icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Duurzaam en groen sparen

Als je duurzaam en groen spaart, krijg je belastingvoordeel over je spaargeld en beleggingen. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas is een groot deel van de producten echter 'tijdelijk' gesloten voor nieuwe spaarders en beleggers.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Dat kan oplopen tot 1,56%. Dit voordeel geldt voor 'groene' spaartegoeden of beleggingen tot €57.385 (2017). Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €114.770.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

  • 0,86% vermogensrendementsheffing
  • 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €57.385 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €57.385. Dat gaat via de heffingskorting van 0,7%.

Rekenvoorbeeld

Raymond heeft €100.000 bij elkaar gespaard. Hij is single, dus ‘slechts’ €25.000 is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. Over €75.000 moet hij wel belasting betalen. Tot Raymond besluit een deel van zijn vermogen ‘groen’ te maken. Groensparen is op dat moment nergens mogelijk, dus kiest hij voor een groen beleggingsfonds. Om maximaal te profiteren van de zogeheten 'vrijstelling groene beleggingen', steekt hij €57.385 in het fonds.

In totaal hoeft Raymond nu over €82.385 geen rendementsheffing te betalen. Over de resterende €17.615 is hij 0,86% verschuldigd. Stel nu dat hij over zijn spaargeld 0,5% rente ontvangt en het groenfonds een rendement behaalt van 1% - plus het belastingvoordeel van 1,56%.

• 2,56% over €57.385 = €1469

• 0,5% over €42.615 = €213

• -0,86% over €17.615 = -€151,50

Sparen en beleggen levert Raymond zodoende, na aftrek van de vermogensrendementsheffing, €1530,50 per jaar op. Dit betekent een rendement van 1,53% (zonder inflatie).

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Producten voor groen sparen

ING (ING Groen Spaardeposito) en Rabobank (Rabo GroenDeposito en Rabo GroenSparen) kennen - op papier - producten voor groen sparen. Deze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dus je spaargeld is tot €100.000 gegarandeerd.

Sterker: omdat de groenbanken van ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, kun je bij die banken een dubbele garantie genieten. Stel: je hebt naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito lopen bij dezelfde bank, dan geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000 en is je spaargeld in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Producten voor groen beleggen

Je hebt ook recht op fiscaal voordeel als je geld belegt in zogeheten groenfondsen. De bekendste zijn het ASN Groenprojectenfonds en het Triodos Groenfonds, waarin het voormalige groenfonds van ABN Amro (later BNP Paribas) in 2013 is opgegaan. Belastingvrij beleggen klinkt interesssant, maar kent - net als 'gewoon' beleggen - een aantal risico's en nadelen. Denk aan koersdalingen en transactiekosten. 

Groene beleggingen en beleggingen in andere fiscaal voordelige fondsen vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Die tegoeden zijn dus niet gegarandeerd. Groenfondsen hebben het in crisistijd heel aardig gedaan en in ieder geval veel beter dan aandelen. 

Gesloten voor nieuwe spaarders of beleggers

Juist nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is, kan groensparen (of -beleggen) een zeer interessant alternatief zijn. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit omdat het 'groene' kapitaal door de banken grotendeels moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Het ING Groen Spaardeposito, Rabo GroenDeposito en Rabo GroenSparen zijn al zó lang 'tijdelijk' gesloten, dat het twijfelachtig is of ze ooit weer open gaan.

ASN meldt hierover: 'Er worden momenteel onvoldoende groenprojecten aangeboden waarin het ASN Groenprojectenfonds de instroom kan investeren. Het fonds wordt naar verwachting in de loop van 2017 weer opengesteld voor beleggers'. Het Triodos Groenfonds is wel gewoon open voor (nieuwe) beleggers.

De Consumentenbond informeert op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen en beleggen, maar houd ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 wel als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN staat wat betreft de rente op z'n best in de middenmoot. Wie voor de hoogste spaarrente wilt gaan - ongeacht waarin zijn of haar geld wordt belegd - kan het beste voor een 'gewone' bank kiezen.

Lees ook:

Test spaarrekeningen