icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weinig informatie over afgebakken broodjes

Supermarkten geven nauwelijks voedingsinformatie over hun afgebakken broodjes in het schap. Je weet daardoor bijvoorbeeld niet of je wit-, bruin- of volkorenbrood koopt. Zonder die informatie kan je geen gezonde keus maken.
Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 27 september 2022

Verse afbakbroodjes in de supermarkt

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 'Verse supermarktbroodjes' uit de Consumentengids van oktober 2022.

Vers afgebakken broodjes

In supermarkten vind je tegenwoordig veel vers afgebakken broodjes in het schap. Denk aan pistolets, rustieke bollen en triangels. Omdat je ze vers in een zak stopt, zit daar geen etiketinformatie op.

Andere regels

Op het etiket van voorverpakte producten moet informatie staan over bijvoorbeeld de ingrediënten en voedingswaarde. Maar dat hoeft niet voor verse producten die je zelf verpakt. Toch zou het nuttig zijn als supermarkten die informatie gewoon kunnen geven.

Het is wel verplicht om bij het schap te vermelden of de afgebakken broodjes wit, bruin of volkoren zijn. Namen zoals desem, spelt, rustiek, bourgondisch, luxe en volgranen zeggen daar niets over.

Geverfde broodjes

Witbrood wordt vaak donker gekleurd met bijvoorbeeld mout. Door die kleur denk je misschien dat het gezond is. Maar dat zegt dus niets. Alleen met de termen wit, bruin en volkoren weet je echt waar je aan toe bent.

Lees meer in de Consumentengids

Wij onderzochten in verschillende supermarkten welke informatie beschikbaar is bij vers afgebakken broodjes.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • groente-snijden-keuken

  8 vragen over antioxidanten

  Antioxidanten zijn gezond. Ze beschermen je lichaam en onze voeding. Wat doen ze precies en waar zitten ze in?
 • Openingsbeelden-Healthwashing

  Claims op ongezonde producten

  Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in.
 • diverse-eiwitten

  Extra eiwit, extra gezond?

  Eiwitrijk eten lijkt een trend te zijn. Zo heb je eiwitrijke koekjes, mueslirepen en ontbijtgranen. Maar waar is eiwit eigenlijk goed voor? En heb je al die extra eiwitten wel nodig?    
 • E-nummers Snoepgoed

  Verborgen E-nummers

  E-nummers herkennen op verpakkingen van voedingsmiddelen is niet altijd even makkelijk. Fabrikanten proberen ze zo veel mogelijk van het etiket te poetsen.