icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Eindafrekening energieleverancier: bij verhuizen of overstappen

Wanneer je overstapt of verhuist, ontvang je van je (oude) leverancier een eindafrekening. Hierin wordt je betaalde voorschot met het daadwerkelijke verbruik verrekend. Het is belangrijk om deze goed te controleren. Daarom geven wij aan waar je op moet letten.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:15 augustus 2019

Artikel_eindafrekening

Verschil tussen jaar- en eindafrekening

Een eindafrekening krijg je als je bent verhuisd of overgestapt. Er is immers wat veranderd, dus de (oude) leverancier wil met je afrekenen. Een jaarafrekening krijg je ieder jaar rond dezelfde tijd. Hierin wordt je betaalde voorschot met het daadwerkelijke verbruik verrekend.

Bij een overstap naar een andere energieleverancier ontvang je van je oude leverancier een eindafrekening. Deze rekening wordt opgemaakt op basis van de meterstanden die je hebt doorgegeven aan je nieuwe leverancier. 

Op zich is een verhuizing geen reden om van energieleverancier over te stappen. Maar het kan zijn dat je voorschotbedrag aangepast moet worden op je nieuwe woonsituatie. Daarom ontvang je na een verhuizing altijd een eindafrekening van je energieleverancier. Daarnaast ontvang je een nieuwe voorschotrekening.

Wanneer komt de eindafrekening?

De leverancier is verplicht om je de eindafrekening te sturen binnen 6 weken na je verhuizing of overstap naar een andere leverancier.

Verrekening voorschotbedragen met verbruik

Bij de eindafrekening wordt je daadwerkelijke verbruik verrekend met de voorschotbedragen die je in het afgelopen jaar maandelijks hebt betaald.

Als je niet een volledig jaar bij je oude leverancier bent gebleven, let dan op het volgende. Je betaalt elke maand hetzelfde voorschotbedrag. Dat is in de zomer hoger en in de winter lager dan wat je werkelijk verbruikt. Dit middelt zich uit in de periode van een jaar. Maar doorloop je niet de hele jaarcyclus dan kan het zijn dat je moet bijbetalen of geld terug krijgt.

Je daadwerkelijke verbruik wordt bepaald aan de hand van de meterstanden. Naast kosten die verbruiksafhankelijk zijn, zoals de kWh-prijs, zijn er ook verbruiksonafhankelijke kosten.

Bekijk de kostenposten op de energierekening.

Waar moet je op letten?

  • Klopt de periode waarop de eindafrekening betrekking heeft?
  • Zijn de meterstanden juist overgenomen?
  • Kloppen de groottes van de aansluitingen? Kleinverbruikers (consumenten) hebben doorgaans een elektriciteitsaansluiting tot en met 3x25 ampère (of tot en met 1x80 ampère) en een gasaansluiting t/m G6. Het komt voor dat consumenten een te grote aansluiting hebben. Neem daarom voor de zekerheid contact op met je leverancier als je aansluitingen groter zijn dan hierboven vermeld.
  • De Energiebelasting en Opslag Duurzame energie wordt berekend in klassen van gebruik. Voor consumenten is een verbruik tot 10.000 kWh elektriciteit en 5.000 m3 gas normaal. Hanteert het energiebedrijf een hogere gebruiksklasse ? Controleer dan aan de hand van je verbruik of dit juist is.
  • Is een eventuele korting juist verrekend op de eindafrekening?
  • Sommige leveranciers vragen een borg als je naar hen overstapt. Is deze eventuele borg verrekend?

Klopt de eindafrekening niet?

Als je denkt dat de eindafrekening echt niet kan kloppen, doorloop dan deze stappen.

Vergelijk energieleveranciers

Wil je besparen op je energierekening, bekijk dan de Energievergelijker. Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen? Stap dan over via het Energiecollectief.

Geld besparen?

Wil je minder betalen voor gas en stroom? Dat kan door energie te besparen, bijvoorbeeld door een energieverbruiksmanager aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook overstappen naar een andere energieleverancier. Met ons Energiecollectief maak je altijd gebruik van de beste aanbieding. Met zonnepanelen kun je tenslotte proberen je stroomrekening helemaal naar nul te krijgen.