icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Android: eenvoudige stand

Met de 'eenvoudige stand' komen mindergebruikte functies van je smartphone niet in beeld en veelgebruikte functies wel. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Heeft je androidphone geen eenvoudige instelling dan kun je er een speciale app voor installeren.

Yvo Verschoor

Yvo Verschoor , Expert Elektronica Gepubliceerd op:28 april 2015


Schakel de eenvoudige stand in en iconen, knoppen en teksten worden groter; veelgebruikte functies kun je met één aanraking activeren. Het ziet er minder geavanceerd uit, maar je navigeert slimmer en sneller door je smartphone.

Niet alle telefoons met Android-besturingssysteem hebben zo'n eenvoudige stand, maar veelverkochte modellen van Samsung, Huawei en Sony wel. De eenvoudige stand heet dan ook wel:

 • Basisstartscherm (Sony);
 • Startschermstijl 'eenvoudig' (Huawei); 
 • Snelle modus (Acer).

Let op: Telefoons die werken met besturingssystemen iOS (Apple iPhone) of Windows Phone (Nokia en Microsoft) hebben geen eenvoudige stand. Deze merken kiezen voor een andere aanpak; er is van huis uit al minder om in te stellen en aan te passen. Windows Phone 8 biedt wel een kids corner, speciaal voor ouders die de telefoon aan een kind willen uitlenen. Apple's iOS is eventueel sterk aan te passen voor mensen met een lichamelijke beperking.

In één keer overzichtelijk
Met het inschakelen van de eenvoudige stand in Android maak je Android in één keer overzichtelijk. Volgorde, plaats of achtergrond, alles kun je zelf bepalen. Apps start je via een snelkoppeling op het thuisscherm, of via het app-menu zelf. Het is een contrast met bijvoorbeeld Apple's iOS. Daar zijn geen snelkoppelingen mogelijk, een app staat steeds op een enkele plaats.

Overigens verandert alleen de eerste laag met menu's. Niet alle voorgeïnstalleerde apps krijgen een eenvoudig uiterlijk en apps die je zelf installeert helemaal niet.

Ben je van plan een smartphone te kopen en houd je van eenvoud, let dan op of hij zo'n eenvoudige stand heeft. Iedere fabrikant van Android smartphones pakt de eenvoudige stand anders aan. Samsung, Huawei, Sony en Acer doen het als volgt.

Samsung

homescreen-sg-midden(getest met Samsung Galaxy S5 mini)

In de eenvoudige stand toont Samsung: 6 apps en 3 widgets. Widgets zijn grotere vlakken die informatie tonen zoals tijd, weer of datum.

Druk erop: start een app voor meer informatie. Naar links swipen levert een belmenu op, waarin je favoriete contacten kunt zetten. Naar rechts swipen levert extra apps op.

Je kunt tot op zekere hoogte het uiterlijk en de functies aanpassen. Van het thuisscherm zijn maar 4 apps aanpasbaar. Wie wil kan zelfs de bel-app, en de instellingen-app verwijderen. Maar je kunt altijd terug omdat het 'meer apps' menu zichtbaar blijft.

Het helemaal naar je zin maken van de schermen kost meer tijd, slepen van snelkoppelingen is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Conclusie
Samsungs Eenvoudige stand is een geslaagde combinatie van het streng weghalen van mogelijkheden, en het duidelijk in beeld laten van zinvolle mogelijkheden.

De eenvoudige stand instellen: Apps > Instellingen > Eenvoudige stand > kies Eenvoudige stand > druk op 'Gereed'. 

Bij andere Samsung telefoons is het instellingen menu op een andere manier ingedeeld, of in te delen. In tabblad weergave staat de eenvoudige stand dan onder "Apparaat" of "Mijn Apparaat". Met de zoekfunctie (vergrootglas) kun je zoeken naar 'eenvoudige stand'.

Terug naar de normale stand: Swipe naar het rechterscherm > Eenvoudige instellingen > Eenvoudige stand > kies Standaardmodus > druk op 'Gereed'. 

Huawei

homescreen-hu(Getest met Huawei Honor 6)

Huawei heeft Android zelf al op een bijzondere manier aangepast. Er zijn namelijk geen snelkoppelingen naar apps, net als bij de iPhone van Apple. Je bent wel vrij om de iconen op een andere plek te zetten.

Naast de eenvoudiger Android-insteek is er nog een eenvoudige stand die strak en rustig oogt. Deze bevat 3 schermen die met links of rechts swipen zijn te bereiken. Op ieder scherm is ruimte voor 6 tot 8 apps, en er zijn 2 niet te wijzigen widgets.

Terug naar het Huawei's standaard Android-instelling kan met één knop en een bevestiging, dus het is een echt geïntegreerde oplossing. Veranderingen maken kan door een icoon langer aan te raken, een truc uit het domein voor gevorderden.

Conclusie:
We zijn gecharmeerd van de wijzigingen die Huawei al aanbracht in Android. De eenvoudige stand maakt de bediening nog een stuk eenvoudiger, maar laat toch nog ruime vrijheid om zaken aan te passen.

De eenvoudige stand instellen: Swipe naar rechts vanaf het thuissscherm. Instellingen (Tabblad 'Alles') > Startschermstijl > Eenvoudig > Toepassen.

Terug naar de normale stand: Swipe naar het rechterscherm > Stndrd Starts > OK.

Sony

homescreen-so(Getest met Sony Xperia Aqua M2): 

Sony heeft één startscherm waarin swipen naar links of rechts geen functie heeft. Er zijn alleen iconen en mappen, 12 stuks in totaal. Daaronder zijn 3 knoppen om snel iemand te bellen. Door de mappen zijn toch 19 apps snel bereikbaar.

Je kunt bijna niets instellen of aanpassen, alleen in een favorieten map kun je nog apps zetten. Het instellingenmenu is flink versimpeld, maar naar de gedetailleerde instellingen gaan kan nog steeds. 

Teruggaan naar normaal Android lijkt te kunnen met één druk op de knop, maar vergt toch nog 2 stappen. Dat komt omdat de eenvoudige stand niet echt een geïntegreerde app is.

De taakbeheerder, het overzicht om laatstgebruikte apps te laten zien, is onveranderd. Dus kun je ook nog steeds apps in een klein venster draaien bovenop het eenvoudige menu. Deze functie voor gevorderden doet af aan het streven om het eenvoudig te houden.

Conclusie:
Sony snijdt gedurfd in het aantal mogelijkheden in de eenvoudige stand. Afwezigheid van swipen is kenmerkend. Maar Sony is vergeten een aantal opties aan te passen. De eenvoudige stand is goed bruikbaar, maar net niet helemaal 'af'.

De eenvoudige stand instellen: Instellingen > Startpagina > Basisstartschem > OK.

Terug naar de normale stand: Instellingen > Basisstartscherm verlaten > OK > kies 'Xperia Home' > kies 'Altijd'.

Acer

homescreen-ac(Getest met Acer Liquid E700)

Acer, van huis uit een merk van budgetcomputers en -smartphones, koopt Android-aanpassingen in via apps. Zo is er ook een app voor de eenvoudige stand, dit is ook de enige manier om de stand te bereiken. In het instellingen menu is hij afwezig en ook de Acer gebruiksaanwijzing maakt er geen melding van. De 'snelle modus' biedt maar liefst 4 soorten eenvoudige stand.

Er zijn 2 zeer beperkte modi met een beveiligingscode, bedoeld voor gebruik door de ene persoon en beheer door een 'beheerder'.

 • Basismodus:
  Geeft 6 knoppen om contacten te bellen, sms'en en e-mailen. Links swipen start standaard muziekspeler, rechts swipen start de camera. Het icoon bij deze modus suggereert kindergebruik. Maar met een trucje is de webbrowser te starten. Het wereldwijde web ligt dan zonder enige restrictie aan je voeten.
 • Seniormodus:
  Geeft 6 apps en 3 contacten om te bellen, een gewone belknop en e-mail. Links swipen start het fotoalbum, rechts swipen start de camera.

En er zijn 2 meer uitgebreide modi zonder beveiligingscode, voor wie zelf alle controle wil.

 • Toetsenblokmodus:
  Cijfertoetsen om te bellen, contacten-app, sms, media en een weer-app. Swipen geeft muziek of camera-app. Deze stand is zeer gebruiksvriendelijk omdat via toepassingen toch snel extra apps kunnen worden bereikt.
 • Klassieke modus:
  Er zijn 9 iconen en daarnaast bellen, mail en contacten-toegang. Swipen geeft muziek of camera-app. Deze stand is een poging om op Windows Phone te lijken, met tegels van verschillende grootte. Maar de grootte is niet instelbaar zoals bij Windows Phone.

Net als bij Sony is de taakbeheerder niet gewijzigd. Zelfs in de basis modus en senior modus is het mogelijk om een kladblokje of rekenmachine venster voor de menuknoppen te toveren.

Conclusie:
Hoewel Acers idee van meerdere standen interessant is, is de uitwerking minder goed gelukt. 3 van de 4 modussen vergen tijd om te doorgronden, alleen de toetsenblokmodus combineert eenvoud met praktische bruikbaarheid op een goede manier. 

De eenvoudige stand instellen:
Zoek de 'snelle modus' app bij het Android-app menu. Hiermee kom je in de modusschakelaar, waarmee een modus worden gekozen.

Activeren van de modusschakelaar:
Kies instellingen (of het tandwiel icoon) > Kies de groene modusschakelaar (vergt soms scrollen!).

Terug naar het normale Android stand:
Activeer de modusschakelaar > Kies de 'Standaardmodus'.

Geen eenvoudige stand-functie? Gebruik een app. 

Er zijn ook Android telefoons die geen eenvoudige stand hebben. In dat geval kun je een app installeren die het starten van functies eenvoudiger presenteert. Deze apps heten ook wel startscherm-apps of launchers. Als je op de thuisknop van je telefoon drukt, dan start standaard de startscherm-app van de fabrikant.

Let op! Dit soort apps kunnen om toegang vragen tot belangrijke delen van de telefoon, zoals het versturen van sms-berichten, locatie en identiteit. Waar je bij Android-telefoons met meegeleverde eenvoudige stand de fabrikant van de telefoon moet vertrouwen, is dat bij zelf te installeren apps dus de app-maker. Bij Android kun je de toegang tot bijvoorbeeld locatie niet selectief ontzeggen, zoals bij iOS.

Het is altijd een goed idee om regelmatig een backup te maken van gegevens en zeker voor je iets verandert aan je telefoon.

Necta Launcher

homescreen-necta(Gratis om te proberen, €6 voor een licentie - in-app aankoop)

Necta Launcher elimineert links-rechts swipebewegingen, maar het notificatiecentrum van Android blijft wel intact. Ook scrollen is nog noodzakelijk. Ontgrendelen gaat met een druk op het scherm. Sommige onderliggende apps zijn van een eenvoudiger variant voorzien, zoals de camera app.

Met het Voeg toe-icoon lukt het om het scherm verder te vereenvoudigen, ook al moet het nog eens worden bevestigd met 'Voeg toe'. In alle menu's wordt een groot 'terug' symbool getoond. Dat is handig vooral bij toestellen waarbij de knoppen niet verlicht zijn. Is dat wel zo, dan is het overbodig.

Op deze kleine ongemakken na, zit Necta goed in elkaar. De moeite waard om te proberen.

Installatie:
Zoek in de playstore naar Necta Launcher.

De-installatie:
Kies 'apps' (vergt soms scrollen) > start de Playstore app > zoek de Necta Launcher > druk op 'verwijderen' > OK.  

Big Launcher

homescreen-biglauncher(Gratis demoversie, €10 betaalde versie).

Big Launcher maakt de bediening heel simpel. Er zijn slechts 6 knoppen en geen mogelijkheid om te scrollen. 

De cryptische streepjesknop brengt je naar alle apps die via het voorscherm niet bereikbaar zijn. In dat menu kun je wel naar boven en naar beneden scrollen. Daar vind je ook de Big Launcher voorkeuren, waarbij er nog van alles in te stellen is. Ze kun je aangeven dat het lang ingedrukt houden van een knop tot een teksthint leidt. De knoppen op het voorscherm zijn namelijk allemaal iconen zonder tekst.

Hoewel Big Launcher werkt zoals het hoort is de prijs aan de hoge kant. Probeer eerst de demo versie.

Installatie:
Zoek in de playstore naar Big Launcher Easy Phone Demo > Installeren > lees en volg de instructies (een eerste scherm is in het Engels, daarna wordt de app Nederlands )

Terug naar het startscherm-app van de fabrikant maar de app behouden:
Streepjesknop  > scroll naar 'Big Launcher Voorkeuren' > scroll naar 'Verwijder BIG Launcher als standaard launcher'. druk op de homeknop. Bevestig de standaard startscherm-app en druk op 'Altijd'.

De-installatie:
Streepjesknop > scroll naar 'Play Store' > zoek de Big Launcher Necta Launcher > druk op 'verwijderen' > OK.

Nog meer startscherm-apps.

Er zijn nog veel meer alternatieve startscherm-apps te vinden via Google Play Store. Van belang voor wie wil experimenteren: de kwaliteit laat soms te wensen over dus houd een backup gereed en neem de tijd.

Eenmaal in het menu van een startscherm-app is het herstellen naar de oude situatie soms even zoeken. Een paar algemene tips:

 • Samsung-telefoons hebben bij instellingen de optie 'Standaard applicaties'. Hier kun je ook de startscherm-app kiezen.
 • Je kunt de startscherm-app die je geïnstalleerd hebt, in zijn geheel weer verwijderen. De telefoon valt dan terug op de startscherm-app van de fabrikant of vraagt hiernaar bij de eerst volgende keer dat je de thuisknop indrukt.
 • Terug naar de startscherm-app van de fabrikant, maar de nieuwe startscherm app niet verwijderen kan als volgt: Instellingen > Apps > selecteer de startscherm-app die je zelf hebt geinstalleerd > kies 'standaardwaarden wissen'. De volgende keer dat je op de thuisknop drukt vraagt de telefoon welke startscherm-app je wilt gebruiken.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke smartphones goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste smartphone

Context Specific Graphic COD Mobiel

Lees ook: