icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

HD tv-kijken

High Definition (HD)-beeld heeft meer beeldpunten dan het normale (SD) tv-signaal. Daardoor is het beeld scherper en gedetailleerder. Hoe kun jij in HD kijken?
Silvia Smit

Expert Elektronica

Artikel_HDtvkijken

Groot aanbod aan HD-zenders

Van de grootste Nederlandse zenders is al een HD-versie beschikbaar: NPO 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6, Net 5 en Veronica. Maar ook themazenders als 24Kitchen, Eurosport, Animal Planet en Discovery zijn er in HD, net als de Belgische, Duitse en Engelse zenders. Regionale en lokale omroepen zenden vaak nog niet in HD uit.

HD gewoon in je basispakket

HD-zenders zitten tegenwoordig standaard in het basispakket. Je betaalt er dus niet meer extra voor. Ook zijn er geen speciale HD-pakketten meer.  Als een zender in het basispakket in HD beschikbaar is, wordt hij ook in HD uitgezonden. Sommige HD-zenders zijn alleen te vinden in aanvullende zenderpakketten, zoals History HD. Ook alle betaalzenders zijn in HD: Fox Sports Eredivisie, Fox Sports International, HBO, Film 1 en Sport 1. 

HD-programma's

Toch is nog steeds niet elk programma dat wordt uitgezonden op een HD-zender ook echt HD. Dat is het alleen als het programma opgenomen en geproduceerd is met HD-filmapparatuur. We noemen dit 'native HD'.

Programma’s die niet opgenomen zijn  met HD-filmapparatuur worden op geschaald naar HD. De kwaliteit van die uitzendingen is beter dan van normale digitale televisie, maar slechter dan HD.  

Niet bij Digitenne

HD-televisie kun je via kabel, satelliet en IP-tv (via DSL en glasvezel) ontvangen, alleen niet via de ether. KPN Digitenne is daarmee de enige aanbieder zonder HD-zenders. Ook providers die het Digitenne-pakket doorverkopen (o.a. Stipte en EDPnet) bieden dus geen HD-zenders aan. HD-televisie is alleen mogelijk bij digitale televisie, niet bij analoge.

Geschikte apparatuur

Alle moderne televisies en decoders zijn geschikt om HD-televisie te ontvangen. Bij de meeste providers krijg je een decoder in bruikleen. Deze zijn altijd geschikt voor HD. Moet je bij jouw provider zelf een decoder aanschaffen, let hier dan op in de winkel. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn ook altijd geschikt om HD-beelden te ontvangen.

Nog scherper beeld met ultra hd

Ultra hd is 4 keer zo scherp als full hd. Er zijn al volop ultra hd-televisies en ultra hd-camcorders op de markt, maar het lijkt er niet op dat de Nederlandse tv-zenders binnenkort ook in die hogere resolutie gaan uitzenden. De overstap naar ultra hd-apparatuur is namelijk erg duur. Videodienst Netflix zendt wel al series uit die in ultra hd zijn opgenomen. Om deze te kijken, heb je wel een Premium-abonnement nodig.

*Laatst gewijzigd op 1 februari 2016

Nieuwste artikelen

Test alles-in-één-providers