icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nederlandse live-tv kijken in het buitenland

In het buitenland kun je niet zomaar Nederlandse live-tv kijken. Toch zijn er een aantal manieren om programma's live te volgen. We leggen uit hoe dat werkt.
Stefan Vrijdag
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  20 maart 2017

kind-tablet-vliegveld

Waarom kun je geen live tv kijken in het buitenland?

Programmamakers, omroepen en zenders maken afspraken over uitzendrechten bij alle programma’s die ze maken. Ook over de landen waar deze programma's worden uitgezonden. Hierdoor loop je vaak tegen blokkades aan als je in het buitenland online tv wilt kijken. Zo werkt de livestream van de NPO bijvoorbeeld niet in het buitenland. 

Gelukkig zijn er toch een aantal manieren om live televisie te kijken via het internet.

BVN

BVN.tv eerste indruk introbeeldBVN is de aanbieder van Nederlandse en Vlaamse televisie in het buitenland. Via de website (BVN.tv) of de app (voor Android of iPhone) kun je de zender van BVN streamen. Op deze zender is een selectie van populaire programma’s van de Nederlandse en Vlaamse televisie te zien. Zo kun je een hoop programma’s van de publieke omroepen toch kijken.

De stream werkt alleen buiten Nederland en België. De kwaliteit is redelijk, maar niet HD.

Bekijk hier de eerste indruk van BVN.tv.

VPN

veilig internetten gratis vpn in browserVPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Een VPN kan je helpen om regionale blokkades te omzeilen. Op deze manier kun je in het buitenland toch de livestream van bijvoorbeeld de NPO bekijken.

Voor deze dienst betaal je vaak geld, maar in sommige gevallen kun je gebruikmaken van een gratis variant.

 • Een VPN legt een zogenaamde ‘tunnel’ aan met een ander netwerk. Al je internetverkeer wordt dan via een omweg verstuurd.
 • Een VPN-aanbieder heeft vaak servers in verschillende landen. Hierdoor kun je je internetverkeer langs een ander land sturen.
 • Hierdoor kan de website waar je naar surft niet meer zien in welk land je je begeeft. De website zal verwachten dat je in het land zit waar de VPN server staat.

Lees meer over internetten met een VPN.

Hoe gebruik je VPN?

In de browser van Opera zit een gratis VPN ingebouwd waarmee je de regionale blokkade kunt omzeilen.

 1. Download de browser Opera.
 2. Open de browser en ga naar Instellingen Privacy en beveiliging.
 3. Onder het kopje VPN kun je de VPN inschakelen.
 4. De instellingen voor de VPN verschijnen nu naast het webadres. Zet de VPN op Virtuele locatie 'Nederland' en schakel hem in. Nu kun je surfen naar de livestream van de NPO en deze ook in het buitenland bekijken.

  OperaVPN1

  OperaVPN2

Meer over VPN in browser Opera:

 • Vooralsnog is de VPN van Opera onbeperkt te gebruiken, maar dit kan veranderen in de toekomst. Er zijn op internet vele (betaalde en gratis) alternatieven te vinden.
 • Het is mogelijk dat de site die je bezoekt het gebruik van een VPN blokkeert.

Andere mogelijkheden

 • Later terugkijken
  De grote Nederlandse zenders hebben sites waarop je uitgezonden programma's kunt terugkijken. Vanwege rechten is het aanbod van de terugkijkdiensten soms anders dan in Nederland. Je kunt dus niet alle programma’s terugkijken, maar een deel wel. 
 • Satelliet
  BVN kun je bijna overal ter wereld ontvangen via de satelliet. Alle andere Nederlandse zenders zijn te ontvangen in een groot deel van Europa via Canal Digitaal en lokale (buitenlandse) satellietproviders.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Googlechromecast
  Nieuws  |  22 jan.

  Traag wifi door Android en Chromecast of Google Home

  Trage wifi wordt mogelijk veroorzaakt door Android in combinatie met je Chromecast of Google Home. Google meldt op haar website dat de oorzaak bekend is en brengt vandaag een oplossing uit via Google Play.
 • section-tv-kijken-televisie
  Eerste indruk  |  31 okt.

  NLziet

  Bij NLziet kun je de programma's van NPO, RTL en SBS terugkijken in hoge kwaliteit. Nieuw is dat je ook live tv kunt kijken.
 • Netflix logo
  Eerste indruk  |  6 okt.

  Netflix

  Bij Netflix hoef je niet te zappen langs kanalen tot er iets leuks is, maar kun je een programma selecteren uit een ruime collectie en dat direct bekijken (streamen). Vanaf €8 is Netflix onbeperkt te gebruiken op verschillende apparaten; het abonnement is maandelijks opzegbaar.
 • apple_tv_4k_remote_topdown
  Eerste indruk  |  3 okt.

  Apple TV 4K

  Met de nieuwe Apple TV kun je video in 4K en HDR afspelen. Is dat je geld waard?