! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen kan een financiële tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt deze aan bij de Belastingdienst.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 december 2020

toeslagen-zorgtoeslag-

Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, heb je recht op zorgtoeslag. Als je jonger bent, ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Je hoeft dan nog geen premie voor je zorgverzekering te betalen en kunt dus ook geen tegemoetkoming krijgen.

Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden, om zorgtoeslag te krijgen. Zo mogen je inkomen en je vermogen niet te hoog zijn. De maximale zorgtoeslag in 2021 is voor alleenstaanden €107 en voor partners €207 per maand. 

Inkomen voor zorgtoeslag

Je hebt tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag vervalt is voor alleenstaanden €31.138. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €39.979 zijn.

Bij de inkomensgrens gaat het om het ‘toetsingsinkomen’. Dit is je totale inkomen uit box 1, 2 en 3 samen uit het hele jaar. Je kunt je toetsingsinkomen schatten met behulp van de rekenhulp van de Belastingdienst.

Denk eraan dat je wijzigingen in je inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld na een promotie of een ontslagvergoeding. Anders loop je de kans dat je (een deel van) de toeslag terug moet betalen na afloop van het jaar.

Vermogen voor zorgtoeslag

Hoe laag je inkomen ook is, je krijgt als alleenstaande in 2021 geen zorgtoeslag bij een vermogen (spaargeld, beleggingen, vakantiehuis, et cetera) dat meer is dan €118.479. Voor partners is het maximum €149.819. De overwaarde in je koophuis telt niet mee als vermogen.

Heb je op 1 januari 2021 meer vermogen, dan kun je heel 2021 geen zorgtoeslag krijgen. Krijg je al zorgtoeslag en komt je vermogen op 1 januari boven de grens doordat je dit jaar bijvoorbeeld een schenking hebt ontvangen? Geef het geld dan uit voor 1 januari of geef je gewijzigde vermogen door. Anders moet je alle toeslag later terugbetalen.

Huizenbezitters kunnen hun vermogen verlagen door extra af te lossen op hun hypotheek. Wat vaak toch al een aanrader is. Maar aflossen is niet altijd een aanrader. Check daarom voordat je overstag gaat eerst of extra aflossen op je hypotheek verstandig is.

Een belangrijke afrader die vaak over het hoofd wordt gezien is het verkopen van je huis vóór de jaarwisseling. Ten minste als het huis een flinke overwaarde heeft. En daarnaast de sleuteloverdracht voor de jaarwisseling is én je voor de jaarwisseling nog niet de sleutel van een nieuw koophuis krijgt. Het geld dat op 1 januari op je rekening staat door de verkoop van je oude woning telt namelijk ook mee als vermogen.

Meer tips over verlagen van vermogen: Eindejaarstips voor belastingaangifte over 2020

Let op:

Voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor de toeslagen tellen ook je groene beleggingen mee. Hoewel deze belastingvrij zijn voor box 3, beïnvloeden ze dus wel je recht op toeslag.  

Zorgtoeslag aanvragen

Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt deze toeslag niet automatisch.

Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen. Achteraf kan ook, tot 1 september van het jaar erna. Zorgtoeslag voor 2020 kun je dus aanvragen tot 1 september 2021. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

Waarschuwing aanvragen zorgtoeslag

De website zorgtoeslag.nl is niet van de Belastingdienst. Als je via deze website je zorgtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van €39,50 van een commercieel bedrijf. Er zijn ook andere bedrijven en websites die de aanvraag tegen betaling voor je indienen. Vaak heeft de gebruiker tijdens het invullen niet door dat hij moet betalen.

Je kunt beter bij de Belastingdienst zelf rechtstreeks je zorgtoeslag aanvragen. De meeste mensen kunnen dat heel goed zelf. Vind je het te ingewikkeld? Dan kun je altijd alsnog - maar dan bewust - een bedrijf inschakelen.

Zorgtoeslag ontvangstdata

Heb je recht op zorgtoeslag, dan kun je het bedrag rond de 20e van iedere maand op je bankrekening verwachten. Check hier de eerstvolgende datum van uitbetaling door de Belastingdienst.

Zorgverzekeringen vergelijken

Heb je uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je nog t/m 31 januari de tijd om een nieuwe uit te kiezen. Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

Zorgvergelijker

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering