icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Test vleesvervangers

Test | Minder vlees eten is goed voor mens en milieu. Maar waar vervang je dat stukje vlees dan mee? Onder de vegaburgers heeft de sojaburger de beste voedingswaarde, blijkt uit onze test van 36 vegaburgers. Het verschil in smaak tussen vlees en vleesvervangers in het algemeen blijkt moeilijk te onderscheiden.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  17 oktober 2017


Vleesvervangers onder de loep 

We onderzochten 36 verschillende vegetarische burgers uit diverse supermarkten die gemaakt zijn op basis van:soja-producten

 • Soja
 • Peulvruchten
 • Groenten

We beoordeelden deze burgers op voedingswaarde. Daarnaast onderzochten we de duurzaamheid en de smaak van vleesvervangers in het algemeen.

Hoe gezond zijn vleesvervangers?

Te veel vlees eten is niet gezond. Zo wordt de consumptie van rood vlees (varken, rund en lam) en bewerkt vlees (vleeswaren, worst) in verband gebracht met beroertes, diabetes en kanker. Maar er zitten natuurlijk ook een hoop goede stoffen in vlees zoals eiwitten, ijzer en vitamines

We onderzochten of vegetarische burgers voldoende voedingstoffen bevatten om als volwaardige vleesvervanger te dienen. Vegetarische burgers op basis van soja scoorden het best.

Lees meer over hoe gezond vleesvervangers zijn.

Welke vegaburger is de beste vleesvervanger?

Om te bepalen welke vegetarische burger de meest volwaardige vleesvervanger is, keken we naar het eiwitgehalte en de hoeveelheid vitamine B12, ijzer en zout. Sojaburgers scoorden het best op deze punten. Op nummer 1 staat de verse plantaardige burger van de Albert Heijn. De vegetarische hamburger van Garden Gourmet kwam als tweede uit de bus, gevolgd door de Goodbite burger van de Jumbo.

1: Albert Heijn vers plantaardige burgers (€2,60)

 • Eiwitbronnen: soja, tarwe.

ah-burger-vegatarisch

2:  Goodbite plantaardige bonenburger (€2,05)

 • Eiwitbronnen: bruine bonen, tarwe, tuinbonen, aardappel.

goodbyte-bonenburger-vegatarisch

3: Garden Gourmet vegetarische hamburger (€1,90)

 • Eiwitbronnen: soja, tarwe

gardenGourmet-hamburger-vegatarisch

Groenteburgers

De groenteburgers uit de test scoorden minder goed. Niet omdat ze niet gezond zijn, maar omdat ze vaak niet geschikt zijn als volwaardige vleesvervanger. Zo bevatten ze vrij weinig eiwit en ijzer. Prima voor als je meer groente wilt eten, maar qua voedingswaarde heeft het niet veel met vlees te maken. Op zich geen probleem als je vlees hier af en toe mee vervangt, want onze voeding bevat vaak genoeg eiwit.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek 'Hoe gezond zijn vegetarische burgers?' (pdf)

Vlees en vleesvervanger: proef je het verschil?

Fabrikanten van vleesvervangers doen hun best om de structuur en smaak van vlees na te bootsen. Uit ons smaakonderzoek blijkt dat dit ook aardig lukt. We lieten consumenten verschillende maaltijden proeven - steeds een variant mét en een variant zónder vlees.

Nasipasta-gehakt

Zo schotelden we nasi voor met vegetarische kipstukjes en nasi met stukjes kipfilet. Bijna 1 op de 3 proevers in het panel vond de vegetarische nasi lekkerder dan de vleesvariant.

Pasta met gehaktvleesvervanger

Naast de nasi lieten we ook pasta met vegetarisch gehakt en pasta met rundergehakt proeven. 64% van de proevers wist het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. De rest van de proevers bestempelde het vlees onterecht als vleesvervanger.

Broodje hamburger

De derde maaltijdvariant in de test was een broodje hamburger, waarbij de proevers zowel een vegetarische burger als een vleesburger kregen voorgeschoteld. Hier bleek 72% van de proevers de vegetarische burger van de vleesvariant te kunnen onderscheiden. 80% beoordeelde de vleeshamburger als lekkerder dan de vegaversie.

Smaak moeilijk te onderscheiden 

Het bleek best moeilijk om het vlees van de vleesvervanger te onderscheiden. Toch werden de maaltijden met vlees over het algemeen iets lekkerder gevonden. Lees meer over deze smaaktest in het rapport 'Onderzoek alternatieven voor vlees' (pdf).

Wil jij ook graag dat een vleesvervanger naar vlees smaakt? Of vind je juist dat een vleesvervanger helemaal niet op vlees hoeft te lijken? Discussieer mee over dit vraagstuk in de Community-topic vleesvervangers.

Duurzaamheid

Naast diervriendelijker zijn vleesvervangers tot 5 keer minder milieubelastend dan vlees. Dit is per type vleesvervanger verschillend. Op de pagina over duurzaam consumeren lees je meer over de verschillen.

Verschillende soorten vleesvervangers

De meeste vleesvervangers zijn gemaakt op basis van soja, peulvruchten of groenten. Maar ook insecten en wieren zijn geschikt om vlees te vervangen. Lees meer over deze nieuwe eiwitbronnen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • vegaburgers-test
  Nieuws  |  25 okt.

  Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

  Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.
 • diverse-chips
  Test  |  19 okt.

  Sunbreaks Wavy Grains een gezond alternatief voor chips?

  Nieuw in chipsland: Sunbreaks Wavy Grains. Deze meergranenchips bevatten meer vezels en 33% minder vet en zouden daarmee minder ongezond zijn. Wij testten ze.
 • vleesvervanger-lopende-band
  Test  |  17 okt.

  Test vleesvervangers

  Minder vlees eten is goed voor mens en milieu. Maar waar vervang je dat stukje vlees dan mee? We testten vegaburgers op voedingswaarde en deden een algemene smaaktest van vleesvervangers.
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.