icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toch in aanmerking voor autoverzekering met negatieve schadevrije jaren

Nieuws|Bij de meeste autoverzekeraars kun je geen nieuwe polis afsluiten met negatieve schadevrije jaren. Gelukkig zijn er uitzonderingen.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 augustus 2017

premiestijgingen

Ben je een beginnend bestuurder en rijd je schade, dan heb je al snel te maken met zogenoemde negatieve schadevrije jaren. Je betaalt dan een hogere premie én kunt vaak niet overstappen naar een andere autoverzekeraar. Gelukkig zijn er uitzonderingen: bij zeker 8 verzekeraars kun je wel terecht.

Avéro Achmea, Centraal Beheer en Interpolis accepteren zelfs 5 negatieve schadevrije jaren. ABN Amro en FBTO doen dit ook, maar je kunt de autoverzekering dan niet online afsluiten. Allianz (Autoverzekering), Allsecur en myJINI accepteren autorijders die één jaar in de min staan.

Het accepteren van een automobilist met negatieve schadevrije jaren blijft maatwerk. ANWB, Delta Lloyd, Generali, Ohra en ZLM accepteren iemand dan ook alleen ‘in overleg’.

Schadevrije jaren

Jaarlijks bouw je één schadevrij jaar op als je niet claimt of geen schade rijdt. Maak je wel brokken en claim je bij de autoverzekering, dan verlies je vaak in een klap 5 jaar.

De schadevrije jaren zijn zeer bepalend voor de hoogte van je verzekeringspremie. Met negatieve schadevrije jaren (een malusregistratie) betaal je een premietoeslag (malus) bovenop de basispremie.

Lees meer: