje van cacaopoeder, zetmeel, suiker, plantaardig vet en mag geen chocola heten. Op het etiket staat vaak ‘cacaodecoratie’.

 

Artikelen binnen Voedingsmiddelen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • Ketchup_groepsfoto
  Test  |  25 sep.

  Ketchup is vaak rode suikerpot

  In sommige ketchups uit de supermarkt zit veel toegevoegde suiker. Gelukkig komen er steeds meer varianten met minder of geen toegevoegde suiker (en zout) op de markt. Wij hebben die varianten én de reguliere ketchups getest.
 • gluten vrij
  11 sep.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
 • tafeltje-dekje-voeding
  Test  |  28 aug.

  Test tafeltje-dek-je-maaltijden

  Voor wie niet meer zelf kan koken is het een uitkomst: een maaltijdservice die aan huis bezorgt. Maar erg gezond zijn deze tafeltje-dek-je-maaltijden vaak niet, en qua smaak gooien ze bij onze experts geen hoge ogen. Is de service wel in orde?
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.