icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nederlandse live-tv kijken in het buitenland

Ook in het buitenland kun je Nederlandse live-tv kijken. Er zijn een aantal manieren om programma's live te volgen. We leggen uit hoe dat werkt.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:12 juli 2018

kind-tablet-vliegveld

Hoe kun je live tv kijken in het buitenland?

Vanaf 1 april gelden er regels waardoor je in EU-landen ook naar series, films en tv-programma's van 'thuis' kunt kijken. Het gaat om diensten zoals Netflix en Videoland, maar ook om live tv-programma's die je via je provider online kunt kijken. Voorheen blokkeerden tv-apps de weergave van live tv in het buitenland. De nieuwe EU-regels dwingen de aanbieders om klanten gelijk te behandelen, ongeacht in welk EU-land ze zich bevinden. De regels gelden overigens niet voor gratis diensten. 

Bij welke tv aanbieders kun je live tv kijken? 

KPN en Ziggo - de 2 grootste providers - zeggen dat hun tv-apps vanaf april 2018 buiten Nederland, binnen de EU, te gebruiken zijn. Ziggo geeft aan zonder beperkingen. KPN meldt dat in zijn tv-app misschien niet alle tv-programma's te zien zijn, vanwege rechtenkwesties. En dat het gaat om programma's die nu in Nederland buitenshuis beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor de apps van Telfort en XS4All.

CanalDigitaal heeft aangegeven dat je zonder problemen online tv-programma's moet kunnen kijken buiten Nederland in de EU. Ook Caiway, Delta, Online.nl, en T-Mobile hebben dit toegezegd. Online tv kijken bij Tele2 kan alleen in en om het eigen huis in Nederland.

Het betaalde aanbod van NPO (Start Plus) is vanaf dit voorjaar te zien in de EU (uitgezonderd van de live programma's). De programma's van NPO, SBS en RTL zijn te bekijken via NLziet, vanaf 1 april ook in EU-landen. Via het gratis NPO Start kun je veel programma's niet bekijken in het buitenland. Dat kan wel via BVN, zie hieronder. 

 • Heb jij ervaringen met online tv-kijken in het buitenland? Deel ze in onze community!
   

BVN

BVN.tv eerste indruk introbeeldBVN is de aanbieder van Nederlandse en Vlaamse televisie in het buitenland (ook buiten de EU). Via de website (BVN.tv) of de app (voor Android of iPhone) kun je de zender van BVN streamen. Op deze zender is een selectie van populaire programma’s van de Nederlandse en Vlaamse televisie te zien. Zo kun je een hoop programma’s van de publieke omroepen toch kijken.

De stream werkt alleen buiten Nederland en België. De kwaliteit is redelijk, maar niet HD.

Bekijk hier de eerste indruk van BVN.tv.

VPN

veilig internetten gratis vpn in browserVPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Een VPN kan je helpen om regionale blokkades te omzeilen. Zo kun je in het buitenland toch de livestream van bijvoorbeeld de NPO bekijken.

Deze dienst kost vaak geld, maar in sommige gevallen kun je een gratis variant gebruiken.

 • Een VPN legt een zogenaamde ‘tunnel’ aan met een ander netwerk. Al je internetverkeer loopt dan via een omweg.
 • Een VPN-aanbieder heeft vaak servers in verschillende landen. Hierdoor kun je je internetverkeer langs een ander land sturen.
 • Hierdoor kan de website waar je naar surft niet meer zien in welk land je bent. De website denkt dat je in het land zit waar de VPN-server staat.

Lees meer over internetten met een VPN.

Hoe gebruik je VPN?

De Opera browser heeft een gratis VPN, hiermee kun je regionale blokkades omzeilen.

 1. Download de browser Opera.
 2. Open de browser en ga naar Instellingen Privacy en beveiliging.
 3. Onder het kopje VPN kun je de VPN inschakelen.
 4. De instellingen voor de VPN verschijnen nu naast het webadres. Zet de VPN op Virtuele locatie 'Nederland' en schakel hem in. Nu kun je surfen naar de livestream van de NPO en deze ook in het buitenland bekijken.

  OperaVPN1

  OperaVPN2

Meer over VPN in browser Opera:

 • Vooralsnog is de VPN van Opera onbeperkt te gebruiken, maar dit kan in de toekomst veranderen. Op internet zijn veel (betaalde en gratis) alternatieven te vinden.
 • Het is mogelijk dat de site die je bezoekt het gebruik van een VPN blokkeert.

Andere mogelijkheden

 • Later terugkijken

  De grote Nederlandse zenders hebben sites waarop je uitgezonden programma's kunt terugkijken.  Het aanbod van de gratis terugkijkdiensten is anders dan in Nederland. Je kunt dus niet alle programma’s terugkijken, maar een deel wel. Vanaf 1 april 2018 kun je bij veel betaalde diensten in andere EU-landen hetzelfde kijken als in Nederland. 
 • Satelliet

  BVN kun je bijna overal ter wereld ontvangen via de satelliet. Alle andere Nederlandse zenders zijn te ontvangen in een groot deel van Europa via Canal Digitaal en lokale (buitenlandse) satellietproviders.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • google-chromecast-2018-achter-tv
  28 nov.

  Wat is Google Chromecast?

  Met een Chromecast stream je gemakkelijk video's of muziek naar je tv of speakers. Hoe werkt het precies? En welke soorten Chromecast zijn te koop?
 • televisie-4k
  20 nov.

  7 vragen over 4K-televisie kijken

  Tv-verkopers willen je maar al te graag een 4K-tv verkopen. 7 vragen met antwoorden over 4K-televisie kijken.
 • google-chromecast-2018-eersteindruk
  Eerste indruk  |  20 nov.

  Chromecast (2018)

  De Chromecast is een klein goedkoop kastje waarmee je films, series en muziek streamt naar je tv. Nu is er een nieuwe versie op de markt met een nieuw design.
 • YouTube-Premium-1
  Eerste indruk  |  17 sep.

  YouTube Premium

  YouTube heeft sinds kort een abonnement: YouTube premium. Hiermee luister je muziek en kijk je YouTube video’s zonder reclame. Is deze dienst zijn €12 per maand waard?