icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Eindejaarstips voor 2018

Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. De geijkte fiscale eindejaarstips, gevolgd door een paar minder bekende tips. En tips om in te spelen op de wetswijzigingen vanaf 1 januari 2019.

 

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:5 november 2018

contactloos-betalen-belasting

Geld uitgeven

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar geld uitgeven vlak voor het jaareinde kan je echt kapitalen schelen. Niet alleen omdat je dan over het volgende jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen (je vermogen per 1 januari van het volgende jaar is dan immers lager), maar het kan ook zijn dat je daardoor nét in aanmerking komt voor toeslagen.

Toeslagen

Alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, kennen namelijk een vermogenstoets. Soms kom je door geld uit te geven net onder de vermogensgrens voor het aanvragen van toeslagen. Zit je op 1 januari net €1 boven de vermogensgrens, dan vervalt je recht op de toeslag. Geld uitgeven kan daardoor veel geld opleveren.

Let erop dat je ook aan de andere voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag moet voldoen. Of je aan de voorwaarden voldoet check je snel met deze proefberekening toeslagen.

Vermogensgrenzen 2019

 Geen toeslagpartnerToeslagpartners
Huurtoeslag€30.360€60.720
Zorgtoeslag€114.776€145.136
Kindgebonden budget€114.776€145.136

Vermogen verminderen

Heb je in je eentje meer vermogen dan €30.360 of als stel meer dan €60.720? Zorg er dan voor dat je geld uitgeeft aan zaken die je niet hoeft aan te geven in box 3, zoals auto's, verbouwingen, meubels, zonnepanelen of vakanties. Een vakantiehuisje of aandelen kopen helpt niet, want die moet je wél aangeven in box 3. Als je aan het einde van een jaar grote uitgaven in het verschiet hebt, doe die dan nog dat jaar. Zo kan het je bijvoorbeeld ook geld schelen als je de zorgpremie voor het jaar 2019 in één keer betaalt voor het einde van 2018. Check bij je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden en kortingen daarvoor zijn.

Bij aankoop (en betaling!) van een auto van €10.000 scheelt dat je straks in 2019 naar verwachting €58 en maximaal €168 aan inkomstenbelasting als je vermogen aan het eind van het jaar hoger is dan het heffingsvrij vermogen (vanaf 2019 hoogstwaarschijnlijk €30.360 per persoon).

Let op dat het geld dat je overmaakt ook echt door de bank is verwerkt voor 1 januari 2019. Betaal daarom niet op 31 december om teleurstelling en/of gedoe te voorkomen.

Schenken

Aan je (klein)kinderen mag je ieder jaar belastingvrij geld geven. Zij besparen daardoor later erfbelasting en zelf verlaag je je vermogen in box 3 (behalve bij minderjarige kinderen). De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar per kind €5363. Geef je meer, dan moet je zoon of dochter (minstens) 10% belasting betalen.

Voor schenkingen aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen is de vrijstelling €2147. Realiseer je wel dat ouders het vermogen van hun minderjarige kinderen bij hun eigen vermogen moeten optellen in de aangifte inkomstenbelasting. Bekijk de tarieven en vrijstellingen en wees op de hoogte van de verhoogde schenkvrijstelling van €100.800 geldt voor giften die gebruikt worden voor de eigen woning.

Contant geld opnemen

Er geldt in box 3 een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen tot een bedrag van €534 per persoon (2019). Je kunt daar optimaal gebruik van maken door dit bedrag op 31 december contant in huis te hebben. Je belaste bankrekening zakt daardoor.

Heb je minderjarige kinderen, dan geldt deze vrijstelling ook per kind. Je kunt hen dit bedrag contant geven voor in de spaarpot. Het telt dan niet mee voor jouw vermogen. Als ouder moet je de rest van het spaargeld van minderjarige kinderen bij je eigen vermogen aangegeven.

Kleine schulden aflossen

Heb je meer dan €30.360 (voor stellen €60.720) op de bank staan, maar daarnaast ook een klein bedrag aan schulden openstaan? Los deze schulden dan af om belastingvoordeel te behalen. Doe je het vóór 31 december, dan heb je er op 1 januari 2019 (de peildatum) profijt van.

Voordat de schulden je box-3-vermogen verlagen, moeten ze namelijk eerst een drempel overschrijden. In 2018 is die drempel €3000 voor alleenstaanden en €6000 fiscaal partners (en in 2019 waarschijnlijk ook). Bovendien is de rente op persoonlijke leningen meestal onnodig hoog en niet aftrekbaar. Door het aflossen van kleine schulden verlaag je je box-3-vermogen.

Hypotheek extra aflossen

Overweeg een extra aflossing op je hypotheek om zo je vermogen in box 3 te verminderen. Op dit moment is de spaarrente erg laag en zal aflossen van je hypotheek voordeliger zijn dan sparen. In de hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen (meestal is het 10% of 20% van het oorspronkelijk leenbedrag).Zoek op hoeveel je boetevrij mag aflossen bij jouw bank.

Bestaat je hypotheek uit meerdere delen? Los dan zo mogelijk eerst af op het aflossingsvrije deel, dat is het meest gunstig. Lees meer over wanneer het verstandig is - of juist niet - om af te lossen op je hypotheek.

Let op: wacht hier niet te lang mee. Bij sommige geldverstrekkers is aflossing in 2018 alleen mogelijk als je dit al in november aankondigt. Soms is echter geen aankondiging nodig. Informeer bij je eigen bank of verzekeraar naar de voorwaarden.

Huis (ver)kopen

Ben je bezig een huis te kopen dat je (deels) met eigen geld betaalt? Probeer de koop en notariële levering dan voor het einde van het jaar te plannen. Dat vermogen hoef je dan niet meer op te geven in box 3.

In het tegenovergestelde geval - als je je woning binnenkort gaat verkopen en je nog geen andere woning hebt - geldt dat je juist beter kunt aansturen op uitstel van de levering tot na de jaarwisseling. Dit loont vooral de moeite als er veel overwaarde en/of eigen geld in het huis zit. Het geld dat je overhoudt na verkoop van je huidige woning hoort bij het vermogen in box 3. Door pas na de jaarwisseling naar de notaris te gaan, betaal je hierover geen vermogensheffing.

Schenkingen aan een goed doel

Benut de regels ook voor kleine giften

Heel veel mensen maken bijvoorbeeld €10 per maand over aan een goed doel. Als dat ook voor jou geldt én je verwacht dat de komende vijf jaar te blijven doen (aan hetzelfde doel), raden we je aan de giften voor de komende vijf jaar nu eens vast te leggen in een 'overeenkomst periodieke giften' tussen jou en het goede doel. Dit is een gratis invulformulier van de Belastingdienst. Daarna mag je de komende 5 jaar in totaal €600 aftrekken van je belastbare inkomen. Dat levert je een netto belastingvoordeel op van maximaal €275. En je goede doel wordt er geen cent slechter van.

Heel veel mensen blijken niet te weten dat deze regeling bestaat. Anderen denken dat de regeling bedoeld is voor heel grote schenkingen of dat er een notaris aan te pas moet komen. Maar dat laatste is al jaren niet meer het geval.

Hoog inkomen? Begin voor de jaarwisseling

Wie een belastbaar inkomen heeft (in box 1) boven de €68.500, en overweegt een periodieke gift te doen, kan hier het best nog dit jaar mee starten. Hetzelfde geldt als je zelf niet zo’n hoog inkomen hebt, maar je partner wel. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien, daalt de giftenaftrek de komende jaren heel sterk voor mensen met een hoog inkomen.

Giftenaftrek bij inkomen vanaf €68.500

JaarCulturele instelling ANBI'sAndere ANBI's
201864,90%51,95%
201964,70%51,75%
202057,50%46%
202153,80%43%
202250%40%
202346,30%37,05%

Let op: bij het aangaan van een periodieke schenking krijg je te maken met administratieve handelingen. Daar is ook medewerking van het goede doel bij nodig. Wacht daarom niet tot de laatste week van het jaar met het regelen van de gift.

Hoge belastingkortingen in de wacht slepen

Er is één situatie waarin je er goed aan doet van tevoren te berekenen hoe hoog je inkomen in 2018 uitvalt, omdat één euro meer of minder inkomen in die situaties ruim €1000 belastingvoordeel scheelt.

Ben je AOW'er met inkomen van €35.000 tot 40.000?

Dan is het goed om te weten dat het in 2018 veel gunstiger is om een verzamelinkomen te hebben ónder de €36.346 dan erboven. Wie de AOW-leeftijd bereikt en een inkomen tot €36.346 heeft, krijgt de maximale ouderenkorting van €1418. Bij een inkomen van slechts €1 meer is de ouderenkorting ineens nog maar €72. Dat betekent dat €1 extra inkomen je in 2018 ruim €1300 netto kan kosten.

We snappen dat de meeste mensen niet gedurende het jaar bijhouden hoe hoog het belastbaar inkomen gaat uitkomen. Maar als je een inkomen verwacht tussen de €35.000 en €40.000, is het toch wel de moeite waard zo goed mogelijk in te schatten hoe hoog het inkomen dit jaar gaat uitvallen.

Als je een berekening maakt waaruit blijkt dat je bijvoorbeeld afstevent op een inkomen van €37.000, kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat je alsnog de hoge ouderenkorting binnenhaalt. Je kunt zo mogelijk bijvoorbeeld €1000 (extra) inleggen voor de oude dag via een lijfrente om je verzamelinkomen iets te verlagen. Of een aftrekbare gift van €1200 doen.

Goed om te weten: deze eindejaarstip geldt dit jaar voor het laatst. Volgend jaar kent de ouderenkorting geen abrupte sprong meer (van €72 naar €1418). In 2019 neemt de ouderenkorting namelijk heel geleidelijk af bij een inkomen vanaf €36.800. Bij iedere €100 extra inkomen, lever je dan €15 ouderenkorting in.

Inspelen op nieuwe belastingregels 2019

De komende jaren gaan de belastingregels voor particulieren heviger op de schop dan in de voorgaande jaren: sommige regels worden gunstiger, andere minder gunstig. Met onze tips kun je slim inspelen op de belastingregels van 2019.

Lees ook:

Nieuw & interessant