icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Zo print je vanaf een smartphone of tablet

Via apps als Google Cloudprinter, Apple Airprint en Android Printservice kun je makkelijk een printje maken vanaf je smartphone of tablet. Weten hoe dat werkt en wat je ervoor nodig hebt?  Wij leggen het uit.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  7 augustus 2013

Bijgewerkt op:  20 september 2017

Artikel_printenvanjetablet

Android Print Service

Met elke Androidsmartphone en Androidtablet kun je printen met een plug-in van de printerfabrikant. Om af te drukken moet er een wifiverbinding zijn met een netwerk waar ook de printer verbinding mee heeft.

Installeer de plug-in via de Google Play Store:

Afdrukken

Klik binnen Android in een app als Google Foto's of Google Chrome op 'Opties' (dat is het icoon met 3 puntjes). Selecteer vervolgens 'Afdrukken'.

Google Cloudprinter

Met Google Cloudprinter kun je printen vanaf smartphones, tablets en computers. Dat gaat via internet en werkt daarom ook als je zelf op een andere locatie bent dan de printer. Het werkt vanuit Android, Google-apps, de Chrome-browser en een aantal andere applicaties. De printer wordt gekoppeld aan je Google-account. Je kunt de printer delen met accounts van bijvoorbeeld je gezinsleden.

De meeste printers die nu te koop zijn, ondersteunen Google Cloudprinter. Op onze site kun je zelf printers vergelijken. In de vergelijker geven we per printer aan of deze geschikt is voor Google Cloudprinter.

Printer koppelen

Voeg de printer toe aan Android via 'Instellingen'. Selecteer bij 'Systeem' de optie 'Afdrukken' en vervolgens 'Cloudprinter'. Klik op 'Meer' en selecteer 'Printer toevoegen'.

Om de printer te koppelen met een Chromebrowser, surf je naar 'chrome://devices'. Daar staat de printer bij 'Mijn apparaten'.

Voor klassieke printers open je 'chrome://devices' op een nieuw tabblad in de Chromebrowser op een computer met Windows of macOS. Klik bij 'Klassieke printers' op 'Printers toevoegen'.

Afdrukken

Tik in Android in een app als Foto's of Chrome op Opties. Dat is het icoon met 3 puntjes. Selecteer vervolgens 'Afdrukken'. Klik in de browser Chrome op 'Menu', dat is het icoon met 3 streepjes, in de rechterbovenhoek van je browser. Selecteer 'Afdrukken'.

Ga op een computer naar de beheerpagina van Google Cloudprinter. Klik op 'Afdrukken'. Kies 'Bestand uploaden om af te drukken' > 'Een bestand selecteren op mijn computer'.

Beheer afdruktaken met de Google Cloudprinter-app voor Android of via de internetpagina Mijn Cloudprinter.

Apple AirPrint

Met elke iPhone, iPod en iPad kun je printen zonder dat je iets hoeft te installeren. Om af te drukken moet er een wifiverbinding zijn met het netwerk waar ook de printer verbinding mee heeft.

Die printer moet AirPrint ondersteunen. AirPrint is ingebouwd in de meeste printers die nu te koop zijn. Vergelijk zelf printers in onze vergelijker en bekijk per printer of deze geschikt is voor AirPrint.

Afdrukken

Tik in een app op het deelsymbool. Dat is een pijltje naar links, een vierkantje met een pijltje omhoog of een icoon bestaande uit 3 puntjes. Tik vervolgens op het printericoon of de tekst ‘Druk af’.

Bekijk een afdruktaak door te dubbelklikken op de thuisknop. Veeg dan naar links en klik op het scherm 'Afdrukken'. Om te annuleren, klik op 'Annuleer afdrukken'.

Windows 10

Om in Windows 10 af te drukken moet er een wifiverbinding zijn met het netwerk waar ook de printer verbinding mee heeft, of een verbinding tussen de tablet en de printer met een usb-kabel.

Afdrukken

  • Open het Charms menu door vanuit de rechterkant van het scherm met je vinger naar links te vegen.
  • Klik op 'apparaten' en vervolgens op de printer.
  • Beheer afdruktaken door het Charms menu vanuit de rechterkant van het scherm met de vinger naar links te vegen.
  • Klik op 'zoeken'. Zoek naar 'Apparaten en printers'. Houd de vinger ingedrukt op je printer.
  • Klik dan op 'Afdruktaken'.

Apps van fabrikanten

Je kunt ook printen via apps van fabrikanten. Die hebben soms meer instelmogelijkheden voor het afdrukken. Met sommige apps is het ook mogelijk om te scannen. Brother, Canon, Epson, HP en Samsung hebben apps voor tenminste Apple iOS en Google Android. Download ze uit de Apple App Store of de Google Play Store.