icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hartslag meten: hoe doe je dat?

Sporters meten vaak de hartslag om zo hun prestaties te kunnen verbeteren. Maar je hartslag vertelt de hele dag en nacht iets over je gezondheid. Hoe kun je dit meten en met welke apparaten? En wat zeggen onze testresultaten over de nauwkeurigheid van deze metingen?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  22 januari 2018

activitytracker-hardlopen

Sporthorloge of activity tracker met borstband

Wil je je hartslag meten, dan kun je gebruik maken van een borstband of hartslagmeter. Smartwatches kun je meestal niet koppelen aan een losse hartslagband. Veel sporthorloges en activity trackers wel.

Zoals de naam al aangeeft plaats je de borstband rond de borst. Maak voor gebruik de borstband vochtig zodat de hartslag beter wordt gedetecteerd. Borstbanden zijn in combinatie met sporthorloges te koop, maar ook los. Dat is handig als je huidige band aan vervanging toe is. Heb je snel last van een geïrriteerde huid, dan is een borstband minder geschikt. Op je sporthorloge of activity tracker kun je de gegevens over je hartslag aflezen. En meestal ook in de bijbehorende app.

Een sporthorloge of activity tracker met (externe) hartslagmeter hoeft niet duur te zijn. Zo hebben verschillende beste goedkope stappentellers deze functie ook. 

Zonder borstband: geïntegreerde hartslagmeter

Niet alle sporthorloges, activity trackers en smartwatches kun je koppelen met een borstband. Een heleboel wearables (apparaten op en om het lichaam) hebben een geïntegreerde hartslagmeter.Hartslag sensor
Een sensor meet dan de hartslag in de pols. De lichtjes die door je huid schijnen, meten de reflectie van de hoeveelheid bloed die bij elke hartslag rondgepompt wordt. 

Sporthorloge met vingertopmeting

Er zijn sporthorloges waarmee je de hartslag kunt meten door 2 vingers op de sensor van het apparaatje te leggen. De hartslag is dan een momentopname. Dit soort sporthorloges en ook smartphones die op deze manier meten, zijn minder geschikt als je continu tijdens alle activiteiten, maar ook tijdens slaap en rust, je hartslag wil meten.

Hartslagmeten via kleding

Een vrij nieuwe manier van hartslagmeting is het dragen van speciale sportkleding. Sensoren in de kleding sturen gegevens door naar het sporthorloge of de bijbehorende app op smartphone. 

Nauwkeurigheid hartslagmetingen

De meeste sporthorloges zijn zeer geschikt om de hartslag nauwkeurig bij te houden. De door ons geteste smartwatches met hartslagmeter laten uiteenlopende scores zien. Ook bij activity trackers zijn er veel verschillen in prestaties van hartslagmetingen. 

Lees ook:

Bekijk ook ons overzicht van wearables die je activiteiten en beweging meten.

Nieuwste artikelen