icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderfietshelm kopen: tips

Valt een kind op zijn hoofd, dan is de kans op ernstige hoofdverwondingen kleiner als hij een fietshelm draagt. Zo'n helm moet voldoen aan de Europese norm. Hoe kies je een goede?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:22 februari 2024

fietshelm-en-kinderen

Een fietshelm is verstandig

Jonge kinderen zijn onervaren in het verkeer, en daarom erg kwetsbaar. Een fietshelm kan de ernst van hoofdverwondingen flink beperken en is daarom altijd aan te raden. Voorwaarde is dat hij correct wordt gedragen en voldoende bescherming biedt. Of dat laatste het geval is, is op het oog moeilijk te beoordelen.

Uit tests blijkt dat de bescherming veel kan verschillen van helm tot helm. Op dit moment hebben we alleen een test van fietshelmen voor volwassenen. Maar ook voor kinderen geldt: elke helm is beter dan geen helm!

Tips voor het kopen van een fietshelm

Een hoge prijs is geen garantie voor een goede kwaliteit. Voor €30 heb je al een goede fietshelm. Waar moet je verder op letten als je een fietshelm voor je kind koopt? 

1. Europese EN1078 norm

Staat er op de helm dat hij voldoet aan de Europese norm EN 1078 voor fiets- en skatehelmen?

2. Past de helm goed?

Kies een helm die kan worden aangepast aan de maat van de drager. Dat gebeurt meestal met een verstelbare riem aan de binnenkant van de helm. Probeer in de winkel verschillende modellen. Er zijn al helmen voor een hoofdomtrek van 44 cm.

3. Blijft de helm goed zitten?

De helm moet bij een val of aanrijding goed op het hoofd blijven zitten. Anders heeft hij geen nut. Controleer in de winkel of de helm niet van zijn plek schuift: naar voren, naar achteren en opzij, als je kind zijn hoofd schudt.

4. Zijn sluiting en riempjes stevig?

Trek goed aan de riempjes om te controleren of de sluiting genoeg weerstand biedt.

5. Zit de helm comfortabel?

Je kind moet zich goed voelen met de helm op zijn hoofd, anders wil hij hem niet dragen. Een kinband voorkomt dat de huid vast komt te zitten in het slotje. 

6. Ventileert de helm?

De openingen in de helm zorgen voor verkoeling op warme dagen. Een speciaal netje kan opdringerige insecten buitenhouden. Let erop dat een zonneklep beschermt tegen de zon, maar ook het zicht kan verminderen. Kies daarom liever voor een zonnebril.

7. Valt de helm op?

Fabrikanten stemmen de kleur vaak af op het jonge publiek. Handig, want behalve dat felle kleuren en reflecterende materialen kinderen vaak aanspreken, zorgen ze ook voor betere zichtbaarheid in het verkeer.

Vervang een fietshelm op tijd

Na een val of krachtige schok moet een helm vervangen worden, ook als er geen schade te zien is. Het schokdempend vermogen kan afgenomen zijn, waardoor het hoofd van je kind onvoldoende beschermd wordt.

Ook wordt geadviseerd de helm in ieder geval na 5 jaar te vervangen. De binnenschaal raakt op den duur poreus en verliest daarmee zijn dempende werking. Om die reden wordt ook de overname van een tweedehands helm afgeraden.

Vervang een fietshelm binnen 5 jaar als de riempjes rafelen, sluitingen en verstelmechanieken niet meer goed werken of de binnenbekleding versleten is.

Spelen? Fietshelm af!

Doe de fietshelm af als je kind op zijn bestemming is aangekomen. Zo voorkom je dat hij met de riempjes van de helm ergens aan blijft haken.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.