! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen kan een financiële tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt deze aan bij de Belastingdienst.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 juli 2021

toeslagen-zorgtoeslag-

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Als je jonger bent, ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen en kunt dus ook geen tegemoetkoming krijgen.

Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen. Zo mogen je inkomen en je vermogen niet te hoog zijn. De maximale zorgtoeslag in 2021 is voor alleenstaanden €107 en voor partners €207 per maand. 

Inkomen voor zorgtoeslag

Je hebt tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag vervalt is voor alleenstaanden €31.138. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €39.979 zijn.

Bij de inkomensgrens gaat het om het ‘toetsingsinkomen’. Dit is je totale inkomen uit box 1, 2 en 3 samen uit het hele jaar. Je kunt je toetsingsinkomen schatten met behulp van de rekenhulp van de Belastingdienst.

Denk eraan dat je wijzigingen in je inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding. Anders loop je de kans dat je (een deel van) de toeslag terug moet betalen na afloop van het jaar.

Vermogen voor zorgtoeslag

Toegestaan vermogen

Hoe laag je inkomen ook is, je krijgt als alleenstaande in 2021 geen zorgtoeslag bij een vermogen meer dan €118.479. Denk aan spaargeld, beleggingen of een vakantiehuis. Voor partners is het maximum €149.819.

Welk vermogen telt mee?

De overwaarde die verstopt zit in je koophuis, telt niet mee als vermogen. Maar heb je nog geen nieuwe woning en staat de overwaarde op 1 januari op je rekening? Dan telt dat bedrag wel mee.

Check op de website van de Belastingdienst welk vermogen wel en niet meetelt.

Let op 1 januari

Heb je op 1 januari 2021 meer vermogen dan de genoemde grens, dan kun je heel 2021 geen zorgtoeslag krijgen. Krijg je al zorgtoeslag en komt je vermogen op 1 januari boven de grens doordat je dit jaar bijvoorbeeld een schenking hebt ontvangen? Geef het geld dan uit voor 1 januari of geef je gewijzigde vermogen door. Anders moet je alle toeslag later terugbetalen.

Tips voor huizenbezitters

Huizenbezitters kunnen hun vermogen verlagen door extra af te lossen op hun hypotheek. Dat is vaak sowieso een aanrader. Check voordat je overstag gaat wel eerst of extra aflossen op je hypotheek verstandig is.

Pas op bij verkoop huis

Een belangrijke afrader die mensen vaak over het hoofd zien is het verkopen van je huis vóór de jaarwisseling. Het geld dat op 1 januari op je rekening staat door de verkoop van je oude woning, telt namelijk ook mee als vermogen. Ten minste als het huis een flinke overwaarde heeft. Dat geldt ook als de sleuteloverdracht voor de jaarwisseling is én je voor de jaarwisseling nog niet de sleutel van een nieuw koophuis krijgt.

Meer tips over verlagen van vermogen vind je in onze eindejaarstips voor de belastingaangifte. Die gaan nog over 2020, maar ze kunnen nog steeds nuttig zijn.

Let op: voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor de toeslagen tellen ook je groene beleggingen mee. Hoewel deze belastingvrij zijn voor box 3, beïnvloeden ze dus wel je recht op toeslag.  

Zorgtoeslag aanvragen

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt deze toeslag niet automatisch.

Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2020 kun je dus aanvragen tot 1 september 2021. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Waarschuwing: vraag je zorgtoeslag rechtstreeks aan

De website zorgtoeslag.nl is niet van de Belastingdienst. Als je via deze website je zorgtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van €39,50 van een commercieel bedrijf. 

Er zijn meer bedrijven en websites die de aanvraag tegen betaling voor je indienen. Ze kwamen tot voor kort naar voren als je googelt naar 'zorgtoeslag aanvragen', of iets vergelijkbaars. Vaak had je tijdens het invullen niet door dat je niet op de website van de Belastingdienst was.

Het beste is om rechtstreeks bij de Belastingdienst je zorgtoeslag aan te vragen. De meeste mensen kunnen dat heel goed zelf. Vind je het te ingewikkeld? Dan kun je gratis hulp inschakelen.

Inmiddels kom je niet meer zo snel per ongeluk op zo'n website terecht. De Consumentenbond heeft actie ondernomen. Met succes.

Zorgtoeslag ontvangstdata

Heb je recht op zorgtoeslag, dan kun je het bedrag rond de 20e van iedere maand op je bankrekening verwachten. Check de eerstvolgende datum van uitbetaling door de Belastingdienst.

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering