icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Wat is een deposito?

Met een spaardeposito of termijndeposito zet je een bepaald bedrag 'vast' bij een bank voor een vóóraf afgesproken rente en periode.
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

depositogarantiestelsel spaarekeningen

Hoe werkt een deposito?

Met een spaardeposito of termijndeposito zet je een bepaald bedrag 'vast' bij een bank voor een vóóraf afgesproken rente en periode. Doorgaans krijg je bij een spaardeposito meer rente dan op een spaarrekening.

Er zijn lange termijn spaardeposito's met een looptijd van 1 tot en met 10 jaar en korte termijn spaardeposito's waarvan de looptijd korter is dan een jaar. De rente staat vast. Je bent dus verzekerd van een bepaalde renteopbrengst.

Looptijd spaardeposito

Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je niet over je geld beschikken. Bij een aantal banken is tussentijdse opname van je geld dan ook niet mogelijk en bij andere moet je een boete betalen bij tussentijdse opname. Veel banken maken wel uitzonderingen op deze regel als je het geld nodig hebt voor de aankoop van een huis, als je gaat samenwonen of trouwen, of als de rekeninghouder komt te overlijden.

Minimuminleg

Veel banken hanteren een minimuminleg om een spaardeposito te kunnen openen. Doorgaans ligt dat tussen de €250 en €1000. Bij Garantibank moet je echter minimaal €2000 inleggen, bij Credit Europe Bank €2500, bij de Amsterdam Trade Bank (ATB Deposito) en Yapi Kredi Bank €5000 en bij de Rabobank (Rabo Deposito) zelfs €10.000.

Géén minimale inleg is er bij Centraal Beheer Achmea, Aegon, Anadolubank, NIBC Direct, Rabo DoelSparen en het ATB Internet Deposito.

Automatische verlenging

Doorgaans valt het tegoed na de looptijd vrij op je tegenrekening. Maar let op: bij de Credit Europe Bank en Yapi Kredi Bank wordt het deposito automatisch verlengd tegen de dan geldende voorwaarden, tenzij je zelf tijdig aangeeft dat het geld naar je tegenrekening moet worden overgemaakt.

Klik op spaarrente vergelijken om te zien hoeveel de diverse deposito's kunnen opleveren.

Test spaarrekeningen