icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vluchttijden gewijzigd, waar heb je recht op?

Wijzigingen in vluchttijden komen bijna altijd ongelegen. Gelukkig hoef je ze niet zomaar te accepteren en heb je in bepaalde gevallen recht op compensatie. Wat je rechten zijn, hangt af van het soort vliegticket.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Bijgewerkt op:1 februari 2019

Artikel vlucht gewijzigd geannuleerd

Lijndienstticket

Heb je een (los) lijndienstticket geboekt, dan hoef je niet zomaar akkoord te gaan met gewijzigde vluchttijden. De meeste maatschappijen behouden zich het recht voor om tijden te wijzigen, maar geven het ticketgeld terug als je een wijziging niet accepteert.

Recht op compensatie

Of je recht hebt op compensatie in geld hangt ervan af hoe lang van tevoren de wijziging is doorgegeven. Op basis van de Europese Verordening mag een luchtvaartmaatschappij tot 14 dagen voor de vluchtdatum wijzigingen aanbrengen in het vluchtschema, zonder dat ze compensatie hoeven te verlenen.

Vergoeding

Is de wijziging korter dan 14 dagen voor het oorspronkelijk geplande vertrek bekendgemaakt, dan heb je recht op een vergoeding van €250 tot €600, afhankelijk van de vliegafstand. Maak hiervoor gebruik van de Vlucht Claim Service.

Bewijs

Om in aanmerking te komen moet je een bewijs hebben van de oorspronkelijke vluchttijden, zoals een boekingsbevestiging of ticket. Ook moet je door de gewijzigde vluchttijden minstens 3 uur later op de bestemming zijn aangekomen.

Pakketreis of chartervlucht

Is de vlucht onderdeel van een pakketreis (een reis met onderdak en vervoer of een andere dienst, zoals autohuur) of gaat het om een chartervlucht? Dan gelden andere regels dan bij een lijnvlucht.

Bij het boeken zijn de definitieve vluchttijden meestal nog niet bekend. Die staan in de reisdocumenten, die je normaal gesproken 10 dagen voor vertrek krijgt. De reisorganisatie mag alleen afwijken van deze definitieve vluchttijden als die wijziging niet te groot is en weinig gevolgen heeft.

Wat men bedoelt met 'niet te groot', hangt af van de situatie. Bijvoorbeeld: als je 1 maand op vakantie gaat en de vlucht vertrekt 1 uur later dan gepland, dan heeft die wijziging geen grote gevolgen. Als je door een verlate vlucht een musicalvoorstelling of voetbalwedstijd zou missen, natuurlijk wel. Je moet dat wel kunnen aantonen.

Wijziging afwijzen

Als een vluchtwijziging bij een pakketreis of chartervlucht té grote gevolgen heeft en de reisorganisator niet voor een passende oplossing zorgt, kun je deze wijziging afwijzen.

Je hebt dan recht op teruggave van de reissom en eventueel een schadevergoeding. Als je er niet uitkomt met de reisorganisatie, kun je de zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen. 

Lees ook:

Nieuw & interessant