! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sociale media en kinderen: zorgen voor hun privacy

Met zijn eerste telefoon op zak maakt je kind al snel kennis met sociale media. Al vanaf een jaar of 9 hebben kinderen een profiel op een sociaal netwerk. Wat doen ze daar? En hoe zorg je dat hun privacy gewaarborgd blijft?

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:15 oktober 2020

ipad-en-meisje

De online activiteiten van kinderen zijn anders dan die van hun ouders. Je hebt dus misschien niet meteen een voorstelling van wat je kind allemaal doet op sociale media. Dat is een onderzoekje waard. Welke media gebruiken kinderen zoal? En wat delen ze allemaal met de buitenwereld?

Privacyinstellingen social media

Om te zorgen dat je kind niet alles met iedereen deelt, is het goed om de privacyinstellingen na te lopen van de social media die hij gebruikt. We zetten ze van de meest gebruikte social media op een rij:

Let op met foto's van anderen

Je eigen privacy is belangrijk op social media, maar houd ook rekening met die van anderen. Niet iedereen stelt het op prijs als hij zomaar getagd wordt of op een van je foto's staat. Een aantal handige tips van Veiliginternetten.nl:

 • Vraag altijd toestemming aan degene die op je foto's of video’s te zien is voordat je het materiaal doorstuurt naar anderen of op het internet verspreidt.
 • Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's.
 • Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media.
 • Maak geen foto’s op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
 • Pas ook op met foto’s van mensen in kleedkamers, op uit de hand gelopen feestjes of in genante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto’s gemaakt en/of geplaatst worden.

Steun de Consumentenbond

We onderzoeken regelmatig of bedrijven goed omgaan met de gegevens van je kinderen. En we pakken bedrijven aan die veiligheid en privacy niet serieus nemen. Zo weet je of de digitale diensten en producten die je kinderen gebruiken veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

Word lid

je-kind-online-hoofdbeeld

Lees verder

Nieuw & interessant

 • kind-tablet-online
  2 dec.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • 1e indruk VivofitJr3_HR_7000
  Eerste indruk | 1 dec.

  Garmin vivofit jr. 3

  De Garmin vivofit jr. 3 is een activity tracker voor jonge kinderen. Maar is hij prettig in gebruik?
 • Kind GPS horloge buiten
  23 mrt.

  4 Kids gps-horloges gehackt

  We lieten 4 gps-horloges voor kinderen professioneel hacken. In 2 van de 4 onderzochte gps-horloges vonden we ernstige gebreken.
 • tele2-slim-wifi
  Eerste indruk | 4 mrt.

  Tele2 Slimme wifi

  Tele2 verhuurt voor €5 per maand een set van drie wifi-versterkers aan klanten die thuis geen optimale wifi-verbinding hebben.