! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sociale media en kinderen: zorgen voor hun privacy

Met zijn of haar eerste telefoon op zak maakt je kind al snel kennis met sociale media. Al vanaf een jaar of 9 hebben kinderen een profiel op een sociaal netwerk. Wat doen ze daar? En hoe zorg je dat hun privacy gewaarborgd blijft?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 5 augustus 2021

De online activiteiten van kinderen zijn anders dan die van hun ouders. Je hebt dus misschien niet meteen een voorstelling van wat je kind allemaal doet op sociale media. Dat is een onderzoekje waard. Welke media gebruiken kinderen zoal? En wat delen ze allemaal met de buitenwereld?

Zo respecteert TikTok bijvoorbeeld de consumentenrechten van kinderen en tieners niet. Wij vinden dat toezichthouders moeten optreden. Lees meer over onze actie We roepen TikTok op het matje.

Privacyinstellingen social media

Om te zorgen dat je kind niet alles met iedereen deelt, is het goed om de privacyinstellingen na te lopen van de social media die hij gebruikt. We zetten ze van de meest gebruikte social media op een rij:

Let op met foto's van anderen

Je eigen privacy is belangrijk op social media, maar houd ook rekening met die van anderen. Niet iedereen stelt het op prijs als hij zomaar getagd wordt of op een van je foto's staat. Een aantal handige tips van Veiliginternetten.nl:

 • Vraag altijd toestemming aan degene die op je foto's of video’s te zien is voordat je het materiaal doorstuurt naar anderen of op het internet verspreidt.
 • Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's.
 • Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media.
 • Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
 • Pas ook op met foto’s van mensen in kleedkamers, op uit de hand gelopen feestjes of in genante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto’s gemaakt en/of geplaatst worden.

 

Nieuw & interessant

 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.
 • privacy-online-kind-avond
  16 jul.

  AVG: wat betekent dit voor kinderen?

  De privacywet (AVG) is sinds mei 2018 van kracht. Deze wet legt onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden.
 • Privacy TikTok
  Nieuws | 24 jun.

  TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro

  TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.