icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Wasmiddelen

In de supermarkt liggen allerlei wasmiddelen. Poeders, vloeibare middelen, tabletten voor witte, bonte of fijne was. Dan zijn er ook nog wasballen, wasnoten en wasdoekjes. Welk wasmiddel is waarvoor geschikt?
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gebruikstips_wasmiddelen

Witwasmiddelen

Witwasmiddelen gebruik je voor witte en eventueel kleurechte was. Van kleurechte was geven de kleuren niet af. In waspoeder en vloeibare middelen zitten optische witmiddelen die zorgen dat wasgoed witter lijkt in daglicht.

In poeders zit daarnaast ook zuurstofbleekmiddel. Dit werkt goed tegen lastige kleurstofhoudende vlekken zoals koffie, thee en vruchtensap. Het voorkomt ook vergeling van wasgoed en doodt bacteriën. Gebruik het in combinatie met een programma op 60°C of hoger.

Gebruik je een witwasmiddel voor gekleurde was dan vervagen de kleuren op den duur. Zeker met waspoeder. Lichte kleuren en synthetische stoffen zijn hier minder gevoelig voor dan donkere kleuren en katoen.

In de Consumentengids van februari 2014 (pdf, alleen voor leden) én van juli/augustus 2014 staan de testresultaten van onze laatste test van witwasmiddelen.

Bontwasmiddelen

Bontwasmiddelen zijn geschikt voor gekleurde was en bevatten kleurbeschermers. Hier zitten geen zuurstofbleekmiddelen en optische witmiddelen in. In 2016 hebben we deze wasmiddelen weer getest. Net als in 2015 bleken de huismerken niet onder te doen voor A-merken. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper.

De 21 geteste bontwasmiddelen scoorden allemaal minimaal een voldoende voor vuil- en vlekverwijdering. Verder constateerden we dat bij alle wasmiddelen de kleuren goed behouden blijven. Bij kleuroverdracht ligt dit anders. De meeste middelen dragen kleuren over op lichter textiel in dezelfde was. Dat is een slechte zaak voor een bontwasmiddel. Op een uitzondering na scoren de middelen ook goed op vergrauwing.

In de Consumentengids van januari 2016 staan de resultaten (pdf) van onze nieuwste test van bontwasmiddelen.

Grote verpakkingen: let op!

Formil en Ariel

In de bontwasmiddelentest (pdf, alleen voor leden)  uit januari 2016 waren Ariel poeder Kleur&stijl en Formil poeder Ultra plus color de Beste uit de Test en Beste Koop. Wij testten deze waspoeders in verpakkingen van 1,1 en 2 kg. Maar deze middelen staan ook in grotere verpakkingen in de supermarkt. Ze heten dan iets anders: Ariel Color (in een goot pak van 2,3 kg,) en Formil color (in een groot pak van 4,2 kg). Ze lijken hetzelfde als de kleine verpakkingen. Om te kijken of ze dan ook even goed wassen hebben we de wasmiddelen in december 2016 getest op vlekverwijdering. Dit deden we ook nog bij Color reus en Dash.

De resultaten zijn onthullend! Formil Color uit het grote pak wast 21% minder goed schoon dan Formil Ultra plus color uit de kleinere verpakking met de Beste Koop. Ariel Color uit het grote pak wast maar liefst 28% minder goed schoon dan Ariel Kleur&Stijl uit de kleinere verpakking met Beste uit de Test. Beide middelen uit de grote verpakkingen zouden deze predicaten zeker niet gekregen hebben, ze belanden nu in de middenmoot. Bij Color reus en Dash is er geen significant verschil tussen normaal- en grootverpakking. Deze middelen scoorden gemiddeld in onze test (pdf, alleen voor leden)

Let op! Koop je dus een wasmiddel in een grote verpakking (ze zijn soms in de aanbieding), laat je dan niet leiden door de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop die horen bij de kleinere verpakkingen die er sprekend op lijken. Dat middel in een groter pak wast ongeveer een kwart minder schoon.

Fijnwas- en wolwasmiddelen

Sommige fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en fijne was. En andere middelen zijn alleen geschikt voor een specifiek soort fijne was, zoals wolwas en zwarte was.

Een fijnwasmiddel is milder voor de was dan een wit- of bontwasmiddel. Er zit bijvoorbeeld geen bleekmiddel in. Niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde. Kijk daarvoor op de verpakking.

Wolwasmiddelen produceren meer schuim om de wrijving tussen kledingstukken te beperken. Wolwasmiddelen zijn pH-neutraal en bevatten geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels zoals wol en zijde aantasten.

Onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie wees uit dat wolwasmiddelen door het ontbreken van deze ingrediënten niet minder belastend zijn voor het milieu.

De Belgische collega's concludeerden ook dat wol in de wasmachine wassen vaak beter is dan met de hand. Alleen voor moeilijke vlekken is een handwas beter. Handel dan wel snel zodat het vuil niet diep in de wol kan trekken.

Wasballen, wasnoten en wasdoekjes

Wasballen zijn kunstofballen waarin meestal een soort mineraal bolletjes zitten. Die bolletjes moeten na verloop van tijd vervangen worden. De claim is dat de bolletjes het water zachter maken waardoor vlekken makkelijker uit te wassen zijn. In 2010 bekeken wij de Ecowasbal en in 2013 de Eco egg.

Andere organisaties deden vergelijkbare testen en zij komen ook tot de conclusie dat wasballen niet effectiever zijn dan water. Wil je dus niet met gewone wasmiddelen wassen, bespaar jezelf dan de prijs van de wasballen en was alleen met water.

Wasnoten komen van een boom. De schil van de noot bevat saponin, een natuurlijke stof die de oppervlaktespanning van water verlaagt. Hierdoor kan water beter de stof binnendringen. Zo zou vuil beter verwijderd worden. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed. Helaas is het resultaat hier ook niet beter dan alleen wassen met water. Wasnoten zijn te koop via internet en in sommige natuurwinkels.

Onderzoek van de Duitse Consumentenbond wees uit dat de vlekverwijdering van wasnoten matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. Je moet ook een aparte ontharder gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Het is niet beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel en je bent relatief duur uit. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat de noten niet veel beter wassen dan alleen water.

Naast noten en ballen zijn er ook nog doekjes voor in de wasmachine. Wasdoekjes zijn voorzien van wasmiddel. Eén doekje zou genoeg zijn voor een hele was. Zo'n doekje kan ook gebruikt worden als vlekverwijderaar door ermee over de vlek te wrijven, of als toevoeging aan een gewoon wasmiddel. Het vervangt wasverzachter. De wasdoekjes blijken echter niet extreem voordelig of heel goed te wassen. Dit is onze eerste indruk van de wasdoekjes van Laundry sheets.