icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Samen energie inkopen levert voordeel op|

Doe mee met ons Energiecollectief!

Energiecollectief icon

Duurzaam wonen

Is je woning slecht geïsoleerd? Of je verwarmingssysteem verouderd? Met relatief kleine investeringen bespaar je al veel energie en kun je duurzaam wonen.
Artikel duurzaam wonen

Isoleren woning

Het is een goed idee om bij het na-isoleren van een oudere woning te beginnen met die maatregelen die weinig kosten en veel besparing opleveren. Daarna kun je verder gaan met de wat duurdere maatregelen. Deze maatregelen leveren per investering minder besparing op, maar verdienen zich op langere termijn terug.

Kieren en tochtgaten

Het dichten van kieren en tochtgaten is altijd de eerste stap. Het kost weinig, je kunt het zelf doen en het loont direct. Ook voor het comfort. Vaak kan de verwarming meteen wat lager, omdat koude luchtstromen verdwijnen. Houd wel altijd de volgende hoofdregel in de gaten: isoleren gaat samen met ventileren. Zonder luchtverversing wordt de lucht binnen ongezond. Milieu Centraal heeft veel tips over de verschillende methoden van ventileren.

Spouwmuur- en dakisolatie

Na het dichten van ongewenste kieren komen de grotere maatregelen in beeld. Over het algemeen lonen spouwmuurisolatie (als je een spouwmuur hebt) en isolatie van het dak het meest. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. Maar het hangt erg van de specifieke situatie af welke maatregelen het beste zijn. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost ongeveer €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen. De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats. Op de website Vindinstallateurduurzameenergie.nl vind je een goede energieadviseur voor een maatwerkadvies. Selecteer daarvoor 'maatwerkadvies' onder Energie-advies' en kies dan een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. 

Energielabel

Een verhuurder of verkoper van een huis ouder dan 10 jaar is sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht het energielabel voor de woning te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Een potentiële koper kan aan het label zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig een huis is. Volgens de overheid hebben alle huiseigenaren inmiddels een voorlopig energielabel per post ontvangen. Helaas zien we dat dit niet bij iedereen het geval is. Bij verkoop van een woning is een definitief energielabel verplicht. Op energielabel.nl staat hoe je dit definitieve label aanvraagt.

Verwarming

Een goed geïsoleerd en geventileerd huis is comfortabel en makkelijk warm te houden. Daarbij valt vaak nog flink te besparen op de verwarming zelf. Een kleine besparing levert je al heel wat euro's op per jaar. Lees dus onze bespaartips.

Zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

Dubbel glas

Goed dubbel glas levert meer voordelen op dan alleen energiebesparing. Het comfort in huis neemt flink toe als het buiten koud is, omdat de temperatuur gelijkmatiger is en daardoor minder tocht ontstaat. Hoe beter het glas isoleert, des te sneller de investering wordt terugverdiend. Op de website van Milieu Centraal staat veel informatie over de mogelijkheden, kosten en besparingen.Nieuw & interessant

 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
   4 reacties
 • Artikel eerlijke voeding
  5 jul.

  Biologische voeding in kaart

  Betere smaak, meer aandacht voor dier en milieu, gezonder: allemaal redenen om voor biologische te kiezen. Maar biologisch is ook duurder. Is het dat waard? En waar koop je het voordeligst biologisch?
   3 reacties
 • Artikel duurzaam boodschappen doen
  12 sep.

  Duurzaam boodschappen doen

  Milieubewust boodschappen doen is beter voor het milieu. Wij geven je een aantal tips zodat jij ook milieubewust boodschappen doet.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.