icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Test gehakt

Of je nu kiest voor half-om-half gehakt, rundergehakt of mager gehakt, er zit vaak behoorlijk wat vet in, blijkt uit onze test van maart 2017.  'Extra mager' is een loze claim.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 maart 2017

gehakt-test

Update november 2018: Dit is een test uit 2017. De samenstelling van de geteste voedingsmiddelen kan inmiddels gewijzigd zijn.

Grote verschillen tussen aanbieders

De belangrijkste conclusie uit de test: 'mager gehakt' van de ene aanbieder kan net zo vet zijn als ‘gewoon’ rundergehakt van de andere aanbieder. Zo is 'mager' rundergehakt van de supermarkt vaak vetter dan 'gewoon' rundergehakt van de slager. En de supermarkten die het vetste magere rundergehakt verkopen, noemen dat doodleuk extra (!) mager. 

Testresultaten

Wettelijke normen

  • Gehakt mag wettelijk gezien maximaal 25% vet bevatten.
  • Mager gehakt mag maximaal 15% vet bevatten.

Een lichtpuntje: al het gehakt dat wij kochten voldeed aan deze wettelijke normen.infographic-gehakt-24.02

Slager minder vet dan supermarkt

  • Gemiddeld zit er in ‘gewoon’ rundergehakt van de supermarkt 17% vet.
  • Mager en extra mager rundergehakt uit de supermarkt is minder vet; gemiddeld bevat het 12% vet.
  • Dat is net zo vet als het gemiddelde ‘gewone’ gehakt van de 10 slagers, terwijl die het niet eens als mager verkopen.

Voor dit onderzoek bepaalden we het vetgehalte van 59 soorten runder- en half-om-halfgehakt:

  • 38 soorten in de supermarkt;
  • 10 slagers uit 5 steden.

Bekijk de soorten gehakt van supermarkten en slagers (op alfabetische volgorde) met de gemeten vetgehaltes per 100 gram in de tabel.

Verborgen vetten

Levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

Lees meer over onze actie

Kader actie vetten

Extra mager = loze claim

Voor extra mager gehakt zijn geen wettelijke regels. Je zou verwachten dat extra mager gehakt minder vet is dan mager gehakt, maar helaas gaat die vlieger niet altijd op.

Het extra magere rundergehakt van Coop en Dirk bleek vetter dan:

  • alle andere soorten mager rundergehakt uit de supermarkt.
  • het gewone rundergehakt van 9 van de 10 slagers.

Met ongeveer 15% vet zitten ze zelfs aan de bovengrens van wat mager mag heten. Je moet maar durven om dat als ‘extra mager’ te verkopen. Na onze test kondigden beide supermarkten aan dit voortaan anders te doen.

Consumentenbond: 'mager' tot 10% vet

Alleen gehakt met minder dan 10% vet past in de Schijf van Vijf. Slechts 2 van de 12 soorten mager gehakt uit de supermarkt voldoen daaraan. De Consumentenbond wil dat de term mager gehakt alleen nog gebruikt mag worden op gehakt met maximaal 10% vet.

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • Vegetarisch broodbeleg
    Nieuws  |  3 apr.

    Vegetarisch broodbeleg meestal gezonder dan vleeswaren

    Vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt hebben bijna altijd een gezondere samenstelling dan de vleesvariant. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
  • Nutriscore openingsbeeld Broodbeleg2
    2 apr.

    Vegetarische broodbeleg langs de Nutri-Score-meetlat

    Vegetarische broodbeleg is beter voor dier en milieu dan vlees, maar is het ook gezonder? Nutri-Score helpt je kiezen.
  • Sinaasappeldrankjes Openingsbeeld NW
    31 mrt.

    Sinaasappeldranken langs de Nutri-Score-meetlat

    Sinaasappels zijn gezond. Sinaasappelsap lijkt daarmee al snel een goed alternatief voor frisdrank. Maar zo eenvoudig ligt dat niet. We legden 40 soorten dranken met sinaasappel langs de Nutri-Score meetlat.
  • Leon & Leon friet
    23 mrt.

    Leon & León friet geproefd

    De verpakking staat vol met voedingsclaims, zoals '30% minder vet'. Opmerkelijk voor patat. Wij bekeken de voedingswaarde en lieten de smaak beoordelen.