icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Elektrosmog en je baby

De meeste babyfoons zenden elektromagnetische golven uit. Zijn die gevaarlijk voor de baby?

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:3 september 2013


Babykamer_135x175De meeste babyfoons maken gebruik van een DECT- of digitale verbinding. Zijn de elektromagnetische golven van digitale babyfoons nu gevaarlijk of niet? Websites van felle tegenstanders van ‘elektrosmog’ zoals StopUMTS.nl staan vol met verhalen over de schadelijke gevolgen van deze golven. De Consumentenbond bestudeerde dit vraagstuk onlangs uitgebreid.

Geen reden om bang te zijn

Voor babyfoons is de norm voor de maximaal toegestane hoeveelheid elektrostraling extra laag, veel lager dan die voor andere apparatuur. Zo is de norm voor babyfoons ongeveer 4 keer zo laag als die voor bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Uit onderzoek, onder andere van onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest, die altijd bijzonder kritisch zijn over welke vorm van elektrosmog dan ook, blijkt dat de babyfoons met de allersterkste elektromagnetische golven op slechts 6% van de norm voor babyfoons zitten – mits je op een meter afstand van het apparaat blijft.

Zelfs de Duitsers zijn daarom van mening dat er geen reden is om bang te zijn voor schadelijke gevolgen door elektromagnetische golven van babyfoons. Wel wordt, om extra zeker te zijn, aangeraden om de babyunit van de babyfoon op minstens een meter afstand van het bedje te zetten.

Wees voorzichtig met smartphones en tablets

Let erop dat de elektromagnetische golven van smartphones en tablets een stuk krachtiger zijn dan die van babyfoons. Houd die afstand van minstens een meter dus zeker aan als je een smartphone of tablet gebruikt als babyunit, en leg hem in elk geval nooit in het bedje van de baby. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke babyfoons goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste babyfoons

Babyfoons@0,1x

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen

Artikelen binnen Gebruikstips