icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

HD-tv kijken

High Definition (HD)-beeld heeft meer beeldpunten dan het normale (SD) tv-signaal. Daardoor is het beeld scherper en gedetailleerder. Hoe kun jij in HD kijken?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Artikel_HDtvkijken

Groot aanbod aan HD-zenders

Van de grootste Nederlandse zenders is een HD-versie beschikbaar: NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Net 5 en Veronica. Maar ook themazenders als 24Kitchen, Eurosport, Animal Planet en Discovery zijn er in HD, net als de Belgische, Duitse en Engelse zenders. Regionale en lokale omroepen zenden vaak nog niet in HD uit.

HD gewoon in je basispakket

HD-zenders zitten tegenwoordig standaard in het basispakket. Je betaalt er dus niet meer extra voor. Ook zijn er geen speciale HD-pakketten meer.  Als een zender in het basispakket in HD beschikbaar is, wordt hij ook in HD uitgezonden.

Sommige HD-zenders zijn alleen te vinden in aanvullende zenderpakketten, zoals History HD. Ook alle betaalzenders zijn in HD: Fox Sports Eredivisie, Fox Sports International, HBO (alleen bij Ziggo), Film 1 en Sport 1. 

HD-programma's

Toch is nog steeds niet elk programma dat wordt uitgezonden op een HD-zender ook echt HD. Dat is het alleen als het programma opgenomen en geproduceerd is met HD-filmapparatuur. We noemen dit 'native HD'.

Programma’s die niet opgenomen zijn  met HD-filmapparatuur worden opgeschaald naar HD. De kwaliteit van die uitzendingen is beter dan van normale digitale televisie, maar slechter dan HD.  

Niet bij Digitenne

HD-televisie kun je via de kabel, DSL, glasvezel (IP-tv) en satelliet ontvangen, alleen niet via de ether. KPN Digitenne (digitale tv via de ether) is daarmee de enige aanbieder zonder HD-zenders. Ook providers die het Digitenne-pakket doorverkopen (o.a. Stipte en EDPnet) bieden dus geen HD-zenders aan. HD-televisie is alleen mogelijk bij digitale televisie, niet bij analoge.

Geschikte apparatuur

Alle moderne televisies en decoders zijn geschikt om HD-televisie te ontvangen. Bij de meeste providers krijg je een decoder in bruikleen. Deze zijn altijd geschikt voor HD. Moet je bij jouw provider zelf een decoder aanschaffen, let hier dan op in de winkel. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn ook altijd geschikt om HD-beelden te ontvangen.

Nog scherper beeld met ultra hd

Ultra hd (ook wel 4K genaamd) is 4 keer zo scherp als full hd. Er zijn al volop ultra hd-televisies en ultra hd-camcorders op de markt, maar het lijkt er niet op dat de Nederlandse tv-zenders binnenkort ook in die hogere resolutie gaan uitzenden. De overstap naar ultra hd-apparatuur is namelijk erg duur. Streamingdienst Netflix zendt wel series uit die in ultra hd (4K) zijn opgenomen. Om deze te kijken, heb je wel een Premium-abonnement nodig.

Nieuwste artikelen

Test alles-in-één-providers