icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis
Koopadvies

Printer kopen: waar let je op?

Een printer kopen betekent keuzes maken: tussen een zwart-wit- en kleurenprinter en tussen een mono- en multifunctionele printer (die ook kan scannen en kopiëren, soms zelfs faxen). Onze kooptips helpen om een goede keuze te maken. Bovendien hebben we printers getest op hun kwaliteit, snelheid en gemak. Printers die veel en/of dure cartridges verbruiken, worden afgestraft.

Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Kies je printerfuncties

 • Kies je printerfuncties Zwart Wit

  Zwart-wit

  Wie alleen zwart-witafdrukken wilt maken, kan kiezen uit zo’n beetje alle printers. Schuif in dat geval kleurenprinters niet direct aan de kant, want ook kleurenprinters kunnen zwart-witpagina’s afdrukken en doen dat misschien wel beter en goedkoper.

 • Kies je printerfuncties Kleur

  Kleur

  In kleur printen kan met mono- en multifunctionele printers. Ook als de scan- en kopieerfunctie nooit gebruikt wordt, kan het zijn dat een multifunctionele printer toch betere en goedkopere afdrukken maakt.

 • Kies je printerfuncties Scannen en kopieren

  Scannen en kopiëren

  Om te scannen en kopiëren, heb je een multifunctionele printer nodig. Sommige daarvan printen alleen in zwart-wit. Dat zijn voornamelijk laserprinters.

2
Focus op het soort afdrukken

Het type afdrukken bepaalt welke printer het beste aansluit op je behoeften.

 • Print je vooral brieven, dan zijn zwart-wit- of kleurenlaserprinters meestal de beste keus.
 • Print je vooral spreadsheets, dan geven kleurenprinters het beste resultaat.
 • Print je vooral drukwerk, dan ben je in de regel het best af met een kleureninkjetprinter.
 • Print je vooral foto’s, dan is een kleureninkjetprinter de aangewezen keus. Laserprinters krijgen hiervoor meestal een onvoldoende.

Kleurenlaserprinters zijn mogelijk minder privacyvriendelijk, omdat ze een onzichtbaar watermerk op het papier kunnen zetten. Zo'n watermerk maakt iedere afdruk forensisch te herleiden tot het serienummer van de printer waar hij uitkwam. De Electronic Frontier Foundation zegt dat waarschijnlijk alle moderne kleurenlaserprinters zo'n watermerk afdrukken.

printers koopadvies

3
Controleer netwerkmogelijkheden

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Wifi

  Wifi

  Via wifi kun je een printer draadloos verbinden met het thuisnetwerk. Hierdoor kan de printer op elke plek in het huis staan en niet alleen daar waar je een internetkabel of een bekabelde verbinding naar de computer hebt.

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Apple

  Apple AirPrint

  Met AirPrint is het mogelijk om op een wifi-netwerk direct te printen vanaf een Apple iPhone, iPod touch, iPad en Mac. Hiervoor hoef je geen besturingsbestanden te installeren.

  Zo werkt afdrukken met Apple AirPrint.

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Google

  Google Cloudprinter

  Met Google Cloudprinter kun je via het internet printen vanaf smartphones, tablets en computers. Het werkt vanuit Android, Google-apps, de Chromebrowser en een aantal andere applicaties. De printer wordt gekoppeld aan je Google-account, maar je kunt deze ook delen met accounts van bijvoorbeeld je gezinsleden.

  Zo werkt afdrukken met Google Cloudprinter.

4
Neem extra handigheidjes

 • Dubbelzijdig afdrukken

  Duurdere printers zijn uitgebreid met handige functies, zoals automatisch dubbelzijdig afdrukken, automatische documentdoorvoer en een scherm.

  Om dubbelzijdig af te drukken, moet je bij sommige printers zelf het papier omkeren, terwijl andere printers dat automatisch voor je doen. 

 • Automatische documentdoorvoer

  Scannen en kopiëren op een glasplaat kent iedereen wel: document op de juiste plek leggen, klep sluiten en op de knop drukken. Dat blijft de handigste werkwijze bij verkreukelde bonnetjes en dikke vellen karton.

  Bij meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer handiger. Daarbij leg je één of meerdere documenten neer, waarna ze door het apparaat één voor één worden doorgevoerd. Ideaal bij het scannen en kopiëren van meerdere documenten.

  Sommige scannen dubbelzijdig: documenten omdraaien en de paginavolgorde sorteren is dan ook niet meer nodig.

 • Scherm

  Een scherm op de printer biedt allerlei bedieningsmogelijkheden en informatie, waarvoor anders knoppen of een aangesloten computer nodig zijn. Afhankelijk van de printer kun je op het scherm bijvoorbeeld de installatieprocedure doorlopen en instellingen aanpassen. Ook kan het scherm foutmeldingen, de resterende inkt en printvoortgang tonen.

  Het meest geavanceerd is een aanraakscherm. Daarmee is het vaak mogelijk om taken vanaf de printer te starten, zoals scannen en opslaan van documenten bij online opslagdiensten als Dropbox, OneDrive en Evernote.

5
Kies een zuinige printer

Verkijk je niet op de aanschafprijs van een printer. De inkt of toner die er in de jaren doorheen gaat, kost vaak nog meer. Let dus goed op het verbruik.

Uit onze test blijkt hoeveel inkt een printer verbruikt en wat de kosten daarvan zijn. Beide lopen sterk uiteen.

Inkjetprinters gebruiken daarnaast ook inkt voor automatische reinigingscycli, om verstopte spuitmonden te voorkomen. Alle inkjetprinters hebben zo’n schoonmaakcyclus, maar de hoogte van het inktverbruik verschilt nogal. Sommige printers verbruiken zelfs meer inkt voor het reinigen dan voor het printen.

Inkjetprinters van Brother en Epson doen het doorgaans beter dan Canon- en HP-printers met losse cartridges.

De printers met een gecombineerde kleurencartridge hebben een bescheiden extra inktverbruik, maar als een kleur op is, heb je niets meer aan de inktvoorraad van de andere kleuren.

Bekijk per printer de inktkosten en het inktverbruik.

Koopadvies_channel3

6
Inkt kopen

 • Origineel

  Originele cartridges, gemaakt door de printerfabrikant, kun je het goedkoopste online kopen bij webwinkels gespecialiseerd in inkt. Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de winkel. Verkopers 123inkt, Sneltoner en PrintAbout zijn voor originele cartridges het goedkoopst en hebben een groot assortiment. Dat blijkt uit onze prijspeiling van februari 2017.

 • Niet origineel

  Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 57% ten opzichte van originele inktcartridges. Er zijn ook steeds meer alternatieve toners voor laserprinters te koop.

  We vergeleken originele en niet originele cartridges voor een Brother-, Canon-, Epson- en HP-printer. De inktcartridges van de printerfabrikant kwamen als beste uit deze test inktcartridges, maar voor iedere printer waren er acceptabele alternatieven. Er is niet 1 alternatief merk als beste aan te wijzen; bij de ene printer valt het ene huismerk positief op, bij de andere printer het andere.

  Niet originele cartridges leveren soms problemen op, zo ervoeren Epson-gebruikers in onze community en HP-klanten waarbij de cartridges geweigerd werden na een update.

 • Cartridges navullen

  Het is ook mogelijk om cartridges opnieuw te vullen met een navulpakket, met een inktspuit en een naald. Maar zelf vullen is best een gedoe, en wat geknoei.

  Je kunt cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Die vind je door heel Nederland. Uit onderzoek blijkt dat consumenten heel tevreden zijn over de prijs en de kwaliteit van navulwinkels.

  Printers met navulbare inkttanks zijn een heel bijzondere vorm van navullen. Lees onze eerste indruk van de Epson EcoTank en bekijk ook eens de vergelijkbare Canon PIXMA G-serie.

  Lees verder over cartridges navullen.

Community

Stel je vraag

Moet ik een inkjet- of laserprinter kopen? En is het nodig om voor een printer met wifi te kiezen? Vraag het aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.


klaas Printer die werkt op wifi 9 augustus 2017

H.H. Lengkeek mededelingen bij opstarten 16 juli 2017