icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis
Koopadvies

Fietsstoeltjes kopen: waar let je op?

Fietsstoeltjes zijn er voor zowel voorop als achterop de fiets. Kinderen tot 3 jaar zitten meestal voorop. En als ze wat ouder worden verplaatsen ze naar een fietsstoeltjes achterop. Maar waar moet je op letten als je een fietsstoeltje aanschaft? Wij geven je een aantal tips.

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Fietsen met je baby

Kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten mogen niet in een fietsstoeltje. Wil je toch gaan fietsen met je baby? Zet hem dan in een autostoeltje in een bakfiets. Neem nooit een baby in een draagzak mee op de fiets. Dit is erg gevaarlijk aangezien de draagzak geen enkele bescherming biedt als je bijvoorbeeld valt.

Lees meer over veilig fietsen met je baby.

2
Fietsstoeltjes voorop: kinderen van 6-9 maanden tot 3 jaar

Zodra je kind zelfstandig kan zitten kan hij of zij in een fietsstoeltje. Bij de meeste kinderen is dat tussen de 6 en 9 maanden. Het fietsstoeltjes monteer je aan de stuurpen en is geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Maak ritjes met kinderen tot 1 jaar niet te lang en vermijd hobbels en drempels. Fietsen met een baby die nog niet kan zitten? Dat moet je dus anders oplossen.

Uitproberen

Met een fietsstoeltje voorop hou je minder ruimte over om op te stappen. Ook raken je knieën bij het fietsen al snel het stoeltje. Daarnaast gaat het sturen wat lastiger. De norm geeft aan dat je minstens 45 graden moet kunnen uitdraaien met je stuur. Probeer in de winkel uit of je hiervoor genoeg ruimte hebt.

Mamafiets

Je kunt ook kiezen voor een mamafiets. Deze fietsen hebben een extra breed stuur zodat je meer ruimte hebt. Mamafietsen hebben vaak als extra voorziening een slot waarmee je het voorwiel vast kunt zetten.

Mountainbike of racefiets?

Heb je een mountainbike, racefiets of een fiets met Ahead stuurpen? Je kunt dan niet alle fietsstoeltjes monteren. Check daarom de montagemogelijkheden extra goed.

Accessoires

Koop je een zitje voorop? Schaf dan voor extra comfort een windscherm aan. In Nederland kan een regenhoes ook geen kwaad. Sommige merken verkopen nog extra kussensets. Zo wordt het zitje comfortabeler en kan je kind slapen.

Vergelijk alle fietsstoeltjes voor voorop de fiets.

 

Koopadvies_channel1_NW

3
Fietsstoeltje achterop: kinderen van 3 tot 6 jaar

Een kind achterop is voor de ouders vaak wat makkelijker. Fietsen en opstappen gaat eenvoudiger en je krijgt je kind ook makkelijker in het fietsstoeltje. Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 tot 22 kilo. Hoe zwaar je kind precies mag zijn is afhankelijk van de klasse van het fietsstoeltje:

  • Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo
  • Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo

Goedgekeurde stoeltje zijn geschikt bevonden voor bagagedragers die maximaal 25 kilo kunnen dragen. Is je kind zwaarder dan 22 kilo dan wordt het tijd voor het kind om zelf te gaan fietsen. Er zijn nog wel fietstoeltjes te koop voor kinderen die zwaarder zijn (zelfs tot 35 kilo), maar de op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.

Ga naar onze vergelijker en vergelijk de fietsstoeltjes.

Koopadvies_channel2

4
Bevestiging aan de zadelbuis of de bagagedrager?

Er zijn 2 verschillende bevestigingsmethoden voor een fietsstoeltje achterop: aan de zadelbuis of de bagagedrager.

Zadelbuis

Een fietsstoeltje voor aan de zadelbuis is ook geschikt voor fietsen zonder bagagedrager. De fabrikant levert een adapter en bevestigingsset bij het fietsstoeltje. Hiermee bevestig je het stoeltje aan je fiets. Overweeg een tweede adapter op een andere fiets te zetten. Zo kun je het stoeltje ook op een andere fiets gebruiken. Vergelijk de zitjes met zadelbuis bevestiging.

Bagagedrager

Sommige fietsstoeltje zijn alleen geschikt voor fietsen met een bagagedrager. Je monteert op de bagagedrager een soort koppelstuk waar je het zitje in klikt. Het fietsstoeltje moet volgens de norm ook een extra framebevestiging krijgen aan een ander deel van de fiets. Daarvoor is een band meegeleverd die je om de zadelbuis vastmaakt.

Vergelijk de fietsstoeltje met bagagedrager bevestiging.

5
Veilig fietsstoeltje: waar let je op?

Fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese norm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of gedrukt in het plastic, terug op het stoeltje. Heeft het fietsstoeltje geen norm? Kies dan voor een ander stoeltje.

Verder is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Zit er een veilige gordel op het stoeltje? Je kind moet tenminste bij de schouders en het kruis vastzitten.
  • Zijn de riemen minstens 20 mm breed?
  • Kan je kind de gordel niet openen? Als je 2 verschillende handelingen moet doen, bijvoorbeeld iets indrukken en dan trekken, is het goed.
  • Kan je kind nergens bekneld raken?
  • Zijn de voeten beschermd?
  • Biedt de rugleuning ook voldoende bescherming aan de zijkant?
  • Heeft een stoeltje voor achterop eigen reflectoren, of reflecterende stickers?

Lees meer over de veiligheid van fietsstoeltjes of bekijk welk stoeltje als beste uit de test komt.

6
Meer dan 2 kinderen op de fiets

7
Fietsstoelen test 2016

Fietsstoelen test 2016

In januari 2016 publiceerden we onze laatste test naar fietsstoeltjes. We onderzochten veiligheid, het installatiegemak en de constructie en deden een paneltest. Een aantal van deze geteste fietsstoeltjes voor voor- en achterop de fiets zijn nog verkrijgbaar. Wat waren onze bevindingen?

Bekijk onze conclusies van 2016.

Test fietsstoeltjes

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaringen

Is een baby achterop in een fietsstoeltje wel zo veilig? Welke accessoires zijn handig? Vraag het de Community of deel zelf je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...